Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nema predaje!

Autor: Tomislav Jerak

17.05.2009. 22:00
Nema predaje!

Foto: Filip BRALA



Već četvrti tjedan traje blokada nastave na Sveučilištu u Zadru. Ustrajani u svojoj namjeri, studenti su u subotu izveli još jedan u nizu performansa upučenog ministru Primorcu. Krenuvši od zgrade Sveučilišta oko 11 sati, grupno su prolazili gradom da bi se potom okupili na Narodnom trgu, gdje je odigrana cijela “predstava”. Performans je bio zamišljen kao traženje a nakon toga hvatanje Dragana Primorca, u kojeg je jedan od studenata bio prerušen. Pogođeno je bilo i vrijeme okupljanja, budući da je grad vrvio ljudima koji su željno tražili mjesto ispijanja subotnje kave.
Nakon što su se okupili na trgu, uz uzvike “Dragane javi se” dozivali su Primorca, koji se vješto skrivao. Odjednom se i ministar pojavio, pa je u par navrata nastalo proganjanje po ulicama oko trga.
Nakon što je ministar uhvaćen, studenti su se uhvatili za ruke i kružili na sred trga uz uzvike “Besplatno školstvo”, “Znanje nije roba”, “I tebe se tiče, novca ima”. Za kraj studenti su sjeli u krug, i na sredinu odložili kutiju u koju su se skupljale donacije.
 Par građana koji su se u tom trenutku našli na trgu podržalo je studente donirajući im simboličan iznos. Neki su pak negodovali i komentirali da ova situacija s blokadom Sveučilišta predugo traje. Bilo kako bilo, studenti se i dalje drže svog obećanja, a od pravog ministra još ni traga. Na Sveučilište im je zabranjeno ulaziti, što pojava zaštitara na ulazu i potvrđuje. Kako će se stvari dalje odvijati ne zna se, a jedino što se zna da će blokada ući u peti tjedan djelovanja.
Nakon performansa na trgu, studenti su se uputili na križanje kod Jazina gdje je izvedeno “zatrubi za obrazovanje”. Sudeći po automobilskim trubama, većina građana je još uvijek na strani studenata.