Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

ŽIVOT NA RUBU Dio žitelja Posedarja za svake kiše strahuje od širenja klizišta

18.04.2019. 08:57
ŽIVOT NA RUBU Dio žitelja  Posedarja za  svake kiše   strahuje od  širenja klizišta


Biti vlasnik kuće u prvom redu do mora smatra se  privilegijom,  idealnom pozicijom i za život i za bavljenje turizmom. Za  50-ak obitelji iz istočnog dijela Posedarja, točnije stanare Ulice braće  Dežmalj i Nikole Gundića, već punih 13 mjeseci to je noćna mora, život  nad ponorom, na klizištu koje ih svakih malo podsjeća da je još aktivno  i da bi i najmanja kiša mogla biti okidač za scenarij od 17. ožujka 2018.  godine.
– Nikada neću zaboraviti tu noć. Padala je kiša, puhao slab vjetar, a onda se odjednom začula tutnjava odozdo iz zemlje, ispod nas. Na prvi  mah sam pomislila da je potres, ali on zatutnji i prodrma, a ovo je trajalo  i trajalo. Tutnjavu je pratilo i neko pucketanje, ali i glasni zvukovi lomljenja, pucanja. Kroz cijelo tijelo prošla mi je jeza. Rekla sam suprugu,  joj nešto se dogodilo vani. Odgovorio mi je »ma nije ništa, što će biti«, a  onda smo izišli vani i imali smo što vidjeti. More je bilo zamućeno od zemlje, a onda smo vidjeli i da su se sa zemljom obrušila i stabla, pa čak i  dio betonskih stuba od naše susjede, prisjetila se nemilog događaja Dijana Dežmalj dodajući kako otada, kao i njezini susjedi, živi u strahu za  život, imovinu i posao. Većina njih se bavi turizmom, sezona se primakla, a ništa se nije pomaklo s mrtve točke usprkos pustim obećanjima  koja su pala već prvi dan nakon što su velike količine oborinske vode  izazvale odron i pričinile im materijalnu štetu. S odmicanjem vremena  mještani sve više sumnjaju kako je izostanku sanacije klizišta i gradnji  potpornog zida uz obalni dio kumovala politika.


Neizvršena obećanja
– Moja je kuća bila drugi red do mora, a sad sam prvi. Ja sam profitirala, dok su neki moji susjedi ostali bez podosta kvadrata, našalila se Dijana Dežmalj, no Slavku i Danki Bolić, umirovljenicima koji su nedavno  doselili iz Rijeke u kuću koju su godinama gradili i odricali se kako bi  imali mirnu starost, nije ni malo bilo do šale. Njihova je kuća trenutno  najugroženija, a kvadratura zenljišta im se smanjuje sa svakom novom  kišom. Kako bi spasili imovinu od propadanja, ali i zaštitili vlastite živote,  sami su sanirali dvorišni dio uz sam rub provalije uz more koja je na  mjestima visoka i desetak metara. 
– Lani mi se u dvorištu otvorila pukotina dugačka 20 metara i široka  oko metar. Kad sam vidio da od obećane pomoći i sanacije nema ništa,  sam sam to sanirao armiranim gredama i betonskom pločom. Uz rub terena stavio sam ogradnu žicu. Koštalo nas je to oko 100 tisuća kuna, a i  dalje nismo sigurni. Dan nakon odrona obišao nas je župan Božidar  Longin i čvrsto nam zajamčio da ćemo dobiti pomoć, ali se to nije dogodilo. Supruga i ja smo se razboljeli od svega ovoga. Dobili smo visoke tlakove, a posebice ona. Pratimo prognozu vremena i ne spavamo ni kad je  oblačno, a kamoli kad počne kiša. U hodniku imamo spremne kufere s  najnužnijim stvarima za slučaj da moramo bježati i spašavati život. I automobil izvezemo gore prema cesti čim najave kišu, govori Slavko Bolić  pokazujući brdo u zaleđu koje se opasno približava naselju zvanom Staro selo i prijeti novim odronima.


Policajci ih stalno obilaze
Da je klizište aktivno svjedoče mu nove pukotine pa i uz novu betonažu na tlu, a njegova supruga Danka dodaje kako ih posljednjih 13 mjeseci samo policija nije iznevjerila. Kaže kako ih svakih malo obiđu policajci, a posebice za kišnih dana te da su ih upozorili da provjeravaju ima  li novih pukotina na zidovima.
– Rekli su nam da ako vidimo pukotine na zidovima uz dno odmah  bježimo van. Strah nas je pozvati djecu i unučad da nam dođu. Oni nas  zovu da dođemo k njima dok se ne izvedu sanacijski radovi, ali kako da  to učinimo. Možemo na dan, dva, ali ne dulje jer oni imaju svoje živote i  nama se dižu iz kreveta kad dođemo, ogorčeno govori Danka, a njezin  suprug Slavko ponovno se vraća na politiku i nadležne institucije.
– Apeliram na sve, počevši od našeg općinskog načelnika, pa do župana i ministara da nam pomognu dok nije kasno, dok ne izgubimo kuće, a  možda i živote. Molim ih neka to učine u svoje ime, ali i mojih susjeda i  sumještana koji su u istoj situaciji jer mi to sami ne možemo, poručuje  Slavko podsjećajući i na brojne dopise koje su ugroženi Posedarci potpisivali i slali na brojne adrese te upite i molbe za pomoć.
Ivan Klanac, vlasnik kuće u drugom redu od mora te nezavisni općinski vijećnik posljednjih 12 godina ogorčen je zbog ogluhe nadležnih institucija.




Ogorčen zbog ogluhe
– Mi nismo s oborinskim vodama imali problema sve do izgradnje autoceste. Ispod Jadranske magistrale postojalo je sedam propusta za oborinsku vodu, ali su Hrvatske ceste to zatrpale pri izgradnji autoceste. Još  gore je otkako je izgrađeno novo raskrižje na istočnom ulazu u Posedarje. Otada se sva oborinska voda slijeva s brda niz cestu tu na jednu ili dvije točke i preko naših terena otječe u more. Prvi put nam se to dogodilo  2010. Tad je odron zahvatio oko 150 metara kod hotela Lucija. Ali, lani se  klizište proširilo na preko 500 metara uz obalu. Kolika količina zemlje se  odronila govori i podatak da je iz mora odvezeno 39 kamiona zemlje, a  dio je već bilo more odnijelo, kaže Klanac dodajući kako je uz novo raskrižje napravljen upojnik za slivne vode, ali da on nije dovoljan.
– Iskopali su tu dva kamiona zemlje i nasuli kamenje preko. I što imamo? Fontanu čim padne i osrednja kiša. To se napuni i tjera vodu van,  opet u naša dvorišta.  U planu je bilo postavljanje dviju cijevi na dvije lokacije udaljene jedna od druge nekih 200-300 metara, ali su završile u  općinskom skladištu jer nisu bili riješeni imovinsko-pravni odnosi i ljudi  preko čije zemlje bi one prolazile ne bi bili obeštećeni. Ja radim kod brata u njegovoj tvrtki do dva sata, a onda do mraka obrađujem zemlju na  svom OPG-u. Na oko 3,5 hektara obrađujem voćke, a uredili smo tu i nekoliko apartmana. Htio sam spojiti turizam i te naše domaće proizvode i  osigurati budućnost svojoj djeci tu u Posedarju, ističe Klanac dodajući  kako mu kćer koja studira u Zagrebu već najavljuje da se neće vratiti, a  strahuje da će tako biti i sa sinom koji završava srednju školu.


Spremni doći i pred Banske dvore
To ga posebno boli i stoga što je bio dragovoljac i zapovjednik obrane  Posedarja u Domovinskom ratu. Borio se, kaže, za svoju domovinu, no  ako mu djeca odu u tuđinu trbuhom za kruhom  on smisao u toj borbi ne  vidi, već novi poziv za obranu domovine.
– Neki podobni, a ne sposobni krivi su za ovakvu situaciju. U ovom naselju sa 100-tinjak kuća ima nas oko 60 branitelja. Spremni smo doći i  pred Banske dvore ako zatreba i ako se ovo ne riješi prije nego netko strada ili pretrpimo neku veću štetu. Ne prijetimo nikome, da ne bi bilo krivog tumačenja, već samo kažemo na što smo spremni u skladu sa zakonom, naravno, ogorčen je Klanac koji ističe i apsurd nastale situacije.
– Zar nije žalosno da kad odem na svoju zemlju tamo molim Boga da  padne kiša, a kad dođem kući da ne padne, zaključuje Klanac.


