Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Od 90 korisnika Pučke kuhinje samo njih troje dolazi po ručak!

18.04.2020. 10:45


Jedan od gradova Zadarske županije koji je radi pandemije koronavirusa morao razviti jaku socijalnu mrežu pomoći je onaj Grada Benkovca. Naime, u njegovoj okolici velik je broj starih i nemoćnih kojima je jedina pomoć ona koja stiže od gradskih službi zaduženih za najugroženije stanovnike benkovačkog područja.
O tome koliko ovaj dio stanovništva ovisi o pomoći Grada najbolje govori podatak da od 90 korisnika Pučke kuhinje, po ručak dolazi samo njih – troje!
Svi ostali ovisni su o djelatnicima Crvenog križa ili volonterima koji im ručak donose na vrata. Da nema njih ne samo da bi ostali bez toplog obroka, već i bez onog najophodnijeg za život, ponajprije lijekova. Grad Benkovac ima i dobro organiziranu mrežu volontera koji u ovoj teškoj situaciji pomažu svim starima i nemoćnima, pogotovo onima koji nemaju nikog svog da im donese ono najpotrebnije.


Centar »Sveti Ante«
Na čelu benkovačkog Stožera civilne zaštite je dogradonačelnik Benkovca Tomislav Klarica koji nam je iznio najnovije podatke o pandemiji na njihovom području, kao i one o korisnicima socijalne pomoći o kojima se Stožer i Centar za pomoć i njegu »Sveti Ante« svakodnevno brinu. Naime, Grad Benkovac ima specifičan vid pomoći i putem ovog centra osnovanog odlukom Gradskog vijeća još 2010. godine.
Centar trenutno skrbi o 48 korisnika, a Stožer je pojačao mrežu pomoći zbog nemogućnosti dolaska većine korisnika Pučke kuhinje po obrok u grad, ali vode i brigu o pridržavanju svih mjera zaštite svojega stanovništva. Grad trenutno ima samo šest oboljelih od koronavirusa, a svi su oni, kako napominje dogradonačelnik Klarica, kontakti oboljelih u biogradskoj bolnici.
– Danas je stigla potvrda za jednog građanina o tome kako je i drugi test negativan nakon što je bio u karanteni te taj građanin sada još ima samo odraditi dva tjedna izolacije. Što se tiče pomoći starijima, naš Stožer civilne zaštite ima 38 volontera koji s Crvenim križem jako dobro pokrivaju naše područje. Objavili smo i brojeve telefona na koje se mogu javiti svi stariji koju nemaju nikog tko im može pomoći te ovim putem apeliramo i na one koji znaju za takve osobe neka nam dojave jer ljudi po selima najbolje znaju za takve slučajeve, kaže načelnik Stožera, dodajući kako se u pomoć onda uključuje i njihov Centar za pomoć i njegu »Sveti Ante«.


Svi su mještani dobro zbrinuti
– Oni se brinu za dostavu lijekova i svih potrepština kako nikome ništa ne bi nedostajalo. Dobro funkcioniramo i svi naši mještani u okolnim selima zbrinuti su, uvijek vodimo računa da svi dobiju i topli obrok i ostalo što im treba. Zadovoljni smo i činjenicom da nemamo novozaraženih te možemo reći da je situacija je na našem području zaista dobra, kaže dogradonačelnik.
Šo se tiče mjera samoizolacije, zabrane okupljanja na javnim mjestima i ostalih mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite, Klarica napominje kako su u početku mali problema kakvih su imali i ostali gradovi, ponajprije zbog mladih koji nisu htjeli poštivati ove mjere.
– Naši su građani uglavnom disciplinirani te je problem više s mladima koji ovu pandemiju ne shvaćaju toliko ozbiljno pa ih često upozoravamo na poštivanje mjera. Imali smo nekoliko situacija s mjesnim trgovinama po naseljima ispred kojih se okupi nekoliko mještana, kupe piće i stoje u grupi. Ipak, stanovnici našega grada i okolnih mjesta sve su discipliniraniji jer vide i sami da će pandemija proći budu li se što više pridržavali mjera Nacionalnog stožera koje mi lokalni stožeri na terenu provodimo, zaključuje načelnik benkovačkog Stožera civilne zaštite.