Iz Zadra će na Festival cvijeća voziti besplatna "cvjetna" autobusna linija

Slika korisnika admin
Autor: 
Vedran SITNICA

Od čak 88 raznih manifestacija koje se ove godine održavaju  u sklopu obilježavanja Dana Zadarske županije, naš Festival cvijeća pod  nazivom - Dani cvijeća u Svetom Filipu i Jakovu, zasigurno je  jedan od  najpoznatijih, jer je riječ o manifestaciji s dugom tradicijom. Ove godine  Festival se održava uz potporu Županije, ali nas "prate" i Ministarstvo  turizma i Ministarstvo poljoprivrede uz visoko pokroviteljstvo Predsjednice RH - rekla je na konferenciji za novinare Klara Eškinja Glavan,  direktorica Turističkog ureda TZ Općine Sveti Filip i Jakov, najavljujući 15.  filipjanski Festival cvijeća koji će se održavati od 25. do 27. travnja.

U ovogodišnjoj "cvjetnoj priči" u Svetom Filipu i Jakovu sudjelovat će  preko 100 izlagača iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva i to proizvođača  cvijeća i urbane opreme, ljekovitog bilja, sapuna od djevičanskog ulja,  suhog cvijeća, prirodne kozmetike te strojeva za vrt. Ono što je novost  ove godine, kako je istaknula Eškinja Glavan, to je da će i dio javnih površina biti prigodno cvjetno uređene tako da će svi posjetitelji moći vidjeti primjere hortikulturnog uređenja koje pripremaju Magnolia iz Zadra  i zadarska tvrtka Nasadi d.o.o.

I ove godine partner Festivala je zadarska Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića, čiji će učenici, uz svoj prodajno- cvjetni asortiman, predstaviti i aranžerske vještine u oblikovanju vanjskih cvjetnih instalacija pod nazivom - Krevet od ruža.

Već dvije godine na Festivalu se nude i jela od cvijeća u čemu je, na  pressici održanoj u prostoru zadarskog Arsenala, govorio i Marin Banović, predsjednik Udruge kuhara Grada Biograda predstavljajući - Spizu  od cvića.

- Riječ je o tome da nudimo cvijeće u potpuno novom obliku, kao gastronomski užitak. Pripremit ćemo petnaestak jela i dokazati da je cvijeće  jestivo te da čak ima medicinska svojstva i da je moguć spoj gastronomije i cvjećarstva - pojasnio je Banović.

U dva dana održavanja Festivala bit će još puno popratnih sadržaja i  događanja, kao što je Cvjetograd za djecu, potom će se održati natjecanje mladih pjevača pod nazivom Najlipši glas Festivala, Ilirija d.d. iz Biograda, koja je Zlatni sponzor Festivala, predstavit će se sa svojom ugostiteljskom ponudom, djeca iz dječjih vrtića  sudjelovat će na cvjetnom korzu. Kafići na rivi bit će prigodno uređeni  dodatnim sadržajima i oni će  biti - cvjetni. U sklopu Festivala održat će se i tradicionalna modna revija. Uz dugogodišnju uspješnu suradnju sa Školom za primijenjenu umjetnost i dizajn iz Zadra, ovogodišnja revija bit će upotpunjena kreacijama dizajnerice Klare Ivanović, a glavni dio je revija vjenčanica mlade dizajnerice Ane Milin koja je inače, bivša učenica škole. Ona priprema i  vanjske cvjetne instalacije na temu - Bajkovito vjenčanje. Svojim nakitom cijelu će priču upotpuniti i Marija Ivandić, dizajnerica nakita.

Krešimir Laštro pročelnik Upravnog odjela za more i turizam Zadarske  županije te Mihaela Kadija direktorica TZ Županije, svatko sa svoje strane, pohvalili su dugu i uspješnu tradiciju održavanja ovog Festivala i u  svakom je smislu podržali.

- Za sve naše posjetitelje koji žele doći u Sveti Filip i Jakov osigurali  smo besplatnu "cvjetnu" autobusnu liniju zadarske Liburnije u oba  smjera - poručila je na kraju Klara Eškinja Glavan.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno