Izložba fotografija braće Brkan u Hrvatskom domu fotografije

Slika korisnika valentinam
Sutra u Klubu HDLU
Zvonimir BRKAN

 Sutra u 19.00h, u Klubu HDLU - Hrvatskom domu fotografije, Meštrovićevog paviljona, otvorit će se izložba BRAĆA BRKAN, kojom će se aktualizirati ove zaboravljene fotografske umjetnike te ih samostalnom izložbom predstaviti stručnoj i široj javnosti. Kustos izložbe je Fedor Vučemilović. U katalogu izložbe se navodi:

"U povijesti hrvatske fotografije njihov primjer je jedinstven, oboje protagonisti europske fotografije 50-tih i 60-tih godina u poznoj fazi svoga rada ostvarili su izuzetan individualan stilski pomak; od nadrealističko-fantastičkih pristupa do novo stvarnosnih ili enformelističkih pa čak i geometrijske apstrakcije.

Iako su autori poznati u užim krugovima stručnjaka ova izložba želi ih predstaviti široj javnosti. Konfrontirajući fotografije dvoje autora / braće koje nastaju gotovo istovremeno i na istim lokacijama, želimo isprovocirati i naglasiti momente njihove različitosti, mijene i podudarnosti.

Glavna karakteristika njihova fotografskog stvaralaštva sadržana je u serijama crno bijelih fotografija u kojima pomno studiranim kadrovima ili naknadnim izrezivanjima iz cjelovitog snimka postižu nadrealističke i začudne učinke. Svojim fotografijama afirmiraju subjektivni tip fotografske slike visoke estetske vrijednosti , a lokalnim prizorima daju univerzalno simboličko značenje.

Vladimir Gudac u tekstu Kulturna baština u Hrvata piše: "…braća Brkan su sa stajališta struke valorizirani kao nezaobilazni dio kulture, pod nazivom ‘Zadarska škola’. Njihova su umjetnička - fotografska djela dokaz udjela u europskom kulturnom krugu jer su konačno i sami zastupljeni u 2 knjige otisnute 1956. i 1979. godine. Nagrade su dobivali, inicirali razna udruženja i izložbe (HDLU-Zadar, Triennale Čovjek i more u Zadru), što znači da javnosti ni u kom slučaju ne bi mogli biti nepoznati.

I sada, nakon susreta s njihovim fotografijama na sajmu starih i odbačenih stvari, među svijećnjacima, šljemovima, starim cipelama, stripovima Tarzana, markama NDH i koječim još, ponovno se gleda u lice te znamenite kulturne javnosti i nekih institucija…

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika senka wassmer
Prekrasno! Super da je izlozba organizirana... Fali mi Covjek i more.