Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Novi – stari načelnici

Autor: Velimir Brkić

17.05.2009. 22:00
Novi – stari načelnici

Foto: Zvonko KUCELIN



Drugi krug na lokalnim, prvim neposrednim izborima za gradonačelnike održat će se u gradovima Obrovcu i Pagu te u šest općina – Gračac, Kali, Pašman, Pakoštane, Privlaka i Zemunik Donji
Lokalni zbori će se 31. svibnja ponoviti na jednom biračkom mjestu u Bibinjama i to za izbor načelnika za kojeg su kandidirani Nino Šimunić (HDZ) i Petar Šimunić (HS) te u naselju Posedarje gdje će 1.289 birača glasovati za Županijsku skupštinu, zadarskog župana, Općinsko vijeće i posedarskog načelnika.
Drugi krug na lokalnim, prvim neposrednim izborima za gradonačelnike održat će se u gradovima Obrovcu i Pagu te u šest općina – Gračac, Kali, Pašman, Pakoštane, Privlaka i Zemunik Donji. U Obrovcu će se odlučivati hoće li novi-stari gradonačelnik biti dr. Ante Župan (HDZ-SDSS) ili Marko Klanac (DC-HSLS), a u Pagu između Vjekoslava Šljive (HDZ) ili Ante Fabijanić – Njekulina (HSP-HSLS). U glasačku bitku za osiguranje načelničke fotelje jednom od dvojice kandidata odlaze žitelji Gračaca koji će odlučivati između aktualnog načelnika Gorana Đekića (SDSS) i novog načelnika Tadije Šišića (HDZ), u Kalima između aktualnog načelnika Tina Vidova (HDZ-HSP) ili novog Zdenka Vidova (SDP), a u Pakoštanima između aktualnog načelnika Milivoja Kurtova (HDZ-HSS) ili novoga Željka Kurtova (HNS). Na Pašmanu politička koplja ukrstit će Nedjeljko Medić (HDZ-HSP-HSU) i Ante Kraljev (nezavisni), u Privlaci Ive Surić (HDZ) i Vinko Skoblar (SDP-HSU-HNS) te u Zemuniku Donjem aktualni načelnik Josip Marušić (HDZ) i mladi protukandidat Tomislav Šarić (HSP).
Izborni rezultati ustoličili su mnoge stare-nove načelnike i to iz redova HDZ-a, osim u Viru gdje je s 53 posto glasova pobijedio SDP-ovac Kristijan Kapović. Potvrđeni su gradonačelnici Ivan Knez u Biogradu i Emil Ćurko u Ninu, dok je Željko Katuša osvojio svoj prvi mandat gradonačelnika Benkovca kao i dr. Zvonimir Vrančić u Zadru.
U načelničkoj fotelji i dalje ostaju HDZ-ovi načelnici Sandra Vukić, Gorana Poropat, Davor Lončar, Krsto Ramić, Ante Martinac, Joso Klapan, Ante Jerolimov, Martin Baričević, Viktor Prtenjača, Željko Baradić, Dragutin Miočić i Ivica Pogorilić.
U Lišanima Ostrovičkim je dobila Ivana Dević iz HDZ-a, u Sv. Filipm i Jakovu Igor Pedisić (HDZ) u Salima se vratio Zoran Morović u ime koalicije HSS- SDP-HNS, Danijel Katičin pobijedio je u Tkonu, ovog puta kao nezavisni. Slavko Šare i Josip Zubović Pipe iz HSS-a uzeli su još jedan mandat u Galovcu i Kolanu.


