Rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na području Novigrada "košta" 2 milijuna kuna

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ

Na području k.o. Novigrad (Novigrad, Paljuv) započela je  katastarska izmjera zemljišta, a radove su otvorili ravnatelj Državne geodetske uprave dr. sc. Danko Markovinović i načelnik Općine Novigrad Joso Klapan Lončar. Radove na projektu vrijednom dva milijuna kuna izvodi tvrtka Geodetski zavod d.d.o. Split.

- Od katastarske izmjere koja će obuhvatiti 2.597 hektara površine na  kojoj je 7.386 katastarskih čestica dugoročna su očekivanja, kazao je Klapan.

Državna geodetska uprava projekt financira sa 30 posto od ukupne  vrijednosti, a u visini od 70 posto vlasnici parcela i Općina.

- Projekt znači da će u svakom trenutku svatko, od pojedinaca pa do  potencijalnog investitora, Općina i svi ostali, znati s čim se raspolaže.  Gruntovno i katastarski će biti potpuno sve skupa sređeno, rekao je Klapan apelirajući na žitelje da se aktivno uključe u rješenje ovog stoljetnog  problema kompliciranih imovinsko-pravnih odnosa.

Zadnja katastarska izmjera na ovom području bila je još za vrijeme  Austro-Ugarske 1885. godine, kaže, tako da mi i naši roditelji nismo imali  sreće da naslijedimo zemljišta sa čistim papirima.

Ravnatelj DGU-a Danko Markovinović je naglasio kako cilj katastarske  izmjere nije samo definitivno rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, da  se zna čije je što vlasništvo, već i brojne druge mogućnosti, poput najjeftinijeg ujedinjenja i podjela parcela, razmjena parcela unutar obitelji, ali  i među međašima, pa čak ako vlasnici nekretnina uopće nisu međaši.

- Aviosnimanje će se održati krajem mjeseca svibnja. Sve ovisi o vremenskim prilikama, jer treba biti lijepo vrijeme i dobra vidljivost, rekao  je Robert Klojčnik, predsjednik Uprave Geodetskog zavoda Split.

Nakon što se po završetku aviosnimanja sačine prvi "zemljovidi", oni  se daju na javni uvid pa vlasnici mogu stavljati svoje prigovore, ako ih  imaju, a to pravo imaju i u kasnijim fazama izrade knjiga pa čak i kad  one budu sasvim gotove. Naravno, sve uz potrebne dokaze, kazao je Nenad Javoran, pročelnik područnog Ureda za katastar Zadar.

Zbor mještana u Paljuvu i Novigradu održat će se u drugi ponedjeljak,  27. travnja, s početkom u 17 i 19 sati.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno