Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Liječnicima prijete otkazi zbog gušenja djevojčice

17.04.2012. 22:00
Liječnicima prijete otkazi zbog gušenja djevojčice


Dvoje liječnika i medicinski tehničar u Hitnoj medicinskoj pomoći Zagreb dobili su opomene pred otkaz ugovora o radu, nakon što je internim nadzorom u Hitnoj medicinskoj pomoći utvrđeno da su učinili propuste u postupanju s 1,5 godišnjom Mijom Antunović, koja je prošlog tjedna smrtno stradala zbog gušenja. Djevojčicu je u Hitnu doveo otac, a tek je nakon dva sata, kad je već bilo prekasno da joj se pomogne, došla do KBC-a Zagreb.  
– Inspekcija Ministarstva zdravlja i Povjerenstva za unutarnji nadzor HMP-a utvrdili su propuste u organizaciji i pružanju hitne medicinske pomoći. Zbog odstupanja od prakse koja se provodi u sličnim slučajevima, odlukom ravnateljice s kojom se u potpunosti slažem, zasad je troje zaposlenika hitne dobilo opomenu pred otkaz. Želim javno poručiti da su ovakvi slučajevi u zdravstvu nedopustivi, i da ih neću tolerirati, izjavio je jučer ministar zdravlja Rajko Ostojić, izražavajući duboko žaljenje roditeljima male Mije.
– Obdukcijski nalaz još nije gotov, a o svemu traje i policijska istraga, pa slučaj ne mogu dalje komentirati, poručio je Ostojić. Nitko nije kriv dok mu se krivnja ne dokaže, a ako to bude tako, od ravnatelja očekujem da prema odgovornima poduzmu sve daljnje korake, uključujući i otkaz, zaključio je ministar. U tijeku je, naime, istraga u KB Merkur i KBC-u Zagreb, kojom će se utvrditi je li i u tim ustanovama bilo propusta u postupanju. Kako se neslužbeno doznaje, popis odgovornih bit će dulji od trojice djelatnika hitne.
Ravnateljica zagrebačke Hitne pomoći, Slobodanka Keleuva, objasnila je kako je sankcije prema djelatnicima pokrenula jer je interna kontrola utvrdila propuste u organizaciji i pružanju pomoći djevojčici koja se gušila.
– S obzirom da je u pitanju bila beba, trebala je biti prevezena do bolnice u pratnji liječnika. Drugo, medicinski tehničar u transportu uvijek mora biti s pacijentom, i treće, vrijeme od pola sata, koliko se čekalo u hitnoj, treba nekako opravdati, kaže Keleuva.
Liječnica koja je pregledala Miju procijenila je, naime, da je dijete stabilno te da se radi o trećem stupnju hitnosti. To znači da je intervencija potrebna unutar par sati, no slučaj je, tvrdi Keleuva, ipak bio odmah proslijeđen dalje. Po njenim riječima, čak 50 posto hitnih slučajeva gdje su pacijenti djeca do tri godine, u pravilu završava smrću.
Svo troje djelatnika hitne ima po više od 30 godina radnog staža, vrlo su objektivni i odgovorni u poslu, a od tragičnog su događaja jako utučeni, tvrdi ravnateljica, te dodaje da ih se sada tereti za greške u postupanju, dok će o tome je li bilo stručnih pogrešaka prosuditi stručna povjerenstva Ministarstva zdravstva i Hrvatske liječničke komore.
Eventualni disciplinski postupak protiv odgovornih pokrenut će se tek nakon što inspekcija Ministarstva zdravstva dovrši stručni nadzor.
– Ako oni utvrde propuste, komora odlučuje o pokretanju disciplinskog postupka. Ako se utvrdi da je bilo stručnih propusta, diže se “optužnica” pred časnim sudom komore, objašnjava proceduru u takvim slučajevima predsjednik komore, Hrvoje Minigo.