Profiterstvo

Slika korisnika admin

U zemlji koja je duboko zaglibila u krizu priče o ratnom, ali i poratnom profiterstvu, posebno izazivaju gnjev, a gomilanje sumnji i optužnica tjera na pitanje u kakvom to vremenu živimo? Otužnom. Bi li spomenutih priča uopće bilo da pražnjenje proračuna nije dovelo do toga da se važe svaka kuna i da u zemlji sa sve većim brojem siromaha bogati i istaknuti nisu počeli upadati u oči?

Bi li se dogodila optužnica za ratno profiterstvo šefu liječničkog sindikata Ivici Babiću da nije pokretanjem štrajka liječnika na sebe privukao previše pozornosti? Teško je prihvatiti da bi liječnik, za kojega bi već po njegovom zvanju bilo logično da je humanist, lažirao nalaze kako bi postao ratni vojni invalid, a onda dođe optužnica. Teško je vjerovati da bi ga toliko liječnika slijedilo i izabralo za predsjednika svoga sindikata da nije slovio kao osoba koja je spremna boriti se za prava i pravdu, a onda ga se osumnjiči za tešku nepravdu. Kada bi se sumnje potvrdile, užasna, ne samo materijalna, nego i emocionalna nepravda bila bi nanesena svima onima koji su iz rata izašli kao invalidi bez ruku i nogu. I liječnici koje je Babić predvodio u štrajku osjetili bi se prevarenim i svi bi se pitali kako je to moguće. No, dr. Babić odbacuje optužbe i tvrdi da se na njega okomila politika. I dok pravosuđe ne reče svoje, vođu bijelih kuta trebalo bi ostaviti na miru i ne optuživati unaprijed, štoviše nadati se da su sumnje neutemeljene. Ali, iluzorno je očekivati da će mediji i javnost pustiti Babića da se u miru brani, u Hrvatskoj se paralelno sa sudskim uvijek vode i oni ulični procesi i nitko ne može zaustaviti priče, nagađanja, branjenja i optuživanja, a posebno zbog onog spomenutog gnjeva koji se u godinama recesije nataložio u malim ljudima, „lamljanašima" i njima sličnima koji, a sve po slovu njima neshvatljivog zakona, ostaju bez posla i koje priče o ratnom i poratnom profiterstvu dodatno tjeraju u očaj i na pobunu.

Građani se zbog optužnica prije svega hrvatskim uglednicima, onima koji su u javnosti visoko kotirali, primjerice Sanaderu, Vidoševiću, Marini Lovrić Merzel, osjećaju kao izigrane naivčine jer su im godinama poklanjali povjerenje, a oni sada vode pravne bitke kako bi dokazali da se nisu okoristili na njihov račun. Prvi je bio premijer, drugi predsjednik Hrvatske gospodarske komore i kandidat za predsjednika države, a treća u tri mandata županica. Količina prethodnog oduševljenja kojim su ih građani podupirali i pratili danas je proporcionalna količini razočarenja bez obzira što pravosudne bitke još traju. U takvom vremenu živimo.

Za Sanadera koji je kao riba u vodi plivao u europskoj pa i svjetskoj političkoj eliti, zna se da je slovio kao hrvatska uzdanica, sve dok mu na leđa nije pao teret profiterskih afera.

Bogatstvo, odnosno imovina, za koju vitki Vidošević po izlasku iz pritvora reče kako je siguran da će joj dokazati porijeklo, danas mu je dodatan uteg. A sve do optužnice nije se o njemu pisalo kao o „goniču slonova", a nije da o tome nitko ništa nije znao?! Onog trenutka kada je istraga pokrenuta, pokrenula se i lavina priča o zgrtanju bogatstva, o profitiranju od položaja i ugleda. Slično se dogodilo i nedodirljivoj, nasmiješenoj županici Lovrić Merzel kad je USKOK odvezao i kad se pretvorila u običnu Marinu zabrinutu za svoju sudbinu.

Ali i više od „političko - gospodarskih", javnost bi se mogla nabrusiti na Babićevu „ratnu" optužnicu - otužnicu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno