Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Alge – indikatori stanja ekosustava

Autor:

17.05.2009. 22:00
Alge – indikatori stanja ekosustava

Foto: Ante VIDOVIĆ



Alge su autotrofni organizmi koje stvaraju kisik i dobri indikatori stanja ekosustava. Neke vrste algi rastu u čistim, a neke u zagađenim morima pa analizom algi koje pronađemo možemo reći u kakvom je stanju more. Ovdje u Diklu je ta analiza pokazala da je more čisto, kaže predsjednica Udruge Aurelija Ivana Zubak


Udruga za očuvanje bioraznolikosti “Aurelia” Zadar izvela je završnu fazu projekta “Očuvanje bioraznolikosti kroz edukaciju – alge Jadranskog mora” u subotu u Diklu. Na projektu su uz članove Udruge sudjelovali i učenici prvog i trećeg razreda Gimnazije Jurja Baraković uz vodstvo profesorice Biljane Agić.
 U prve dvije faze projekta učenicima su održana predavanja o značenju bioraznolikosti, prijetnjama s kojima se danas suočava ljudski rod kada se govori o zaštiti okoliša i o ekosustavu mora kao jednom od najugroženijih ekosustava današnjice. U završnoj fazi projekta učenici su se na terenskom radu upoznali s načinom života algi, njihovim značenjem i ugroženosti te s tehnikama terenskog rada u biološkim istraživanju. Za kraj projekta predviđena je izrada herbarija od najpoznatijih algi zadarskog područja.
– Alge su autotrofni organizmi koje stvaraju kisik. Oni su dobri indikatori stanja ekosustava. Neke vrste algi rastu u čistim, a neke u zagađenim morima pa analizom algi koje pronađemo možemo reći u kakvom je stanju more. Ovdje u Diklu je ta analiza pokazala da je more čisto, kaže predsjednica Udruge Aurelija Ivana Zubak.
 Udruga “Aurelia” ovim projektom, kroz edukaciju učenika i njihovih nastavnika, želi potaknuti širu javnost na razmišljanje i djelovanje o zaštiti prirode. U vremenu kada smo suočeni s ubrzanim degradacijama staništa, uništavanjem okoliša i izumiranjem biljnih i životinjskih vrsta, osobito je važno kroz edukaciju i pozitivan primjer djelovati na najmlađe članove zajednice. Kroz djecu i mlade najlakše se i najučinkovitije prenose pozitivne poruke i oni sami idealan su vektor za prenošenje informacija među vršnjacima i roditeljima, kako kaže Zubak.


 PROJEKT FINANCIRAN IZ VLASTITOG DŽEPA




Projekt Udruge “Aurelia” financira se vlastitim sredstvima članova udruge i donacijama vanjskih suradnika, rekla nam je predsjednica Udruge Ivana Zubak:
– Projekt smo prijavili na različite natječaje gospodarskih subjekata, ali nismo dobili pozitivan odgovor. Također smo se javili Gradu Zadru, Zadarskoj županiji i drugim ustanovama gdje smo dobili odgovor kako će se rebalansom proračuna pokušati osigurati sredstva. No, dosada nismo dobili nikakva sredstva.