Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Na Croatia openu izborili pet finala

17.04.2012. 22:00
Na Croatia openu izborili pet finala


Veslači Jadrana proteklog su vikenda plasmane lovili na Croatia openu, našoj najvećoj međunarodnoj regati koja je i ove godine u Zagrebu okupila velik broj natjecatelja, točnije njih 1200 iz 11 država. Uz odličnu organizaciju ovako velike manifestacije u hrvatskoj je prijestolnici u subotu i nedjelju održano 200 utrka od eliminacija do finala, a predstavnici zadarskog kluba su dobro izdanje mjerili ulaskom u pet finala.
Prvog dana Croatia opena najzanimljivija utrka bila je ona seniorskih dvojaca bez kormilara u kojoj su nastupili i Jadranovi najjači aduti, braća Marin i Branko Begović. Drugim mjestom u jutarnjim eliminacijama izborili su finalnu utrku i mogućnost sudjelovanja u zanimljivoj borbi četiri naša najbolja seniorska dvojca te posada veslačkih saveza Austrije i Srbije. Na kraju je ispred svih slavila kombinirana posada riječkog Jadrana i zagrebačke Mladosti – Marin Bogdan i Karlo Udovičić, drugo je mjesto osvojila posada Austrije, a treće braća Skelin iz splitskog Gusara. Begovići su imali peto vrijeme, ali s vrlo malim zaostatkom budući da je prvih pet posada ciljem prošlo unutar pet sekundi. Razmak od drugog do petog čamca bio je samo tri sekunde, što dovoljno govori o neizvjesnom nadmetanju dvojaca duž cijele staze.
Drugu zadarsku posadu u subotnjem finalu predstavljao je dvojac bez kormilara seniora do 23 godine, Mile Čakarun i Mate Ledenko. Uspjeli su izboriti finale, no tamo nisu odveslali na očekivanoj razini te su zauzeli posljednje, šesto mjesto. Prijelaz iz juniorskog u seniorsko veslanje, kažu u Jadranu, stepenica je koju se mora ozbiljnije shvatiti, a pristup treningu podići kako bi mogli reprizirati kvalitetne rezultate iz juniorskih dana.
U juniorskom samcu prvog je dana nastupio i Luka Baričević. Kako je bilo prijavljeno preko 70 skifova juniora, umjesto klasičnog načina eliminacija zbog nedostatka vremena se pristupilo prolasku po najboljim rezultatima. Eliminacije su se tako protegnule pa su se i vremenski uvjeti stalno mijenjali. Iako najbrži u svojoj eliminacijskoj skupini s devet sekundi prednosti ispred drugoplasiranog, Baričević nije osigurao mjesto među šest najboljih koji su se kretali unutar manje od desetak sekundi.
– Sigurni smo da on može bolje, a bit će i još prilike za dokazivanje jer je činjenica da je trenutačno drugi juniorski skifist iza, ipak u ovom trenutku nešto bržeg, Marina Ančića iz Mornara – kazao je Petar Milin, trener mlađih kategorija i neslužbeni glasnogovornik Jadrana.
Prvog dana Croatia opena još su veslali i juniorski dvojac bez kormilara Toni Jelenković i Antun Plenković te u lakom samcu seniora Vito Žuvanić, no nisu se uspjeli plasirati u finale.
Drugoga dana natjecanja, u nedjelju, veslale su se veće discipline pa su tako Branko i Marin Begović nastupili s Milom Čakarunom i Marinom Bogdanom iz riječkog Jadrana u četvercu bez kormilara. Osvojili su drugo mjesto s manje od sekunde zaostatka iza slovenske posade. U istoj utrci konkurirao je i Jadranov četverac bez kormilara mlađih seniora Ante Antišin, Antonio Adžić, Mate Ledenko i Roko Pekić koji je ostvario četvrto vrijeme, iako s velikim zaostatkom za pobjednikom. U finale se drugog dana uspio plasirati i juniorski dvojac bez kormilara Toni Jelenković i Antun Plenković, ali dalje od šestog mjesta nije stigao.