Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Nije sve u novcu, ima nešto i u ljubavi

17.04.2012. 22:00
Nije sve u novcu, ima nešto i u ljubavi


Sjedite na prozirnim stolicama Philippea Starcka, foteljama Mooija, pijete vrhunsko vino u čašama od muranskog stakla i jedete ekskluzivnu hranu u Alessi tanjurima. Želite li ovakvu “svadbu s potpisom”, to zahtijeva i karticu s potpisom


Ona ga je poljubila i žabac se pretvorio u princa, a onda je ljepotica princu rekla “da” i živjeli su dugo i sretno do kraja života. No, to su likovi iz bajke od prije stotinjak godina, kada životni vijek nije bio toliko dug, a likovi su uostalom samo produkt narodne predaje i ljudske mašte. Kako je životni vijek sve dulji, a život nije bajka, razvodi su sve češći. No, htjeli mi to priznati ili ne, svi vole vjenčanja, bez obzira na recesiju, depresiju ili blagostanje, a kada se radi o sklapanju braka, izgleda da nije sve u ljubavi, nego da ima nešto i u novcu. Kalkulator u ruke i počnite računati.
Za planiranje i organizaciju vjenčanja obično se ostavlja šest do osam mjeseci. Slijedi popis gostiju, nakon čega treba rezervirati ceremoniju u općini i/ili crkvi. Ako ste organizacijski dio odlučili povjeriti studiju za organizaciju vjenčanja, imat ćete puno više vremena za sebe, no ako želite sve organizirati sami, bilo bi dobro da odaberete nekoga tko bi vam mogao biti na raspolaganju.
Kad, što i kako?
Osam mjeseci prije: Izaberite blisku osobu koja će vam u svemu pomagati i s njom budite u stalnom kontaktu. Proučite što nude saloni vjenčanica i organizatori vjenčanja. Pažljivo odaberite cvijeće. Izaberite frizerski i kozmetički salon. Pronađite dobru slastičarnicu. Izaberite prstenje. Pobrinite se za fotografske i video usluge.
Četiri mjeseca prije: Rezervirajte haljinu ili napravite narudžbu kod krojača. Dobro razmislite o bendu. Trebate zadovoljiti sve ukuse, ali pritom ne zaboravite da je to vaše vjenčanje i da će se glazba koja se izvodi poistovjetiti – s vama. Odaberite ukrase i darove za uzvanike. Zapamtite: pozivnice su vaša osobna iskaznica.
Tri mjeseca prije: Vrijeme je za probu odjeće, odnosno vjenčanice. Na probe moraju otići najuži članovi obitelji, posebno ako njihova odjeća mora biti sličnih krojeva i boja. Slijedi narudžba prstena.
Dva mjeseca prije: Ovo je vrijeme za prikupljanje dokumenata. Zadnji je tren da krenete po svoju bračnu dozvolu u matični gradski ured. Ona vrijedi 90 dana od datuma podizanja, a bit će gotova za dva dana. Uz nju biste trebali imati i izvod iz matične knjige rođenih. Crkvena dozvola čeka se tri dana. Ako nemate sve sakramente, o detaljima se informirajte čak godinu dana prije. Rezervirajte termin u frizerskom i kozmetičkom salonu. Odaberite dizajn pozivnica i način dekoracije prostora. Pronađite adrese koje su vam potrebne.
Dva do tri tjedna prije: Nazovite restoran ili hotel u kojem će biti održan završni dio svečanosti te potvrdite glavni račun i menu. Potvrdite dogovore za fotografiranje i snimanje. Provjerite što biste sve trebali imati uza se. Otiđite na posljednju probu vjenčane haljine.
Četiri do šest dana prije: Provjerite sve dostave ili neka to za vas učini vaš koordinator.
Dan prije: Ako je dosad sve proteklo u najboljem redu, nema razloga da ne uživate u ovom danu. Ostanite u dobrom raspoloženju i krenite dovoljno rano na spavanje.
Po konfete u Italiju
Iako se vjenčanja u pravilu organiziraju mjesecima, neka čak i po godinu dana unaprijed, ako je ceremonija jednostavna, a broj uzvanika manji, i organizacija je brža i jeftinija. Kako troškovi života rastu tako su i vjenčanja manjeg obima, pa se mogu pripremiti čak i u samo tridesetak dana. Prisjećajući se svih dosadašnjih troškova buduća mlada Mia kaže da su kod prvog dolaska u matični ured, kad su dogovorili datum vjenčanja, platili 105 kuna, a putem uplatnice još 200 za državni proračun. Razmišljali su o vjenčanju na otvorenom, ali su se predomislili kad su saznali da izlazak matičara košta 2.500 kuna i više, ovisno o udaljenosti. Ona i Darko po osobi će izdvojiti 140 kuna za večeru, torta iz slastičarnice koštat će ih 180 kuna. Inače, u prosjeku se cijena po kilogramu torte kreće oko 60 kuna. Foto-album u obliku knjige vjenčanja stoji i do šest tisuća kuna, no ovim će mladencima fotografije biti dar od kuma, dok će snimanje prepustiti rodbini i prijateljima. No, vjenčanje nije vjenčanje bez prstenja.
