Janica Kostelić: Usmjeravajte djecu da se kreću, možda jednoga budu vrhunski sportaši

Slika korisnika valentinam
Radionica Hrvatskog školskog sportskog saveza na Višnjiku
Zamjenik gradonačelnika Zadra Ante Babić kazao je kako u Zadru ima 13.000 registriranih aktivnih sportaša i rekreativaca okupljenih u 177 udruga te kako je tijekom prošle školske godine 2.300 osnovaca sudjelovalo na školskim sportskim natjecanjima
Ante VIDOVIĆ
S panela na Višnjiku

Svega trideset posto djece u osnovnim školama umjereno je do jače aktivno jedan sat dnevno. Kad govorimo o petnaestogodišnjacima, onda je taj postotak još manji i iznosi dvadeset posto, alarmantni su podaci koji govore o potrebi uključivanja djece u sportske aktivnosti, a koji su istaknuti danas na radionici Hrvatskog školskog sportskog saveza na temu zdravstveno usmjerena tjelesna aktivnost učenika (ZUTA) koja je održana u dvorani Višnjik. Na radionici je nazočila i državna tajnica za sport Janica Kostelić.

Moderna društva pate od kroničnih nezaraznih bolesti koji su odraz stila života. Uključivanjem djece u sportske aktivnosti želi se od djetinjstva stvoriti zdrave navike. Postoje dva projekta Hrvatskog športskog saveza kojim se to želi postići: vježbaonica i univerzalna športska škola, a kojim se želi što više djece uključiti u sportske aktivnosti.

- Prirodno je za djecu da se kreću i na to ih treba usmjeravati, pokazati im na koji način da se igraju. Možda netko od njih jednog dana bude vrhunski sportaš, ali je bitno da oni steknu određene navike. One će možda u nekim periodima života biti zapostavljene zbog drugih obaveza, ali vjerujem da će se ti ljudi vratiti u te školske dane i sjetiti se koliko im ta tjelesna aktivnost donosi pozitivnog, rekla je Janica Kostelić.

Zadarski župan Božidar Longin kazao je kako je Zadarska županija ove godine pokrenula natjecanja u kolektivnim sportovima u srednjim školama, najavio pokretanje istih u individualnim te istaknuo važnost sporta za formiranje zdravih ličnosti:

- Želimo stvoriti zdrave i snažne ljude koji će sutra bitni sposobni suočiti se sa svim problemima koji ih zadese.

Zamjenik gradonačelnika Zadra Ante Babić kazao je kako u Zadru ima 13.000 registriranih aktivnih sportaša i rekreativaca okupljenih u 177 udruga te kako je tijekom prošle školske godine 2.300 osnovaca sudjelovalo na školskim sportskim natjecanjima.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno