Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U lipnju odluka o osnivanju centra u Zadru

Autor: Ivan Stagličić

17.05.2009. 22:00
U lipnju odluka o osnivanju centra u Zadru

Foto: Adam VIDAS



Naš cilj je razvijanje mreže regionalnih centara za profesionalnu rehabilitaciju uz korištenje postojećih kapaciteta. Pri tome se uzima u obzir i princip domicilnosti po kojem profesionalna rehabilitacija treba biti jednako dostupna svima i odvijati se što bliže mjestu stanovanja osobe s invaliditetom – Josip Držaić, ravnatelj Ustanove za rehabilitaciju hendikepiranih osoba profesionalnom rehabilitacijom i zapošljavanjem (URIHO)


Peti stručni skup “Osobe s invaliditetom – integracija u društvo – Europska unija”, završio je u Zadru nakon dvodnevnog rada. U radu skupa koji se održavao pod pokroviteljstvom dopredsjednice Vlade Jadranke Kosor sudjelovalo je 15-ak stručnjaka iz Austrije, Njemačke i Hrvatske, kao i iz institucija Europske unije.
-Fokus interesa ovogodišnjeg stručnog skupa usmjeren je prema pravima i položaju osoba s invaliditetom u Europskoj uniji s naglaskom na pravnu stečevinu EU i obvezu prilagodbe našeg zakonodavstva kao kandidata za članstvo u Europskoj uniji. Ova je tema od izuzetnog značenja i zato što je RH bila među prvim državama koje su potpisale i ratificirale Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom UN-a te ratificirala Konvenciju o zaštiti prava i osnovnih sloboda Vijeća Europe, kazao je mr. Ante Vučić, ravnatelj Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom RH, ističuću važnost razmjene iskustava s kolegama iz EU koja pomaže učinkovitijem usklađivanju hrvatskih pravnih akata po ovom pitanju i većom spremnošću za članstvo u EU.
Na skupu su osim iskustava iz velikih europskih središte, prvenstveno Berlina i Linza te krovnih organizacija “Workability EU i EASPD-a, prestavljna iskustva kao i projekti koje provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje, od čega se mnogi projekti već provode u suradnji s tijelim EU.
U tom kontekstu HZZ koristi nekoliko europskih programa među kojima su PHARE, CARDS, “lokalna partnerstva za zapošljavanje”, “Aktivne mjere za zapošljavanje skupina ljudi kojima prijeti socijalna isključenost”, kao i INTERREG-ADRIATIC program, “Razvoj integriranog tržišta rada”. Samo projekt lokalnih partnerstva za zapošljavanje vrijedan je 4,5 milijuna eura, dok vrijednsot nijednog od drugih projekata nije manja od milijun eura.
Josip Držaić, ravnatelj Ustanove za rehabilitaciju hendikepiranih osoba profesionalnom rehabilitacijom i zapošljavanjem (URIHO), predstavio je zajedno s rukovoditeljicom službe za rehabilitaciju URIHO-a, Višnjom Majsec Sobotom, model profesionalne rehabilitacije koju provodi ova institucija.
-Naš cilj je razvijanje mreže regionalnih centara za profesionalnu rehabilitaciju uz korištenje postojećih kapaciteta. Pri tome se uzima u obzir i princip domicilnosti po kojem profesionalna rehabilitacija treba biti jednako dostupna svima i odvijati se što bilže mjestu stanovanja osobe s invaliditetom, kazao je Držaić, istaknuvši da se suvremeni pristup profesionalnoj rehabilitaciji omdaknuo od medicinskog modela koji se temelji na dijagnozi i nesposobnosti pojedinca te se primaknuo socijalnom modelu prema kojem se osobi s invaliditetom pristupa afirmativno i cjelovito polazeći od njezinih preostalih sposobnosti i onoga što ona može.
Posebno zanimanje je u domaćim krugovima svakako pobudila i najava da je veoma vjerojatno da bi se budući Europski centar za profesionlanu rahabilitaciju osoba s invaliditetom mogao uskoro osnovati upravo u Zadru. O tome moraju odluku donijeti krovne institucije na svojim skorašnjim sastancima u Bruxsellesu i Bukureštu, tako da će se konačan odgovor znati do konca idućega mjeseca.