– Malo smo se prepali kad su nam u jednoj zlatarnici rekli da ćemo za izradu prstena morati čekati mjesec dana i da je cijena jednog tri tisuće kuna. Srećom, pronašli smo ih kod drugog zlatara, bit će brže napravljeni, a i cijena je bila prihvatljiva – 2.800 kuna za oba, kaže Darko.
Mlada je umjesto tipične bijele vjenčanice odabrala zanimljiviju haljinu boje šampanjca, a materijal i šivanje platila je tisuću kuna. Cipele je pronašla za niti sto kuna, a budući suprug odijelo već ima te su uštedjeli oko 1.500 kuna. Na dan vjenčanja još će morati napraviti frizuru i obaviti šminkanje, što je dodatni trošak od najmanje tri stotine kuna. Budući da joj je Mijina sestra frizerka i visažistica, to će biti besplatno. Uštedjeli su i na konfetima. Umjesto da ih kupe u Hrvatskoj, gdje koštaju sto kuna po kilogramu, otišli su u Italiju, gdje su ih platili upola manje – šest eura. Budući da voli izrađivati nakit i razne ukrase, Mia je odlučila revere i bombonjere napraviti sama jer to smatra prisnijim darom.
– Sve je spremno, haljina je u ormaru, prstenje u kutijici, samo još nedostaje buket od tulipana i pšenice i mogu se vjenčati. Nisam nimalo uzbuđena, ali znam da će mi tog dana drhtati ruka kad se budem potpisivala, kazala je kroz smijeh buduća mladenka.
– Godinu dana je trajala priprema za naše vjenčanje, a sve je to napravila većinom moja žena, priča Mauro. Na njihovom je vjenčanju bilo 120 uzvanika, a potrošili su onoliko koliko su i dobili, tako da ih je vjenčanje koštalo nula kuna. Htjeli su tradicionalno vjenčanje, pa su prvo rezervirali crkvu, restoran i glazbu, a veliki je dio dekoracija odradila mladenka Irena, od pozivnica, zahvalnica, revera, navlaka u restoranu, cvjetnih aranžmana, pa čak i nakit, a sve je to uzelo čak šest mjeseci pripreme. Mlada je vjenčanicu unajmila za 3.500 kuna, a mladoženju su odijelo i cipele koštali oko 4.000 kuna.
Strancima mila Istra
Dok su “domaći” skloniji klasičnim vjenčanjima u restoranu, stranci više vole vjenčanja na otvorenom i zaljubljeni su u Istru, koju znaju uspoređivati s Toskanom.
– Svako vjenčanje ima svoju priču. Kod nas je tradicionalna jedino kuhinja, istarska, ali osuvremenjena. Cijena menija koji uključuje meso boškarina i tartufe je primjerice oko četiri stotine kuna, što znači da je za sto ljudi potrebno izdvojiti četrdeset tisuća kuna. Vjenčanje s glazbom, cvijećem, rasvjetom, performanceom, koji su jako traženi posljednjih godina okvirno košta oko 110 tisuća kuna, no dovoljno je promijeniti vrstu cvijeća i taj će se iznos promijeniti jer nije ista cijena ruže i orhideje, kaže Velka Šuran, koja se bavi organizacijom vjenčanja.
Da je Istra među strancima sve popularnija destinacija za vjenčanja potvrđuje i Boris Ružić, koji je prvi u Hrvatskoj pokrenuo dizajnersku liniju vjenčanja. Vjenčanje s potpisom izgleda ovako: sjedite na prozirnim stolicama Philippea Starcka, foteljama Mooija i pijete vrhunsko vino u čašama od muranskog stakla, a jedete ekskluzivnu hranu u Alessi tanjurima.
– Mislim da smo u osam godina uspjeli brendirati vjenčanje. Prvi smo imali “wedding plannere”. Odrađujemo baš sve. To ne znači samo subotu, nego i dolazak, hotel, piknik, event, opušteno druženje, glazbu, performance, pozivnice, cvijeće, security za VIP goste, kaže Ružić, koji sve više vjenčanja organizira za strance, i to Ruse, Amerikance, Britance, Španjolce.
– Puno gubimo zbog birokracije jer je u našim matičnim uredima potrebno prijaviti se mjesec dana prije ceremonije, priča Ružić.
Na upit o cijenama kaže da nema pravila. Želite li kazališnu skupinu, ekskluzivni ambijent, dizajnerski hotel ili razvikano estradno ime, dakle svadbu s potpisom, to zahtijeva i karticu s potpisom.
Izlaz za zatvaranje financijske konstrukcije ceremonije vjenčanja neki pronalaze u kreditima, a ima i mladenaca koji zarađuju manje od prosječnih 5.500 kuna, a željeli bi kreditom od 50 do sto tisuća kuna platiti vjenčanje. Dobro je ako dobivenim novčanim darovima planiraju ubrzo otplatiti takav zajam, a loše ako će svečanost vikend-vjenčanja otplaćivati čak deset godina.