Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Sindikati poručili Vladi: Mijenjajte smjer!

Autor: Anamarija Bilan

17.04.2013. 22:00
Sindikati poručili Vladi: Mijenjajte smjer!

Foto: Zvonko KUCELIN



Prvosvibanjski prosvjed, kojega organizira pet sindikalnih središnjica, poziv je Vladi da promjeni politiku i smjer. Želimo Vladi poslati nedvosmislenu poruku “Mijenjajte smjer” ili će građani na izborima promijeniti vas. Treba ići ka otvaranju radnih mjesta, pokretanju industrije, što se, na žalost, ne događa. Jedina promjena je izlazak iz poduzeća prema Zavodima za zapošljavanje, a takve promjene nismo željeli i nismo očekivali i zato treba promijeniti smjer, rekao je Mladen Novosel, na konferenciji za novinare koju je jučer u Domu sindikata u Zadru organizirao SSSH, u povodu skorog provosvibanjskog prosvjeda koji će se održati na zagrebačkom glavnom trg, a na kojem će sudjelovali svih pet središnjica sindikata sa svojim članovima.
Sindikalisti očekuju da bi na trgu trebalo biti najmanje petnaest do dvadeset tisuća ljudi, ali nisu htjeli špekulirati o broju. Istaknuli su da je ovo poziv svim građanima da se pridruže prosvjedu, prvo prosvjednoj povorci koja kreće u 11 sati sa Trga francuske republike, prema Trgu bana Josipa Jelačića gdje će u podne početi prosvjed.
 – Ako ovaj prosvjed ne upali i ako Vlada ne odluči promijeniti smjer više ih nećemo upozoravati. Poslije samo ostaje mogućnost organiziranja niza sindikalnih akcija kao što je generalni štrajk, ali vjerujemo da do toga neće doći, zaključio je Novosel.
Uz Novosela je na konferenciji bio i potpredsjednik Ivan Tomac, te županijski povjerenik Zadarske županije Vedran Uranija.
 – Zahtjev za mijenjanjem smjera je upućen Vladi a ne poslodavcima koji ionako čine ono što im Vlada kaže. Ova je Vlada imala osam godina da se pripremi za vlast i kad su je preuzeli mogli su nastaviti raditi na nekim dobrim projektima prošle Vlade, ali oni su počeli sve ispočetka i počela je nova povijest Hrvatske. Zatvorene su petrokemije, željezare, tvornice, sve je više ljudi na burzi, sve ih je više u dužničkom ropstvu. Zato pozivamo ljude da ne dolaze na prosvjed radi sindikata nego radi sebe, svoje budućnosti i svoje djece, pozvao je Tomac. Istaknuo je da poslodavci vrše strašan pritisak na sindikate koje žele posvađati s javnim sektorom te da se Vlada ne ponaša kao odgovoran poslodavac jer se zapošljavanje povećava jedino u javnom sektoru.