Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Najveće gužve na biralištima nakon misa

Autor: Velimir Brkić

17.05.2009. 22:00
Najveće gužve na biralištima nakon misa

Foto: Velimir BRKIĆ



U Zadarskoj županiji je registrirano 177.887 građana s pravom glasa koji su jučer birali 28 načelnika općina i općinska vijeća, šest gradonačelnika i gradskih vijeća te župana i vijećnike Županijske skupštine. Prema podacima gradskog izbornog povjerenstva, do 11 sati na području Zadra na birališta je izašlo 5.489 građana s pravom glasa, od upisanih 70.032 birača, što je 7,8 posto


Jučer ujutro u 7 sati otvorena su 243 biračka mjesta, na kojima su hrvatski državljani s prebivalištem u Zadarskoj županiji mogli glasovati na petim lokalnim izborima od uspostave Republike Hrvatske. Bili su to prvi lokalni izbori na kojima su hrvatski građani neposredno birali župane, gradonačelnike i općinske načelnike, a biračima se omogućuje da, budu li nezadovoljni lokalnim čelnikom, mogu pokrenuti referendum za njegovu smjenu.
 Bez incidenata
U Zadarskoj županiji je registrirano 177.887 građana s pravom glasa koji su jučer birali 28 načelnika općina i općinska vijeća, šest gradonačelnika i gradskih vijeća te župana i vijećnike Županijske skupštine. Prema podacima gradskog izbornog povjerenstva do 11 sati na području Zadra na birališta je izašlo 5.489 građana s pravom glasa, od upisanih 70.032 birača, što je 7,8 posto. Odaziv u pojedinim naseljima Zadarske županije je nešto veći, primjerice, na području općine Posedarje od 3.401 upisanog birača do 11 sati je glasovalo 508 građana što je oko 15 posto. Taj statistički podatak ipak nije iznenađujući jer se aktualnom načelniku Ivici Juričeviću (HDZ) suprotstavilo čak pet načelničkih kandidata, svih pet nezavisnih: Marko Brala, Eugen Novaković, Rosanda Njegovan, Rozario Smojver i Luka Zubčić.
Umjesto najavljenog promjenjiva vremena nedjeljno prijepodne bilo je sunčano i dobrano toplo. Unatoč dobro znanoj izbornoj kampanji gdje nitko nikoga od političkih stranaka i kandidata nije štedio, na biračkim mjestima nije se moglo uočiti ništa od te predizborne atmosfere. Izborna povjerenstva, birački odbori, promatrači političkih stranaka te udruga Gong mogli su na onim biračkim mjestima koje je jučer prijepodne obišao Zadarski list tek zaključiti da izbori teku u pravoj demokratskoj, izbornoj atmosferi.
Osim u Poličniku, Tkonu i Lišanima Ostrovičkim gdje je na glasačkim listićima bio tek po jedan načelnički kandidat, “najlakše” je bilo odlučiti u Bibinjama?
– Svi smo mi za Šimunića! – uglas će Bibinjci na glasačkom mjestu u OŠ “Stjepan Radić”. Sve bi izgledalo idealno da se nije ipak trebalo odlučivati između dva Šimunića, Nina i Petra. Pored toga trebalo se požuriti i u crkvu gdje je veliki broj mladih Bibinjaca primalo sakrament svete potvrde ili krizme.
U biračkim odborima većina žena
Ipak, najveselija, prava feštarska atmosfera zabilježena je u Murvici i Tinju te u Zemuniku Gornjem. Naime, u Murvici i Tinju bile su pučko-crkvene fešte u čast nebeskog zaštitnika Sv. Paškvala. Možda je i zbog tih razloga na biralištu bila i izuzetno dobra ponuda jela i osvježavajućih pića. Istovremeno u Lišanima Tinjskim stigla su i dva autobusa iz Srbije i BiH s hrvatskim državljanima srpske nacionalnosti. Doduše, ne baš na feštu već na glasovanje.
U Zemuniku Gornjem prvi put se ne glasuje u obiteljskoj kući Tomislava Šestana.
– Napokon smo svoji na svome! – ponosno će Zdunić nakon glasovanja u prostorijama na sportskom centru u izgradnji.
Bilo kako bilo, Turanjci će i mnogo prije najavljenog osamostaljivanja imati svog načelnika, jer su sva tri kandidata za filipjanskog načelnika iz Turnja – Igor Pedisić (HDZ-HSP), Željko Kadija (SDP-HNS) i Vinko Budanović (HSS). Upravo zbog navedenog u tolerantnoj atmosferi bilo je izuzetno živo na biračkom mjestu u zgradi škole. Ta je, naime, već od ranog jutra “natjeralo” Turanjce na biralište.
Jedna od izbornih zanimljivosti je, bez sumnje, i ta da većinu članova biračkih odbora čine žene. Štoviše, u mnogim biračkim odborima i općinskim povjerenstvima su isključivo žene.
Što li je razlog toj “političkoj” emancipaciji?
– Ostat ću suzdržana na vaše pitanje, rekla nam je jedna od predsjednica općinskog Izbornog povjerenstva. No, u riječ je odmah “upao” član Povjerenstva.
– Da nije žena, ovi bi izbori otišli k v…! To vam je zato što je 21. stoljeće proglašeno stoljećem žena. Eto, i na selu su žene počele voditi glavnu riječ, dok su u gradu ubacile u zadnju brzinu. U selu žene gospodare na površini većoj od 1.000 – 2.000 metara četvornih, dok su one u gradu svoj djelokrug svele na 40-50 četvornih metara stana pa ovim našima ne možeš više stati na kraj, što u šali što u zbilji govori muški član Povjerenstva.
U prvim jutarnjim satima nakon “male” mise na sukošanskim biralištima u osnovnoj školi odazvalo se tek oko dvjestotinjak Sukošanaca. No, glavnina birača se očekivala nakon “velike” mise oko podne. Gotovo identična situacija je u Galovcu, Raštanima, Gorici, Sv. Filipu i Jakovu, Pakoštanima, Polači, Poličniku, Posedarju, Privlaci, Ninu, Zatonu, Vrsima, Ražancu, Jasenicama, Selinama, Starigradu, Tribnju i drugim naseljima. I zaista, najveće gužve su bile nakon svetih misa u mjesnim župnim crkvama.