Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kosor ipak tražila intervenciju Komore protiv odvjetnika Nobila

Autor: Sergej Abramov

17.05.2010. 22:00
Kosor ipak tražila intervenciju Komore protiv odvjetnika Nobila

Foto: Davor KOVAČEVIĆ



Predsjednik HOK-a, Leo Andreis, odbacio je insinuacije da je Komora pokrenula postupak protiv Nobila po političkom diktatu
Premda je Hrvatska odvjetnička komora (HOK) samostalno pokrenula disciplinski postupak protiv Ante Nobila još prošlog četvrtka, predsjednica Vlade Jadranka Kosor prošlog petka je od HOK-a tražila očitovanje predstavljaju li Nobilovi medijski istupi pritisak na pravosuđe, te jesu li dozvoljeni prema Kodeksu odvjetničke etike.
U dopisu Komori od 14. svibnja, predsjednica Vlade konstatira da “u zadnjim istupima u medijima odvjetnik Ante Nobilo na neistinit i tendenciozan način navodi kako predsjednica Vlade i ministri u Vladi ‘smještaju’ njegovom klijentu Damiru Polančecu, te da se protiv istog vodi politički proces”.
Odbacivši Nobilove teze kao neistinite, te istaknuvši da su pravosudna tijela u Hrvatskoj neovisna i da Vlada ne utječe na njihov rad, premijerka Jadranka Kosor zamolila je predsjednika HOK-a Lea Andreisa da se izjasni je li Nobilo povrijedio Kodeks odvjetničke etike, te predstavlja li to pritisak na pravosuđe. Podsjetimo, Jadranka Kosor je u subotu izjavila kako bi se Nobilovim izjavama trebala pozabaviti i Hrvatska odvjetnička komora.
U odgovoru Komore kojeg je potpisao Andreis, navodi se da je protiv Nobila u četvrtak 13. svibnja pokrenut disciplinski postupak, a zbog navoda iz intervjua tjednika Globus.
– Obavijestili smo predsjednicu Vlade da smo pokrenuli postupak dva dana ranije i citirali smo i neke članke iz etičkog kodeksa, naglašavajući pritom, da nitko nije kriv dok mu se pravomoćno ne dokaže krivnja, pa tako i u stegovnom postupku, rekao je Andreis jučer našem listu.
Andreis je još najoštrije odbacio insinuacije da je Komora pokrenula postupak protiv Nobila po političkom diktatu.
– To su konstrukcije. Nikad nismo bili povezani s politikom i nećemo nikad ni biti povezani s politikom, kazao je Andreis.
U odgovoru premijerki predsjednik odvjetničke komore je naglasio da sloboda u zastupanju mora biti apsolutna, ali da se svaki odvjetnik tom slobodom mora koristiti na sudu i u postupku, a ne u medijima ili na ulici. Pritom je izražen i stav Komore da odvjetnici, dok god traje postupak, ne smiju komentirati, niti na bilo koji način istupati u javnosti u vezi s postupkom.
– Svako postupanje protivno izloženom stavu predstavlja povredu odredbi Kodeksa odvjetničke etike, Statuta Hrvatske odvjetničke komore i Zakona o odvjetništvu, te time predstavlja težu povredu dužnosti i ugleda odvjetništva, navodi se u Andreisovom odgovoru premijerki. Andreis povrh toga, u odgovoru premijerki izrijekom tvrdi da je svako javno iznošenje obrane ili strategije vezane uz postupak nedopustiv pritisak na pravosuđe.
 


Policija će ispitati sve koje je potrebno


Premijerka Jadranka Kosor ponovila je jučer da policija i tužiteljstvo trebaju ispitati sve one za koje smatraju da je potrebno, odgovarajući na upite novinara da komentira izjave predsjednika Ive Josipovića i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića o aferi prodaje struje TLM-u, a u kojima je, među ostalim, bilo riječi i o tome da bi trebali biti ispitani članovi Vlade, ali je također pružena i podrška neovisnom pravosuđu.
– Ja mogu svaki dan isto govoriti, neka državne institucije rade svoj posao. Policija će ispitati koga treba ispitati, DORH će ispitati koga treba ispitati i u tom smislu apsolutno podržavam ono što je rekao predsjednik Josipović i ono što je rekao Zoran Milanović. Mi se ne slažemo puno puta, ali se u ovom slažem i s onim što on kaže, rekla je jučer premijerka Kosor prilikom posjeta Ministarstvu uprave.
Pritom je podsjetila da je Milanović u televizijskim izjavama propustio spomenuti slučaj Daimler, odnosno nabavku vatrogasnih vozila ugovorenu za vrijeme SDP-ove Vlade, a u vezi koje su američke vlasti utvrdile da je isplaćeno 4,7 milijuna eura mita. Premijerka Kosor je pritom apsolutno podržala borbu protiv korupcije.- Neovisna državna tijela neovisno rade svoj posao, dakle DORH i USKOK rade neovisno o bilo kome. U konačnici to se naravno odnosi na odluke koje donosi sud. U ovom slučaju još nitko ne zna zapravo što i o čemu ispituje USKOK i DORH, a već se digla velika bura u javnosti, rekla je Jadranka Kosor.Ministar pravosuđa Ivan Šimonović je, nakon radnog posjeta ministrice pravde Srbije Snežane Malović, odbio komentirati Josipovićevu tvrdnju da bi suspenzija Polančecovog branitelja Ante Nobila u disciplinskom postupka bila politički pritisak.- Riječ je o odnosima između između Komore i odvjetnika u koje se, ko ministar pravosuđa, ne kanim miješati. Sasvim je jasno da kada se ide u borbu protiv korupcije da se diže prašina, i to je dio sazrijevanja demokracije i pravne države. Ključno je da Državnom odvjetništvu nitko ne govori koga goniti i ne goniti ili pozivati za svjedoka, poručio je Šimonović.
S. A., J. M.