Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Građani ustali protiv rušenja stabala

Autor: Z L

17.05.2010. 22:00
Građani ustali protiv rušenja stabala


Gradnja benzinske crpke podrazumijeva i nestajanje jedinih zelenih površina na Bulevaru, što se nikako nije smjelo dogoditi. Zelenila je u Zadru vrlo malo, a zahvaljujući realizaciji ovakvih projekta i ono što postoji će se uništiti. Sramota je što se sve dozvoljava u ovom gradu, poručuju ogorčeni stanari
Zbog benzinske crpke i praonice RI Petrol, u vlasništvu riječkog poduzetnika Joze Kalema, koja se u veljači počela graditi na zelenom dijelu Bulevara, točnije na raskrižju Ulice Ante Starčevića i Ulice Petra Skoka, već mjesecima negoduju vlasnici okolnih obiteljskih kuća i stanari obližnjih zgrada. Iako je Kalem u više navrata podnio dokaze kako ima sve potrebne dozvole za izgradnju benzinske crpke i praonice na zadarskom Bulevaru, bura nezadovoljstva okolnih stanara nije se stišala.
Štoviše, nezadovoljstvo tamošnjih žitelja jučer je dodatno raspirilo rušenje stabala, borova i crnike uz Ulicu Ante Starčevića. Nakon što je u veljači, preko noći, na mjestu boćališta niknulo gradilište, stanari upozoravaju kako s Bulevara sada nestaju i posljednje zelene površine. Stabla, koja su uz Ulicu Ante Starčevića više od 40 godina, ruše se zbog izgradnje benzinske crpke i praonice RI Petrol.
– Žalosno je što je gradska vlast uopće dozvolila gradnju benzinske crpke na Bulevaru. U blizini su obiteljske kuće i stambene zgrade. Uz to, gradnja benzinske crpke podrazumijeva i nestajanje jedinih zelenih površina na Bulevaru, što se nikako nije smjelo dogoditi. Zelenila je u Zadru vrlo malo, a zahvaljujući realizaciji ovakvih projekata i ono što postoji će se uništiti. Sramota je što se sve dozvoljava u ovom gradu. Dok s jedne strane, zbog izgradnje benzinske crpke nestaju borovi i crnike na Bulevaru, s druge, zagovara se ekologiju, ogorčeni su stanari obližnjih zgrada i vlasnici okolnih obiteljskih kuća na Bulevaru gdje se gradi benzinska crpka i praonica RI Petrol.
Iako su svjesni da njihovo negodovanje i nezadovoljstvo neće utjecati na izgradnju benzinske crpke i praonice RI Petrol, stanari Bulevara se nadaju kako se ovo više neće događati u budućnosti.
Iz Grada Zadra kazali su nam kako stabla prema građevinskoj dozvoli, koju su oni uredno dodijelili, uklanja investitor benzinske crpke Jozo Kalem. Investitor Kalem javnosti je postao poznat prije desetak godina vlasništvom nad vrlo uspješnom tvrtkom naftnim derivatima “Euro Petrol”, koja je imala promet veći i od milijardu kuna, danas je vlasnik tvrtke RI Petrol, registrirane za gradnju stambenih i nestambenih objekata. Kako nam je Kalem rekao u posljednjem razgovoru, sve dozvole za benzinsku crpku je ishodio redovnim putem, u tek nešto više od godinu dana.
Iz ureda gradonačelnika izvijestili su nas kako su upoznati s investitorovim uklanjanjem stabala koje se vrši sukladno odobrenoj građevinskoj dozvoli. Iz Grada su kontaktirali s tvrtkom Nasadi, čiji djelatnici brinu o gradskoj hortikulturi te su kazali kako će dio “vrjednijih” stabala ipak biti presađen na druge lokacije. Zanimljiva je izjava kako je u posljednje četiri godine na području Zadra zasađeno 2.050 stabala, dok nije poznata informacija koliko ih je posječeno.
 


ATANA GRBIĆ: Grad pogoduje interesima krupnog kapitala


Zeleni telefon Udruge Eko Zadar ponovno je zvonio tijekom cijelog dana. Ogorčeni građani su zvali i žalili se te pokušali naći svoje glasnogovornike koji bi se usprotivili uklanjanju drvoreda, koji je na neki način simbol Bulevara i nekadašnjeg ulaska u grad.
– Cijeli dan nas zovu građani i ponovno je vidljivo njihovo razočarenje u gradsku vlast koja ne štiti zeleni fond, već pogoduje interesima krupnog kapitala. Građane pozivamo na bojkot kupovine na benzinskim crpkama RI Petrola, a od Grada Zadra zahtijevamo komunikaciju s mjesnim odborima koji ne rade ono za što su izabrani. Grad bi trebao početi brinuti o zelenom fondu, ta stabla su bila posađena kako bi poticala pješačenje i stvarala hlad, kazala je Atana Grbić, predsjednica Udruge Eko Zadar, ističući kako je Zadar jedan od rijetkih gradova koji uklanjaju stabla za prometnice, dok se u ostalim gradovima potiče na pješačenje i vožnju bicikla.




 


Još jedna benzinska crpka u sklopu centra Supernova


Uz RI Petrol na Bulevaru, u planu su još četiri benzinske crpke na području iza, tzv. dvije pumpe. Jedna crpka je već izgrađena, druga se planira graditi u sklopu trgovačkog centra Supernova. Uz to, još su dvojica investitora krenula u postupak za gradnju dvije benzinske crpke na spojnoj cesti Gaženica – A1. Predani su zahtjevi za lokacijske dozvole, a novi investitori navodno se zanimaju i za terene u Ulici Hrvatskog sabora, odnosno na zaobilaznici.