Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Musapstan postaje magična šuma

Autor: Irena Jurjević

17.04.2013. 22:00
Musapstan postaje magična šuma

Foto: Filip BRALA



Čišćenje šume, biciklijada, popravljanje bicikala, kros duatlon, likovne radionice, demonstracije streličarstva, spremanje proljetnog rižota te još mnogo drugih aktivnosti održat će se ove subote na različitim lokacijama u Zadru i njegovoj okolici u povodu Dana planeta Zemlje.
Polazak biciklima u 14 sati
Obilježavanje Dana planeta Zemlje kroz akciju “Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš na Bokanjcu”, te prigodnim programom u šumi Musapstan organiziraju Grad Zadar i udruga Eko Zadar. Prve aktivnosti počet će već u osam sati ujutro, od kada će se obavljati besplatno popravljanje bicikala u organizaciji BK Macaklin ispred trgovine Bianchi na Ljepotici, najavljeno je na jučerašnoj konferenciji u Velikoj vjećnici Grada Zadra. Sve to je priprema je za biciklijadu koja će s Narodnog trga u 14 sati krenuti prema Musapstanu. Čišćenje Bokanjačke šume uz sklopu globalne akcije Zelena čistka na potezu od trgovinskog centra Plodine do križanja s Putem Bokanjca započet će u 11 sati, dok će raznoliki program na Musapstanu u povodu Dana planeta Zemlje početi u 14 sati.
Renato Kraljev iz Udruge kuhara Zadarske županije pripremat će proljetni rižot, konjički klub Casco organizirat će jahanje, a likovne radionice voditi će Boris Mustać i Sandra Tomić. Pokazne vježbe održat će Ki-aikido klub Zadar i Kyudo klub Zadar, a nešto drugačija svakako će biti radionica “Magična šuma” s voditeljicom Majom Šamarinec s kojom će se građani nastojati što više povezati s prirodom koja ih na sreću još okružuje. Pri tome će polaznici ali i svi drugi željni toga, poslati tzv. “zajedničku namjeru” planetu Zemlji, najavio je jučer Mladen Antišin:
Jedna od najvećih šuma pinija
– Radi se o meditaciji, molitvi, kontemplaciji, plesu, slici, odnosno bilo kakvoj namjeri koja je moćna stvar kada ju usmjeri veći broj ljudi, kazao je Antišin, dodajući kako šuma na Musapstanu spada među najveće šume pinije, odmah iza one na Siciliji. Sama radionica “Magična šuma” ima pak za cilj povezati ljude sa šumom, pojasnio je.
Akciji Zelena čistka pridružili su se još i Privlaka, Biograd na moru, Vir, Nin, Silba sa čišćenjem protupožarnih puteva, Zemunik sa pripadnicima vojske koji će čistiti dio Zemunika prema Mostaru, dodala je predsjednica udruge Eko Zadar Atana Grbić, dodajući kako svi oni koji se žele priključiti čišćenju te odvesti otpad na deponij, mogu kontaktirati Mladena Ažića iz Čistoće na 091/2178512 i prijaviti registraciju svog vozila kojim će ga besplatno odložiti na deponiju.
Zelena čistka dio je globalnog projekta World Cleanup (Očistimo svijet) u kojem je u 2012. godini sudjelovalo više od 7 milijuna aktivnih građana iz 96 zemalja, a svoj doprinos dalo je i 41.558 hrvatskih volontera iz svih hrvatskih županija, koji su uklonili 3.746 tona otpada s divljih odlagališta diljem zemlje. U ovoj akciji sudjeluju još i OŠ Šime Budinića, izviđači, strani volonteri sa Sveučilišta uz Zadru preko projekta Erasmus, a pozivaju se i svi građani i udruge da se pridruže svojim programima.


 BESPLATAN PRIJEVOZ AUTOBUSOM


10:30 – Autobusni kolodvor-Mala pošta-Žmirići
11:15 -Autobusni kolodvor-Mala pošta-Žmirići
13:00 – Žmirići -Musapstan
14:00 – Autobusni kolodvor-Mala pošta- Musapstan
15:00 – Autobusni kolodvor-Mala pošta- Musapstan-Autobusni kolodvor
16:00 – Autobusni kolodvor-Mala pošta- Musapstan- Autobusni kolodvor
17:00- Autobusni kolodvor-Mala pošta- Musapstan- Autobusni kolodvor
19:00 Musapstan- Autobusni kolodvor- Mala pošta