Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Čistili more, pronašli bombu

Autor: Katina Vrsaljko

17.05.2009. 22:00
Čistili more, pronašli bombu

Foto: Adam VIDAS



Ronioci su je označili i pozvali policiju, a kako doznajemo iz PU zadarske preuzeo ju je njihov pirotehničar i bit će propisno uništena


Tijekom ekološke akcije čišćenja plaža i podmorja, koju su u Bibinjama u subotu provodili osnovci, profesori i ronioci, u uvali Jaz između ostalog pronađena je zahrđala ručna bomba. Ronioci su je označili i pozvali policiju, a kako doznajemo iz PU zadarske preuzeo ju je njihov pirotehničar i bit će propisno uništena. Ručna bomba M-91 je, pretpostavlja se, bačena tijekom ili nakon Domovinskog rata.
Osim bombe koja je nemalo iznenadila ronioce, nije pronađeno puno smeća kao što bi se moglo očekivati.
– Ekološka svijest naših mještana jako je napredovala. Prije dvadeset godina, kad smo čistili podmorje, ljudi su nam se smijali, govorili da smo ludi, a kad bi s brodovima malo odmaknuli od nas opet bi bacali otpad u more. Sad je slika potpuno drukčija, a zapravo naše more ne onečišćuju mještani već turisti nautičari. Oko sidrišta brodova uvijek pronađemo gomilu smeća, limenki, boca, konzervi, rekao je Đani Iglić, ronilac i inicijator ove akcije koji je okupio trideset ronilaca iz cijele Hrvatske.
Akcija se održavala u povodu Dana škole OŠ Stjepana Radića u Bibinjama, a sudjelovalo je 400-tinjak učenika i profesora. Oni su se rasporedili po bibinjskoj obali u dužini oko pet kilometara, od Lipauzke do Marine Dalmacije i skupljali smeće u vrećice, meli plaže i usput se zabavljali.
Doru Lenkić, Ninu Karaban, Doru Bugariju, Emu Skorić i Mariju Lolić, simpatične djevojčice iz 5. c razreda našli smo kako čiste travu na rivi od opušaka i sličnog sitnog otpada.
– Razveselila nas je ova akcija i drago nam je što možemo pomoći, složile su se djevojčice.
Da su se djeca i ostali sudionici rado odazvali potvrdila je i ravnateljica škole Mirka Sikirić.
– Jučer smo proslavili Dan škole s predstavom, izložbama i predavanjem. Dolazak na ovu ekoakciju nije bio obvezan, a ipak su se svi odazvali. Za njih je to i jedna vrsta zabave, a nama je želja da im od malena usadimo ekološku svijest. Vjerujem da to i postižemo. Akcija je i više nego uspjela, rekla je Sikirić.
Osim čišćenja, u okviru ove akcije prvašići OŠ Stjepana Radića u dvorištu škole simbolično su posadili jedno cvjetno drvo koje im je darovao Petar Šindija. Kako kaže ravateljica Sikirić, simbolika stabla jest da prvašići odrastaju zajedno s njim te da ga njeguju. Zadovoljni uspješnom suradnjom, Đani Iglić i ravnateljica uvjereni su da će akcija postati tradicionalna.
– Ja sam sretan kao malo dijete, jer su se svi rado odazvali i izrazili želju za ponavljanjem akcije. Posebno mi je drago što su se djeca svemu jako veselila. Želja nam je da svake godine novi prvaši posade novo stablo, čistili bismo i dalje obalu i podmorje, rekao je Iglić. On je inače veliki zaljubljenik u more, kolekcionar, a bavi se i podvodnom fotografijom. Želja mu je, kako kaže, otvoriti u Bibinjama mali muzej mora sa stalnim postavom. Vjeruje da to ne bi bilo teško s obzirom da uz njega postoje još mnogi kolekcionari koji bi svoje morske kolekcije rado ustupili muzeju.
Cijelu akciju sponzorirali su Općina Bibinje, TZ Bibinje, Đani Iglić, Podravka i drugi. Nakon čišćenja, vrijedni čistači okupili su se na ručku u restoranu Torkul gdje su se družili i izrazili zadovoljstvo s uspjehom akcije.
Kako je već sad, nakon nekoliko godina od posljednjeg čišćenja podmorja, pronađeno vrlo malo smeća, ponosno vjeruju da za koju godinu više neće imati što čistiti te da se uspješno mijenja ekološka svijest njihovih malih i velikih sumještana.