 OBROVAC PRED BLOKADOM GRADSKOG VIJEĆA


Osim što će se na novog gradonačelnika Obrovca boriti Ante Župan i Marko Klanac, izbori 31. svibnja mogli bi tek biti uvod u nove izbore. Naime, u Grdsko vijeće ostvareni su ovi rezultati – HDZ 5, SDSS 3, DPS 3 i koalicija DC-HSLS 4 vijećnika. Dakle već postignuta koalicija HDZ-SDSS brojila bi većinskih 8 vijećnika a oporba DC-HSLS i novoosnovana Demokratska stranka Srba (DPS) 7 vijećnika. Međutim, kako u novom Gradskom vijeću treba sjediti 7 Srba, a izabrano ih je tek 6 (SDSS, DPS), još jednog Obrovčanina srpske nacionalnosti dat će stranka koja je osvojila najveći broj glasova. Kako HDZ na svojoj listi nema niti jednog srpskog kandidata njega će dati lista DC-HSSL. To bi u GV-u značilo neriješen rezultat 8: 8, što bi u dosad nepomirljivim stranačkim u odnosima moglo uzrokovati mogućnu blokadu rada Gradskog vijeća Obrovca.




 ČUDO U POLIČNIKU


Davor Lončar (HDZ) kao jedini kandidat za načelnika u Općini Poličnik (Lovinac, Rupalj, Suhovare, Visočane, Ninski Dračevac, Briševo, Murvica, Murvica Gornja, Poličnik Gornji, Poličnik) osvojio je 90 posto glasova. To i ne bi bila nekakva vijest da njegov HDZ nije do nogu potukao kandidacijske liste HSP-a i HSLS-a. Naime, HDZ će u novom sazivu vijeća imati čak 12, a HSP jednog vijećnika. HSLS-u je tek nekoliko glasova nedostajalo za vijećnički mandat.


 U ZEMUNIKU DVA KANDIDATA A  – DRUGI KRUG


Najzanimljiviji slučaj neposrednih izbora u Zadarskoj županiji i šire svakako se dogodio u Zemuniku Donjem. Mladi HSP-ovac Tomislav Šarić i članovi HSS-a koji su ga podržavali slavili su cijelu izbornu noć pobjedu. Naime, Šarić je osvojio 547 a aktualni načelnik Josip Marušić tek pet manje glasova, odnosno 542 glasa. Kako su Šarić i Marušić bili jedina dva kandidata s obzirom na pet više osvojenih glasova svi u Zemuniku, ali i svi zadarski novinari, smatrali su izbore završenim proglasivši Šarića novim načelnikom. No jučer prijepodne došlo je objašnjenje iz Županijskog izbornog povjerenstva, nitko od kandidata nije osvojio 50 posto plus jedan glas. Naime, zbog nevažećih glasačkih listova Šarić je osvojio nedovoljnih, vjerovali ili ne, 49,41 posto glasova a Marušić 48,9 posto glasova. Bit će nadasve zanimljivo nadmetanje 31. svibnja kad se zna da je HDZ u Općinskom vijeću osvojio 5 mandata, HSP četiri a HSS dva vijećnička mandata.


 ŠKARIN TRIJUMF


Što se političkih promjena u Zadarskoj županiji tiče, zasigurno najveće iznenađenje dogodilo se u Općini Škabrnja (Škabrnja, Prkos), dosad neosvojivoj HDZ utvrdi Ravnih kotara. Nezavisni kandidat za načelnika poduzetnik Luka Škara, vlasnik zadarskog autocentra Peta brzina kojeg su na izborima podržavali HSP, HSS, HSLS pa i HNS, s 54 posto pobijedio je dosadašnjeg načelnika Nediljka Bubnjara (HDZ). Zanimljivo da je HDZ osvojio apsolutnu većinu u Općinskom vijeću te će u novom sazivu u vijećničkim klupama sjediti sedam vijećnika HDZ-a, tri HSP-HSS-HSLS-a i jedan HNS-a.
Zahvaljujem se svim biračima koji su izašli na nedjeljne izbore, bez obzira za kog su glasovali. Naime, bit ću načelnik svih Škabrnjanaca i Prkošana kako bi svi zajedno učinili Općinu u kojoj će biti itekako poželjno živjeti i raditi. Ljudi su mi dali povjerenje i učinit ću maksimalno što se može za svoj, Bogom dan kraj. Poručujem im da ih Luka Škara neće iznevjeriti, rekao je novi načelnik Škabrnje Luka Škara.