Općina nema novca za sufinanciranje  sanacije klizišta
Načelnik općine Posedarje, Ivica Klanac, za lošu situaciju u Općini te gotovo praznu blagajnu optužio je prethodnike. Kazao je kako uskoro moraju namiriti dva milijuna kuna za dospjele stare dugove te da ne znaju što ih čeka jer poput kostura iz  ormara stalno im ispadaju neki novi računi i dugovanja iz prošlih mandata za koje  nisu znali. A upravo zbog novca radovi na sanaciji nisu započeli ni nakon godine dana, iako su trebali već mjesec nakon odronjavanja i aktiviranja klizišta.
– Za 140 metara odrona je napravljen projekt, a sva dokumentacija i zahtjev za financiranje su predani Hrvatskim vodama. Po zadnjim informacijama, za sanaciju  klizišta moguće je, od potrebnih četiri, dobiti maksimalno dva milijuna. Nedavno  nam je javljeno kako bi u ovom projektu Općina trebala sudjelovati s 40 posto. Taj  novac mi nemamo i nećemo ga skoro ni imati, pa smo pokušali i preko Ministarstva  zaštite okoliša smanjiti udio Općine. Uskoro bi trebali potpisati ugovor za sanaciju  140 metara klizišta, ali tu upadamo u novi problem, jer treba raspisivati natječaj, a  turistička sezona je na pragu, što znači da ništa od radova prije jeseni, kaže posedarski načelnik ponavljajući kako bez novca neće moći započeti ni s radovima na prvom  dijelu klizišta. Njegov prezimenjak i nezavisni općinski vijećnik Ivan Klanac ističe  kako očekuje da Županija reagira kad se radi o ugrozi života i imovine te da vjeruje  da će župan Longin za to i naći način, budući da ima proračun od gotovo 500 milijuna kuna. Oba Klanca prisjetila su se i izjave predsjednika ŽO HDZ-a Božidara  Kalmete na nedavno održanom skupu u Posedarju s kojeg je poručio kako u općinama gdje nisu HDZ-ovi načelnici nema ni napretka.
– Ili sam ja nesposoban, a vjerujem da nisam, ili se politika podmuklo ovdje uplela  i koči početak radova koji ovim ljudima život znače, kaže načelnik Posedarja dodajući i kako je za sanaciju cijelog klizišta potrebno 12 milijuna kuna. Stoga postavlja i  pitanje tko će preuzeti odgovornost ukoliko se klizište ponovno aktivira i netko nastrada.  Osvrnuo se i na problem zbog kojeg ne mogu povući sredstva iz EU fondova.  U Posedarju, naime, nije proglašena elementarna nepogoda, iako su svi uvjeti za to,  po njegovu mišljenju, postojali.


Ni lipe za sanaciju šteta mještanima
Mnogi mještani sami su sanirali štetu koju im je aktivacija klizišta prouzročila, a  među njima je i Miro Čulić. Njemu je 17. ožujka 2018. poplavilo cijelo prizemlje  kuće i uništilo parkete, zidove, dio namještaja… To mu je ujedno bio i prvi put da  mu je kuća poplavila, iako ju je sagradio još prije 40 godina. U tom naselju puno je i  vikendaša, pa mještani vjeruju da ima štete za koju se ni ne zna jer vlasnici samo  povremeno dolaze. Ni tu im, kažu, nitko nije pružio ni najmanju pomoć,  za razliku  od slučajeva u nekim drugim mjestima u Hrvatskoj.


Longin: Rezervirali smo sredstva za  sanaciju odrona kod Hrvatskih voda
Zadarski župan Božidar Longin jučer je otputovao u Zagreb gdje će u Hrvatskim  vodama, među ostalim, razgovarati i o financiranju sanacije klizišta u Posedarju.  Dan ranije, u utorak, to se pitanje našlo i na dnevnom redu Županijske skupštine.  Mostovac Ivan Matić upozorio je na stanje u istočnom dijelu Posedarja i agoniju koju  mještani prolaze. 
– Ugroženo je 50-ak kuća. Mještani žive od turizma koji je od obiteljskog postao  ekstremni, iznio je Matić, a župan Longin mu je odgovorio kako je Županija u ovom  slučaju reagirala promptno.
– U ovom trenutku za 139 metara izdana je lokacijska dozvola, a u postupku je  izrada ostale dokumentacije koju radi Općina Posedarje. Naravno da ćemo uskočiti  koliko možemo i da smo kod Hrvatskih voda već rezervirali sredstva za sanaciju  odrona. No moraju se prvo potruditi malo oko dokumentacije, kazao je Longin dodajući kako je načelnik agilan te da je on s njim u kontaktu.
Iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike na naš upit o mogućoj pomoći u  rješavanju ovog problema također su ukazali na činjenicu da bi novac za sanaciju  trebalo potražiti u Hrvatskim vodama koje za nepogode poput ove posedarske imaju  osiguranih 50 milijuna kuna.