Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Veza između Sveučilišta i Matice neraskidiva

17.04.2012. 22:00
Veza između Sveučilišta i Matice neraskidiva


U organizaciji Matice Hrvatske i zadarskog Sveučilišta u ponedjeljak je održan skup pod nazivom “Matica Hrvatska i sveučilišta”. Na skupu su govorili akademici Ante Stamać, Josip Bratulić, Stjepan Damjanović i prof. dr. Josip Lisac. Skup je organiziran u povodu 170. obljetnice Matice hrvatske. Nazočne je na početku skupa pozdravio rektor Sveučilišta u Zadru Ante Uglešić koji je kazao kako je ovaj skup ujedno i dio proslave 10. obljetnice obnove zadarskog Sveučilišta:
– Matica hrvatska neraskidivo je vezana sa zadarskim Sveučilištem. Te su veze započele još u vrijeme Filozofskog fakulteta Zadar i te su veze trajne. Naime, veliki broj naših profesora aktivno sudjeluje u radu Matice, a pogotovo prof. dr. Josip lisac koji već dvije godine uređuje “Zadarsku smotru”, časopis Ogranka Matice hrvatske u Zadru za kulturu, znanost i umjetnost, za koju možemo kazati kako se prometnula u respektabilan kulturni časopis, rekao je rektor Uglešić.
Akademik Ante Stamać održao je izlaganje na temu “Matica hrvatska i sveučilišta”, akademik Josip Bratulić govorio je na temu “Stoljeća hrvatske književnosti”, što je i naziv biblioteke i projekta Matice hrvatske, pokrenute 1993. godine i koja obuhvaća književna djela u rasponu od prvih srednjovjekovnih spomenika do suvremene književnosti. O djelu i ulozi dvojice hrvatskih istaknutih jezikoslovaca, Blaža Jurišića i Mate Hraste, govorili su akademik Stjepan Damjanović i prof. dr. Josip Lisac. Jurišić i Hraste pridonijeli su proučavanju jezika hrvatske književnosti, te jezika uopće, ali i proučavanju kulturne i političke povijesti. Dijalektolog, onomastičar, gramatičar i povjesničar hrvatskog jezika Mate Hraste istaknuo se svojim člancima o Marulićevu, Križanićevu i Mažuranićevu jeziku, ali i o preporodnome hrvatskom jeziku u Dalmaciji te stranim elementima u hrvatskom i u srpskom jeziku, ali i stilističkim i pravopisnim pitanjima. Jurišićev opus također je bogat, a kako je rečeno na skupu, ovaj je jezikoslovac odigrao veliku ulogu i kao urednik “Hrvatske revije” u izdanju Matice hrvatske, ali i kao Matičin dužnosnik. Spomenimo i to da je skupu nazočio i predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić.