Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Čak 77,5 % cesta Zadarske županije visokorizično!

17.04.2017. 22:00
Čak 77,5  % cesta  Zadarske  županije  visokorizično!


Istraživanje i ocjenjivanje prometnica obuhvatilo je 19 dionica županijskih cesta u Zadarskoj županiji. Od toga se 58 posto županijskih cesta nalazi u vrlo oštrom ili oštrom zavoju
Poražavajuća statistika za lokalne ceste na području Zadarske, Ličko-senjske, Šibensko-kninske županije objavljena je u testiranju EuroRAP-a. Naime, čak 91 posto lokalnih prometnica u ove tri županije tijekom prošle godine ocijenjeno je najnižom ocjenom u procjeni rizika pojedine prometnice.
Temeljem rezultata ovog istraživanja predstavljena je i nova karta rizika koja obuhvaća snimku stanja 474 kilometara državnih i lokalnih cesta u ovim županijama. Karta rizika uključuje i prosječne i individualne razine rizika od nastanka nesreća sa smrtnim i teškim posljedicama na autocestama i glavnim državnim cestama u Hrvatskoj.
Ocjenjivanje prometnica
Istraživanje i ocjenjivanje prometnica obuhvatilo je 19 dionica županijskih cesta u Zadarskoj županiji. Od toga se 58 posto županijskih cesta nalazi u vrlo oštrom ili oštrom zavoju.
Za vozače i putnike u osobnim automobilima u Zadarskoj županiji čak 77,5 posto dionica županijskih i lokalnih cesta ocijenjeno je s jednom zvjezdicom što predstavlja visoki rizik ili dvije zvjezdice što predstavlja srednje-visoki rizik.
Mile Fabijan, ravnatelj Županijske uprave za ceste ističe kako je stanje na cestama višeslojan problem kojeg treba rješavati iz više pravaca.
– Početak treba biti u autoškolama prilikom obuke vozača, a dalje trebaju biti uključeni svi segmenti pa i represivni poput plaćanja kazni, negativnih bodova, oduzimanja dozvole, nabrojio je Fabijan.
Osvrnuvši se na stanje lokalnih i županijskih cesta u Zadarskoj županiji naglasio je kako je na njima promet velik, posebice tijekom turističke sezone te dodaje kako je sretna okolnost da na lokalnim i županijskim cestama nema velikog broja prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama. Dodaje, kako ipak ovaj podatak ne umanjuje važnost održavanja, rekonstrukcije i dodatnog rada u cilju povećanja sigurnosti na cestama.
Uzroci prometnih nesreća
– Velik broj prometnih nesreća u našoj županiji dogodi se na dionici autoceste od tunela Sveti Rok do izlaza prema Benkovcu. Neki od uzroka prometnih nesreća su starost vozila, kategorija vozila, odnosno vozila s velikim kubikažama, trajanje vozačkih dozvola te starost vozača, odnosno većinom su to mladi vozači, vozači koji ne poštuju prometnu signalizaciju, prekoračenje brzine, čak i u naseljenim područjima, navodi Fabijan.
Dodaje kako stanje u kojem se ceste nalaze nije pojava koja uzrokuje prometne nesreće što je naravno “dvosjekli mač”. Upravo iz tog razloga, tvrdi Fabijan, ne mogu se potraživati sredstva za rekonstrukciju prometnica od nadležnih. S druge strane pak, statistike pokazuju kako primjerice, oštri i nepregledni zavoji mogu biti uzroci prometnih nesreća.
U više navrata ravnatelj Županijske uprave za ceste javno je upozoravao kako zbog smanjenih prihoda nisu u mogućnosti u potpunosti provesti obnovu i rekonstrukciju cesta gdje je to nužno.
– Iako smo ostvarili pozitivan rezultat kao ustanova ako govorimo o poslovanju, nisam zadovoljan stanjem cesta kojima upravljamo. Ne može se dogoditi da na cestama koje treba obnoviti, promijeniti im asfalt nakon 15 godina, mi to činimo nakon 20 godina, rekao je Fabijan.
Troškovi nadogradnje i rekonstrukcije 19 dionica županijskih i lokalnih cesta u ove tri županije procijenjeni su na 42,7 milijuna kuna.