Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ako ne možete živjeti od buke, zovite predstojnika zgrade ili policiju!

17.04.2017. 22:00
Ako ne možete živjeti od buke, zovite predstojnika zgrade ili policiju!


Na sve strane se “buža” i praši, a pod širokim plastičnim cijevima kojima se izbacuje šuta strpljivo čekaju mali kamioncini kako bi je odvezli na otpad
Ima dobra dva mjeseca da su u centru grada, ili kako se u novije vrijeme kaže – na Poluotoku, započeli građevinski radovi na brojnim privatnim nekretninama. (I, dakako, na palači Cedulin koji već traju mjesecima). Dovoljno je tek da malo popusti hladnoća i da se krene s “bužanjem”, brušenjem i svim onim divnim stvarima koje bi u konačnici trebale rezultirati ugodnijim interijerom, ali i oslabljenim živcima susjeda.
Apartmanizacija koja je poput kakve bolesti zaposjela grad odrazila se na masovno iseljavanje iz centra. I dok neki “od Prvi maja do Svisvetih” presele u neku malu garsonijeru na Sinjoretovu ili kod rodbine… Posljednjih nekoliko godina mnogi su stanove prodali i njima sad upravljaju vlasnici lanaca apartmana.
Plati ili čekaj
U cijelom tom procesu raste i potreba za građevinskim radovima koji će nekadašnje domove Zadrana pretvoriti u svijetle i prozračne, oku ugodne prostore ispunjene švedskim namještajem. U ime što ljepših i čudesnijih fotografija unutrašnjosti apartmana koji će goste natjerati da kažu – da, baš to trebamo, baš ovaj smještaj nam se najviše sviđa, nema puno vremena za razmišljanje.
Sve ovo dovodi do toga da grad postaje veliko gradilište i rijetki su dijelovi grada u kojima možete sjesti na kavu ili samo prošetati, a da s nekim možete i razgovarati, odnosno da se međusobno možete čuti od buke teških i lakih strojeva.
Na sve strane se “buža” i praši, a pod širokim plastičnim cijevima kojima se izbacuje šuta strpljivo čekaju mali “kamioncini” kako bi je odvezli na otpad. Mjesto šute zamijenit će nova žbuka, pitura i pločice, a zbog zakona tržišta u ovo doba godine keramičara koji će vam te pločice postaviti, primjerice, platit ćete 20 umjesto standardnih 10 eura po kvadratu.
– Rekao mi je da ili ću platiti, ili ću čekati mjesecima, jednostavno nisam pogodio dobro vrijeme za renoviranje stana, a što je najbolje, uopće se ne bavim turizmom, kazao nam je jedan mlađi Zadranin koji još razmišlja – platiti duplo ili se na neki drugi način snaći.
Ono što nas zanima u cijeloj priči je – buka. Do kad i u kojem vremenu uopće smiju trajati građevinski radovi i što je s prekoračenjem buke te tko je nadležan za mjerenje i red.
S novinarske strane ova je priča izgledala prilično jednostavno – treba nazvati nadležne, dobiti odgovore i napisati tekst. Međutim, posao od jednog dana razvukao se na nekoliko tjedana, i sve to da bi se izvuklo nekoliko suvislih rečenica i poluinformacija.
Krenuli smo, dakako, s upitom prema Gradu Zadru. Je li od strane Grada regulirano dozvoljeno vrijeme izvođenja građevinskih radova izvan sezone? Kakva je regulacija izvođenja radova u sezoni? Kako se može izmjeriti prekoračenje buke i tko je za to nadležan? Koga građani mogu nazvati u slučaju prekoračenja buke ili satnice za izvođenje radova u sezoni?
Odluka Grada iz 2004.
– Što se tiče upita o građevinskim radovima, šaljem link na odluku o zabrani izvđenja radova u sezoni, to je jedina regulacija koju Grad propisuje, a za prekoračenje buke je nadležna Sanitarna inspekcija, pa se njima obratite s ostatkom upita, stoji u odgovoru Ivane Dadić, više stručne suradnice za informiranje.
Na spomenutom linku je odluka o zabrani izvođenja građevinskih radova za vrijeme turističke sezone na području Grada Zadra koja je donesena u lipnju 2004. godine.
