Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

NE ODUSTAJU Branitelji traže da TZ baci prospekte koji ne sadrže podatke o Domovinskom ratu!

18.04.2019. 09:02


Braniteljske udruge nezadovoljne su činjenicom da će Turistička zajednica Grada i ove godine turistima dijeliti prospekte na kojima  nema podataka vezanih za Domovinski rat. Kazao nam je to koordinator  braniteljskih udruga u ovom projektu, Zvonimir Pandžić, ističući kako je  i ovih dana bio na sastanku u Turističkoj zajednici Grada.
Zahtjev je ovo podnesen čak prije četiri godine kada su se branitelji  sastali s predstavnicima Grada tražeći izmjenu sadržaja u turističkim vodičima i info-panoima Zadra. Zahtijevali su tada da se u ove materijale  unesu podaci o stradanju kulturne baštine Zadra u Domovinskom ratu  od 1991. do 1995. godine, razaranje Zadra u Drugom svjetskom ratu, te  nasilnom osvajanju Zadra 1202. godine u vrijeme Venecije i križara.


Htjeli uvrstiti i NDH
Jedan od zahtjeva odnosio se čak i na uvrštenje podataka iz razdoblja   Drugog svjetskog rata koje se tiče razdoblja NDH, no branitelji su nakon  sastanka u Gradskoj upravi ipak povukli ovaj zahtjev. Zauzvrat, Grad je  pristao unijeti nove podatke na kojima je trebao poraditi dotadašnji autor turističkih prospekata grada, povjesničar umjetnosti Miljenko Domijan. Osim njega na sastanak su tada pozvani Igor Miletić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Zadru, te Zvonko Šupe, tadašnji direktor Turističke  zajednice Grada, a domaćini su bili dogradonačelnik Zvonimir Vrančić i  pročelnik za kulturu Radovan Dunatov.  
No branitelji su nas jučer kontaktirali izražavajući nezadovoljstvo  činjenicom da u dijelu turističkih materijala nema podataka koje su  dogovorili s Gradom, a za koje smatraju da su trebali biti uvršteni do početka sezone. Iako su razočarani što dogovor s gradskom vlasti nije poštovan, čini se kako su ipak svjesni činjenice da bi se znatan dio brošura i  općenito turističkih materijala morao baciti. Unatoč tome, od svojih  zahtjeva ne odustaju, s obzirom da nam koordinator braniteljskih udruga, Zvonimir Pandžić, o tome kaže:


Nisu postupili prema dogovoru
– Oni još nisu postupili prema dogovoru iz Gradske vijećnice prije četiri godine kada smo se sastali mi branitelji, predstavnici Grada i odjela  Ministarstva kulture. Predočili smo zahtjeve da se na javnom mjestu postavi ploča o obrambenom Domovinskom ratu na info-panoe. To je i postavljeno kod Bedema i to je u redu, a drugi pano je postavljen pored vrata sv. Krševana. Treći dio koji smo tražili, a koji još nije u potpunosti ostvaren, je da se u turističke vodiče unesu dvije rečenice da su Zadar i njegova kulturna baština stradali u obrambenom Domovinskom ratu. U vodičima su na svim jezicima unijeli tu dopunu, međutim, nisu još unijeli  na ostale promidžbene materijale, pa se ti stari miješaju s ovima u kojima postoje izmjene, kaže Pandžić dodajući kako se "zbog toga unosi  zbrka".




Vrijeme je da se materijali dopišu
– Zato smo ih ponovno zamolili da te materijale maknu jer je to dogovor od prije četiri godine. Vrijeme je da se ti materijali dopišu kako se ne  bi zbunjivalo i naše ljude i goste. Jer svaki narod ističe svoju povijest, noviju ili stariju, slobodno je predstavljajući jer se radilo o izborenoj slobodi. Poslije Uskrsa očekujem da na cijelom području županije, uključujući  informativni centar Grada Zadra, više ne pojavi niti jedan vodič, a da u  njemu nema ovog sadržaja. Kontaktirao sam s novim direktorom Turističke zajednice, ali oni za to još nemaju dovoljno sluha. A to sam zahtijevao prije tri dana u Turističkom uredu i rekli su mi da hoće, pa ćemo to  vidjeti iza Uskrsa. Upozorili smo ih da se dvije info-ploče koje govore o  baštini svetog Šimuna, vrlo značajnom umjetničkom djelu Hrvata iz 14.  stoljeća, koje su uklonjene prilikom uređenja Poljane pape Ivana Pavla,  nikad nisu vratile natrag, poručuje na kraju koordinator branitelja koji,  čini se, ni nakon četiri godine ne odustaju od zahtjeva za tiskanjem novih prospekata, ma koliko to Turističku zajednicu koštalo.


Paleka: Ne bi trebalo bacati veće  količine gotovih materijala
Iako nije niti na koji način sudjelovao u dogovoru Grada i branitelja vezano za izmjenu sadržaja turističkih materijala, direktor TZ-a, Mario Paleka, sudeći prema  zahtjevu branitelja trebao bi u smeće baciti znatan dio tiskanih materijala te naručiti  tiskanje novih sa svim sadržajima kojih su branitelji tražili. Evo što je za naš list kazao o najnovijem zahtjevu branitelja:
– Stariju ediciju brošura na osam jezika "Otkrij Zadar", koju je TZ tiskala prije predmetne zamolbe braniteljskih udruga, prema dogovoru s gospodinom Pandžićem dijelimo do isteka zaliha u našim turističko-informativnim centrima, dostavljaju se na  turističke sajmove i prezentacije. U međuvremenu smo dotiskali nove varijante  brošura s dopunjenim rečenicama u kojima se spominje Domovinski rat i koje su  spremne za distribuciju, čim iz skladišta nestanu stari materijali. Mišljenja smo kako  radi kratke intervencije od nekoliko rečenica ipak ne bi trebalo bacati veće količine  gotovih materijala, pogotovo jer smo tijekom ovog procesa pokrenutog na inicijativu  gospodina Pandžića pomogli izraditi dva nova informativna City Light plakata, kod  sv. Krševana i u parku iza zgrade "Peglica", u kojima se turistima i posjetiteljima  predstavlja Zadar pod Venecijom i u Domovinskom ratu, kazao nam je Paleka zaključujući:
– Turistička zajednica Grada Zadra je u ovom slučaju djelovala sukladno odluci i  uputstvima iz Gradske uprave, koja je odobrila prijedlog gospodina Pandžića.


"U vodiče staviti da je bila riječ o  srbočetničkoj agresiji"
Jedan od zahtjeva Gradu sa sastanka od prije četiri godine odnosio se i na  uvrštenje podataka u turističke brošure o tome tko je točno napao Zadar, o čemu je  Pandžić od Grada u ime branitelja tada tražio:
– U sadašnjim vodičima stoji kako je agresiju na Zadar i Hrvatsku izvela jugoslavenska vojska, a zna se da je bila riječ i o srbočetničkoj agresiji. Neka unesu podatke  na način na koji su prikazani u saborskoj Deklaraciji o Domovinskom ratu da turisti  znaju tko je sve tukao po nama. Ne odustajemo ni od zahtjeva o podacima o križarskim ratovima, neka se zna tko nas je i te 1202. godine pokušavao osvojiti. Očekujemo da Grad postupi prema našem dogovoru jer turisti moraju znati pravu istinu, a  ne samo djelomičnu kakva je sada sada prikazana u vodičima i panoima, poručio je  tada predstavnik braniteljskih udruga.