Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Zakazana video konferencija između abaligaških klubova

18.04.2020. 09:30


Na Višnjiku se protekla dva tjedna uglavnom bave jednom stvari, zaključivanjem pregovora s igračima oko ugovornih obaveza. Izgleda da se taj zadatak koji se od strane klupskih čelnika uspoređivao s izvođenjem jedanaesterca u nogometu ipak zakomplicirao do te mjere da ni nakon 15 dana čekanja još priča oko ugovora nije završena. Glasnogovornik kluba, Ivan Ištuk, potvrdio je da pregovori još nisu zgotovljeni iako je većina igrača pristala na ponuđene uvjete koji su se kretali oko isplate 80 posto ugovora. Kod pojedinih igrača očito još nisu definirani neki detalji, ali po Ištuku svi će u narednom tjednu imati »uredan ugovorni nalaz«.


Pregovori u finalizaciji
– Pregovori s igračima oko ugovornih obaveza su u svojoj finalizaciji. Čeka se da sve bude riješeno kroz idući tjedan i onda ćemo imati kompletnu sliku te će se sigurno na obostrano zadovoljstvo završiti i taj dio priče koji je vezan za ovu sezonu – kazao je glasnogovornik kluba na temu ugovornih obaveza igrača, a da bi se uistinu stavila pod ključ ova sezona potrebno je razriješiti regionalni status i u tom smislu je iz ABA lige konačno došao signal da se nešto miče i na tom planu. Za srijedu 22. travnja najavljena je video konferencija na kojoj će sudjelovati svi klubovi na čelu s njihovim predstavnicima na temu rješavanja sezone 2019./20. Tako će i predstavnici KK Zadar imati priliku braniti svoje stajalište koje ide u smjeru poništavanja cijele sezone. Reset kao u HT Premijer ligi je uistinu najrealnija opcija s obzirom da se ne igra već pet tjedana i da su u rosteri većine klubova potpuno okrnjeni i da je opcija vraćanja na košarkaške parkete opasna zbog potencijalnih ozljeda igrača. Stav kojeg ima Zadar podržava većina abaligaša, no problem je s onima na vrhu ljestvice. Prvenstveno su oponenti željama Zadra beogradski klubovi, na čelu s Crvenom zvezdom koja ne želi prepustiti prvo mjesto vodećom Partizanu što bi vjerojatno crno-belima otvorilo put ka Euroligi sljedeće sezone.


Euroliga na ljeto
U toj cijeloj priči iznimno je bitan puls Eurolige koja je, gle čuda, nakon jednomjesečne šutnje baš ovih dana izbacila informaciju da je moguć nastavak euroligaških zbivanja u lipnju i srpnju. Predsjednik ULEB-a pod čijom je ingerencijom Euroliga, Jordi Bertomeu, na video konferenciji održanoj u četvrtak izjavio je kako je jedna od mogućnosti za završetak ovosezonskog natjecanja odigravanje svih preostalih utakmica u jednom gradu uz čelične sanitetske mjere i bez gledatelja. Također, umjesto doigravanja uveo bi se završni turnir s osam umjesto četiri momčadi. No, to je za sada samo hipotetsko rješenje, ali ova sezona se zasigurno neće otkazivati sve do kraja svibnja, dok je rok za njen završetak srpanj.
– Svi igrači će prije nastavka natjecanja morati biti dva tjedna u karanteni, a onda odraditi dva tjedna treninga. Oni igrači koji su napustili Europu nisu naša odgovornost jer smo svim klubovima savjetovali da ih ne puštaju i ako se neće moći vratiti na početak natjecanja klubovi će morati igrati bez njih – dodao je Bertomeu.
Može li se analogija predviđenog plana Eurolige primijeniti i na ABA ligu bit će jasnije nakon zakazanog sastanka klubova putem video linka u srijedu. Sigurno je da priča o osiguranom ostanku Zadra još uvijek nije toliko postojana kao što se činilo dosad pa će glavni i jedini zadatak direktora Željka Žilavca na tom i sljedećim sastancima biti ne dopuštanje nastavka ABA sezone jer bi u tom slučaju Zadrani morali dobiti Zvezdu u Beogradu i nadati se porazu ili Krke ili Mege u tom zadnjem kolu.




Ivanov se izjednačio s Jubyjem Johnsonom
Kapetan Ive Ivanov osim što se na samom početku ove sezone upisao u TOP5 ljestvicu najboljih strijelaca KK Zadar u ABA ligi, a samo mjesec dana potom i preskočio Roka Stipčevića na 4. mjestu, uvrstio se ovosezonskim nastupima na još jednu ljestvicu zadarskih velikana. Sa ukupno 128 nastupa u regionalnoj ligi poravnao se s Juliusom Jubyjem Johnsonom na trećem mjestu All-time poretka KK Zadar, ponovno ispred Roka Stipčevića koji je u dresu Zadra u ABA ligi upisao 124 nastupa. Ivanovu nedostaje još samo devet utakmica kako bi prestigao Todora Gečevskog na drugom mjestu dok je sustizanje Jakova Vladovića koji je odigrao čak 164 utakmice malo teža misija za 34-godišnjeg kapetana Zadra kojem bi za tako nešto trebalo praktički odigrati još dvije pune sezone.
Igrači Zadra s najviše nastupa u ABA ligi
1. Jakov Vladović 164
2. Todor Gečevski 137
3. Ive Ivanov 128
4. Juby Johnson 128
5. Rok Stipčević 124


»Pregovori s igračima oko ugovornih obaveza su u svojoj finalizaciji. Čeka se da sve bude riješeno kroz idući tjedan i onda ćemo imati kompletnu sliku te će se sigurno na obostrano zadovoljstvo završiti i taj dio priče koji je vezan za ovu sezonu
Ivan Ištuk, glasnogovornik KK Zadar