“Ovom Odlukom utvrđuje se razdoblje za vrijeme turističke sezone u kojem se ne mogu graditi građevine niti izvoditi bilo kakvi građevinski radovi, područja Grada Zadra na koja se Odluka odnosi te iznimke na koje se u određenim slučajevima zabrana izvođenja građevinskih radova ne primjenjuje. Pod građevinskim radovima, koji se u smislu ove Odluke zabranjuju, smatraju se: svi zemljani iskopi, rušenja, zidanje odnosno izrada konstruktivnih dijelova građevine, betoniranje, vanjsko žbukanje i izrada krova – sve neovisno o načinu gradnje, te unutarnji građevinski radovi – izrada podloga i pregrada, žbukanje i slično koji se izvode uz upotrebu građevinskih strojeva, te obrtnički radovi na izradi električnih i vodovodnih instalacija. Građevine se ne mogu graditi, niti se mogu izvoditi bilo kakvi građevinski radovi, u razdoblju od 1. srpnja do 1. rujna”, stoji u odluci.
Sve je jasno, no ova odluka ima i dodatak koji kaže:
“U razdoblju i na područjima utvrđenim u članku 3. iznimno se mogu izvoditi građevni radovi, kako slijedi: – interventni radovi na sanaciji objekata i uređaja komunalne infrastrukture radi otklanjanja kvarova i sličnog; – žurna sanacija iznenadno nastalih oštećenja na građevinama, objektima ili uređajima u svrhu sprječavanja daljnje štete; – završni obrtnički radovi unutar prostorija kojima se ne stvara buka, niti nastaju onečišćenja izvan građevine odlaganjem građevinskog materijala i otpada; – tijekom turističke sezone, u slučajevima kad su već obavljeni pripremni građevinski radovi, uz uvjet da buka i onečišćenja koja nastaju kao posljedica takvih radova, budu na takvoj razini da ne ugrožavaju nesmetan boravak gostiju. Iznimno od odredba članka 4. ove Odluke, Gradsko poglavarstvo Grada Zadra može odobriti neophodno izvođenje građevinskih radova na objektima od posebnog društvenog interesa, uz uvjet da buka i onečišćenja koja nastaju kao posljedica takvih radova budu na takvoj razini da bitno ne ugrožavaju nesmetan boravak gostiju”.
Drugim riječima, buka ne smije ugrožavati nesmetan boravak gostiju. Ako se radi o domaćim ljudima, u nedostatku suprotne informacije, buka im nikako ne bi trebala smetati.
No, stvari su u praksi malo drukčije. Mnogim ljudima buka smeta. Neki s radovima započinju u ranim jutarnjim satima, neki kreću popodne kad ljudima treba odmor, a neki se ne zaustavljaju ni iza 22 sata.
Sveti Kućni red
Budući su nam u zadarskoj Sanitarnoj inspekciji kazali kako je sve to pod ingerencijom Građevinske inspekcije, kontaktirali smo zadarsku podružnicu. Od tamo su nas uputili na Ministarstvo graditeljstva.
– Navedena tematika nije u nadležnosti Građevinske inspekcije. Sustanarima predlažemo da kontaktiraju upravitelja zgrade, a vezano uz poštovanje kućnog reda, stoji u odgovoru, dok su nas usmenim putem uputili na Ministarstvo zdravstva te smo i njemu poslali službeni upit.
– Sanitarna inspekcija nije nadležna za prijavu buke koja dolazi iz stana/stanova u kojima se obavljaju radovi, a koja se širi na druge privatne stanove, zajedničke prostorije i slično u toj zgradi ili zgradama zajednički povezanima s njom. Takav problem potrebno je prijaviti upravitelju zgrade odnosno predstavku stanara jer isto nije u skladu o odredbama Odluke o kućnom redu. Nadalje, ako ugroza bukom traje kroz dugi vremenski period (više tjedana, mjeseci, godina) svi ostali suvlasnici zgrade mogu, temeljem članka 110. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima (Narodne novine 91/96, 73/00, 114/06, 146/08 i 38/09, 153/09, 90/10 i 143/12), podnijeti tužbu pred mjesno nadležnim sudom radi prestanka uznemiravanja ostalih suvlasnika bukom. Pitanje remećenja bukom (koja počinje iz 22 sata i traje kratko), a koja dolazi od neregistriranih djelatnosti, u nadležnosti je policije radi remećenja javnog reda i mira, stoji u odgovoru Ministarstva zdravstva.
Pa da zaključimo. Ako netko u vašoj zgradi izvodi građevinske radove kasnije navečer, zovite policiju. Što se ostalog tiče, bilo bi dobro da živite u zgradi s normalnim ljudima i da imate ustanovljen Kućni red koji, iako zvuči kao nešto što se s vremenom potpuno izgubilo, treba postojati i ako ne znate što u njemu piše, provjerite. Za sve ostalo, zovite predstavnika stanara, uz nadu da nije baš on taj koji izvodi radove.