Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Od Poljaka učili kako povući europski novac

Autor: Anamarija Bilan

17.04.2013. 22:00
Od Poljaka učili kako povući europski novac

Foto: Zvonko KUCELIN



S predstavnicima Zadarske županije želimo razgovarati o budućoj suradnji među regijama koja bi najviše bila vezana uz projekte iz zaštite okoliša i obnovljive izvore energije, turizma, poljoprivrede, ali i avioindustrije, rekla je Lidija Bladek, iz poljske delegacije


U prostorijama IMPACT centra jučer je održan okrugli stol na temu “Strukturni fondovi u Republici Poljskoj – prošlost i budućnost”, gdje su predstavnici Podkarpatskog vojvodstva prikazali načine, programe i projekte preko kojih su oni dobili novce iz strukturnih fondova EU.
Učenje na poljskim pogreškama
 – Vrlo nam je drago što nam je dana mogućnost da prezentiramo svoje uspjehe i investicije koje smo ostvarili preko fondova EU. S predstavnicima Zadarske županije želimo, također razgovarati o budućoj suradnji među regijama koja bi najviše bila vezana uz projekte iz zaštite okoliša i obnovljive izvore energije, turizma, poljoprivrede, ali i avioindustrije. Naime, naša regija je poznata i kao avionska dolina i po tom smo proizvodu prepoznati u Europi, ali i Americi. Želimo surađivati u projektima turizma i agroturizma te ostvariti suradnju među sveučilištima, rekla je Lidija Bladek, iz poljske delegacije.
S njoj je jučer bio i Mieczylaw Miazga koji je istaknuo kako ga najviše interesira suradnja na ulaganju u proizvodnju ekohrane.
Okupljene je pozdravio Davor Lonić, pročelnik Upravnog odjela za razvoj i europske procese Zadarske županije koji je predstavio sve projekte preko kojih je Zadarska županije od 2002. godine do sada dobila oko 28,2 milijuna eura.
Inače, kako su organizatori istaknuli, okrugli stol je organiziran jer ulaskom u EU Hrvatskoj će na raspolaganju biti novci iz strukturnih fondova kojima će se moći financirati brojni projekti infrastrukture.
 – Od 2011. godine imamo suradnju s Podkarpatskim vojvodstvom i već smo imali mogućnost upoznati se s njihovim iskustvima o povlačenju novaca iz strukturnih fondova. Danas očekujemo da nam kažu i gdje su pogriješili tako da mi ne radimo iste pogreške i nadam se da će nam ova suradnja otvoriti neke nove okvire, rekao je Lonić.
Na raspolaganju milijardu eura
 – Vi ste na pragu ulaska u EU i imat ćete oko milijardu eura na raspolaganju iz predpristupnih fondova, kao što smo i mi imali te smo novce utrošili za izgradnju infrastrukture, zračne luke, sveučilišta, kao i u ulaganje u našu “avionsku dolinu” koja je poznata i izvan granica EU, a gdje proizvodimo velik broj rezervnih dijelova za avione, a čak smo u pregovorima i za proizvodnju dijelova za rakete. Kadrovi za te poslove školuju se na našem sveučilištu gdje se školuju budući piloti i inženjeri, ispričala je Lidija Baldek istaknuvši da se raduje budućoj suradnji na području turizma, agroturizma i obnovljivih izvora energije – posebno vode i sunca.
Dodala je da su dio novaca uložili i u poboljšanje kvalitete života na selu gdje su obnovili škole, igrališta te agroturizam. Istaknula je da su imali velikih problema s nezaposlenošću i migracijom mladih sa sela u gradove, te da razmišljaju o tome kako ih zadržati na selu, također žele iskoristiti činjenicu da 80% njihove regije leži na biotermalnim vodama.
U svojoj prezentaciji predstavili su kako su povlačili sredstva od 2007. do 2013. godine nakon čega su s predstavnicima Zadarske županije razgovarali o daljnjoj mogućoj suradnji.