Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Pametni grad košta 20 milijuna kuna

Autor: Ljiljana Jurjević

17.04.2013. 22:00
Pametni grad košta 20 milijuna kuna

Foto: Zvonko KUCELIN



Zlatko Vuković iz zagrebačke tvrtke “Promel projekt” održao jučer u Gradskoj vijećnici prezentaciju početka izrade Projekta prometnog sustava grada Zadra. Promel projekt je izrađivač ovog projekta, u suradnji s Građevinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.
Vrijednost projekta je 20 milijuna kuna, od čega bi se 85 posto sredstava osiguralo iz strukturnih fondova Europske unije, a ostatak bi se namakao potporom države i lokalne zajednice. Matko Segarić, pročelnik Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša kaže kako će se ovim projektom riješiti uska grla na zadarskim prometnicama, povećati ekonomičnost, smanjiti onečišćenje i riješiti optimalna povezanost s ostalim dijelovima regije.
Grad Zadar ima prometnu studiju iz 2003. godine ali ona nikad nije prihvaćena kao gradski akt i vrlo je važno napraviti ovu studiju i kandidirati je za financiranje iz strukturnih fondova Europske unije, što bi trebalo biti i realizirano, dodaje Segarić i nastavlja kako bi to bilo sustavno sagledavanje razvoja cijelog grada Zadra i njegove regije.
Zlatko Vuković u nastavku je govorio o inteligentnim prometnim sustavima, na način da postojeće prometne studije najprije treba revidirati jer su napravljene davno i na način koji više ne funkcionira. Ovim inteligentnim sustavom grad Zadar će postati pravi “Smart city”, jer se mora izraditi apsolutno točan prometni model. Analizirat će se sve dosadašnje studije i prostorni planovi Zadra, vidjeti gdje je najveća koncentracija stanovništva, gdje su radna mjesta, mjesta stanovanja, šoping centri…