Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Preko puta Suda otvoren prvi restoran i sushi bar “Maguro”

18.04.2019. 16:20
Preko puta Suda otvoren prvi restoran i sushi bar “Maguro”


Na mjestu nekadašnjeg caffe bara Tribunal u Zadru, u Ulici Borelli 10, osvanuo je prvi restoran i sushi bar u Zadru – "Maguro". Preuređeni prostor uređen je minimalistički, inspiriran istokom u zeleno, crno, bijelim tonovima uz dekorativne elemente japanske trešnje. Za novi izgled zaslužna je mlada zadarska dizajnerica Petra Modrić, odnosno Studio Moped.
"Maguro" je manji, intimni restoran čiji prostor odiše istočnjačkim štihom, minimalistički, ali efektno uređen, rađen u cjelini bez posebnih odjeljaka, a posebnu draž mu daju ogledala postavljena na zidu koja vizualno proširuju prostor.
Za sada samo kao standardizirani restoran, nakon određenog vremena uhodavanja te navikavanja što sugrađana, što turista na novu gastro ponudu u gradu, "Maguro" će se proširiti i na terasu između restorana i zgrade Suda.
Tako će svi zaljubljenici u egzotični meni azijske kuhinje u strogom centru grada konačno doći na svoje, a za vrhunska jela koja će biti u ponudi pobrinut će se sushi majstori koje je učio Vid Nikolić, poznati hrvatski chef koji je posljednjih 15 godina proveo putujući po Aziji i tamo skupljao iskustva koja je sada primijenio i prenio na mlade snage u našem gradu. On je osmislio jelovnik na kojemu se nalazi 20-ak jela uz sushi – bar, dok šef kuhinje ostaje Robert Skoblar.
– Restoran je zamišljen kao klasični japanski sushi, no u kontaktu s našim konzultantom, chefom Nikolićem, koji je pripremio našu kartu, a orijentiran je prema azijskoj fusion kuhinji, okrenuli smo se ne samo čistoj japanskoj hrani, već i tajlandskim i korejskim jelima. Ipak, uglavnom gravitiramo prema japanskim jelima koja sačinjavaju 75% menija, dok su ostatak tajlandski, korejski i kineski specijaliteti, istaknuo je na današnjem otvorenju vlasnik "Magura", Tomislav Fain. 
Osim istočnjačkih ribljih i mesnih specijaliteta, u ponudi "Magura" nalazi se i veliki izbor vina, čak nekih 40-ak etiketa, od kojih će dio, kako kaže Fain, biti  i iz zadarskih vinograda, kao primjerice Korlat, Degarra i Fiolić.
Otvaranje restorana u predsezoni, Fain je nazvao logičnim potezom, a o ideji otvaranja prvog sushi restorana i bara, kaže, dugo je razmišljao te je s njezinom realizacijom čekao, dok se nije pokazalo da je vrijeme sazrelo za jednu ovakvu ulagačku avanturu.
– Što se tiče same realizacije ideje jednog sushi restorana, krenulo je od ideja meni bliskih osoba koje su me poticale da takvo nešto otvorim jer je to bio sadržaj koji je nedostajao u gastronomskoj ponudi našeg grada, no smatrao sam da tada još grad nije bio spreman za takav korak. Kada imaš dobru ideju treba pogoditi i trenutak za njezinu realizaciju jer znam puno ugostitelja koji su imali dobre ideje, ali su ih prerano forsirali i dok je sve to trebalo zaživiti jednostavno nisu uspjeli. Kroz priču s našim ljudima vidim da je grad konačno sazrio za jednu ovakvu priču. Radili smo malu analizu ugostiteljskog tržišta u Europi te ustanovili kako nakon talijanske, japanska, odnosno azijska kuhinja rapidno raste te se otvara sve više restorana tog tipa. Možemo reći da se radi o zdravijem načinu prehrane koji se sve više propagira u cijelom svijetu, ističe Fain.
Unatoč sve većem broju turista s istočnog tržišta, Fain tvrdi kako im to nije bila ciljana skupina gostiju zbog koje su se odlučili za azijsku kuhinju.
– Europljani su ipak naši najčešći gosti, a ova vrsta hrane je sve više popularizirana u našim krugovima. Ipak, svaki gost je dobrodošao. Dakle, samo istočno tržište nije bilo taj "okidač" zbog kojeg smo se odlučili na ovu priču, naglašava.
Piletina Teriyaki, Sashimi, Nigiri, Miso juha, Tuna steak, Hoisin duck, Biftek, Pad thai s piletinom, Beef teriyaki, Satay piletina,Tuna tataki, Gyoza od svinjetine i Futomaki, samo su neka od tradicionalnih azijskih jela koja imate priliku probati u "Maguru" koji je zapravo naziv za tunu.
– Imamo sushi bar, čiju okosnicu čine tuna, losos, brancin, dakle kombinacija ribe. Bitno je naglasiti kako u pripravi namirnica koristimo samo Plavorepu tunu iz našeg uzgajališta "Kali tuna", i to samo njezine najbolje dijelove jer zaista želimo od "Magura" učiniti  jedan "high class" restoran, ništa manje od toga. Za one koji ne preferiraju sirovu hranu, naravno da imamo i onu termički obrađenu, poput bifteka, tune na grillu, wok jela, tradicionalnih rezanaca, gioze punjene sa svinjetinom, puretine, za svakoga po nešto. Samo, svatko mora probati i pronaći ono što mu najviše odgovara, ističe Fain.
Cijene "Magurovih" jela su prihvatljive te se ne razlikuju puno od ostalih kvalitetnih ugostiteljskih objekata u gradu u što se možete uvjeriti u ugodnom ambijentu novog restorana preko puta Suda.
Današnjim otvaranjem "Magura" zadarska ugostiteljska  ponuda postala je bogatija za jedan izuzetno kvalitetan i jedinstven prostor na gradskoj gastro mapi kojeg svakako preporučujemo posjetiti, a to možete svakim danom u vremenu od 12 do 23 sata.