Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Poličnik postaje općina sunčevih kolektora

17.04.2012. 22:00
Poličnik postaje općina sunčevih kolektora


Pokrenut je složen postupak pripreme dokumentacije i ishođenja potrebnih dozvola i odobrenja za gradnju i rad solarne elektrane, naglasio je Lončar dodajući kako će Općina opremanjem zona u Murvici imati više uspjeha u privlačenju kapitala


Dok se mnogi u priobalju i na otocima pitaju mogu li ponuditi više od mora, sunca, obale i turizma, Općina Poličnik je na dobrom putu da postane općina sunčevih kolektora. U gospodarskoj zoni Murvica Donja je oglasila 240.000 metara četvornih građevinskog zemljišta namijenjenih uglavnom za gradnju solarne elektrane. Javni natječaj je trajao do 17. travnja.
Tisuću novih radnih mjesta
– Riječ je o parcelama u gospodarskim zonama Murvica IK i Murvica jug smještenih uz istočnu stranu Jadranske magistrale, odnosno državnu cestu D8, tek pet kilometara od centra Zadra, kaže Davor Lončar, načelnik Poličnika.
Lokacija budućeg najvećeg solarnog parka u Dalmaciji je izrazito perspektivna s velikim energetskim potencijalom. Znajući da zadarsko područje broji 2.530 sunčanih sati godišnje, a da nadomak gradu u Murvici ima 2.695 sunčanih sati godišnje, odlučili su iskoristi veliki potencijal u energetskom smislu.
– Murvica IK kompletno je komunalno opremljena, dok se završetak izgradnje komunalne infrastrukture u zoni Murvica jug planira do kraja svibnja, navodi Lončar.
Lončar ističe da su privukli investitore za gradnju solarne elektrane jer su prema stručnim procjenama ovlaštenog sudskog vještaka ponudili dobre cijene uređenog zemljišta nedaleko od Metroa, 25 eura po četvornom metru u Murvici IK i 18 eura za četvorni metar u zoni Murvica jug, uz izuzetno povoljnu cijenu komunalnog doprinosa.
– Pokrenut je složen postupak pripreme dokumentacije i ishođenja potrebnih dozvola i odobrenja za gradnju i rad solarne elektrane, naglasio je Lončar dodajući kako će Općina opremanjem zona u Murvici, sportsko-rekreacijskom zonom na 11,5 hektara te nogometnim i bazenskim kompleksom, imati više uspjeha u privlačenju kapitala te otvoriti do 1.000 novih radnih mjesta.
U Zadarskoj županiji se dugoročno može očekivati intenzivan razvoj i gradnja elektrana na obnovljive izvore energije, čemu je potrebno dodati i visoki potencijal za izravno korištenje sunčeve energije za proizvodnju toplinske energije. Poličnik je idealna lokacija velikog energetskog potencijala, a energetska kriza i visoka cijena energije nameću korištenje obnovljivih izvora.
Četiri DPU-a
– Unatoč recesiji i mjerama štednje zbog velikog interesa novih ulagača zona Grabi u Poličniku površine 40 hektara širit će se za dodatnih 55 hektara, od toga je 26 hektara predviđeno za gradnju solarne elektrane. U tijeku je izrada četiri DPU-a, obznanio je načelnik Lončar.
Osim izgradnje solarne elektrane zbog dobra položaja i prometne povezanosti novim DPU-ovima je predviđeno otvaranje bescarinske i logističke zone, mini hotela, benzinske crpke, vatrogasnog i maslinarskog doma, razvojnog centra, zgrade za komunalnu općinsku tvrtku, prostor za policiju.
– Zona Grabi proširenjem će imati čak 95 hektara površine te će se tako ispuniti svi uvjeti za financiranje iz EU fondova, ističe Lončar.
Pametnim, ali i dalekovidnim promišljanjem općina je podijeljena u pet poslovnih zona namijenjenih malom poduzetništvu, trgovini i proizvodno-skladišnoj djelatnosti.
– Kada se sve zbroji, dosad smo u zone uložili preko 80 milijuna kuna, što je puno za ovako malu općinu, ali sve nam se vratilo, kaže načelnik Lončar dodajući kako je u Katastru Zadar započeo upis novih parcela za stambenu zonu u Poličniku, što bi moglo rezultirati prodajom parcela i početkom gradnje u proljeće iduće godine.


Poličnik veći izvoznik od Zadra!




Još prije desetak, petnaest godina Poličnik je bio samo malo naselje na kraju grada. Danas je Poličnik, kaže načelnik Lončar, vrlo poželjno mjesto za život i rad. U općini ima 50 tvrtki, 70 obrta i po broju zaposlenih je treća u županiji. Od 1,3 milijarde vrijednosti roba izvezenih iz Zadarske županije, oko 480 milijuna kuna ili oko 37 posto sveg izvoza iz županije izvezeno je iz općine Poličnik s lavovskim udjelom murvičkog Aluflexpacka. S 223,4 milijuna kuna na drugom je mjestu gospodarstvo Zadra.