Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Maturanti se ludijadom oprostili od školskih klupa (FOTOGALERIJA)

Autor: Petra Mičić

17.05.2010. 22:00
Maturanti se ludijadom oprostili od školskih klupa (FOTOGALERIJA)

Foto: Zvonko KUCELIN



” Idem ća”, “Javi se, ma daj me iznenadi”, “Kuda ide ovaj brod”, ” Ja sam iz Barakovića, a koje je tvoje opravdanje?”, “Rastanak nije bolan”, glase poruke zadarskih maturanata
Povodom završetka školske godine, i ove godine je u gradu održana ludijada maturanata, a uz pjesmu i ples, bilo je i brašna na “svakom kantunu”.
Dan koji učenici čekaju cijelu godinu, poznatu ludijadu danas su primjetili svi koji su se našli na Poluotoku.
Gradske ulice bile su bučne, prašnjave i prepune maturanata koji su i ove godine nosili majice s zanimljivim natpisima, a na radost učenika, nakon lošeg vremena danas je osvanuo vedar i sunčan dan.
Glavno nalazište maturanata bilo je u parku Vladimira Nazora, gdje su se okupljeni maturanti gađali brašnom, a zasut je ostao i fotograf Zadarskog lista. Zbog njih je u gimnazijskoj zgradi Parka Vladimir Nazor jutros nastava skraćena, a poslijepodne je neće ni biti.
Bila je to neobična i ushićena povorka, a na putu od Perivoja Vladimira Nazora do Narodnog trga maturanti su bili već bijeli od brašna te mokri od “vodenih pištolja” a tvorili su jednu golemu i šarenu kolonu.
Na Narodnom trgu, zabavi se pridružio poznati zadarski kantautor i trubadur Duško Nonković Bućo koji je maturante zabavio poznatim dalamtinskim pjesmama.
“Odred za čistoću” odnosno djelatnici zadarske “Čistoće” brzo su reagirali i došli počistiti Narodni trg, no i tijekom čiščenja dolazile su kolone maturanata koje su ponovno “zabrašnjavale” trg.
– Nikada prije nismo vidjeli da se učenici ovako zabavljaju, sjeli smo na trg popiti kavu, a odjednom se pojavio cijeli stampedo učenika. Malo su nas zasuli brašnom, ali ništa strašno, uglavnom jako zanimljivo, kazale su dvije turistkinje iz Švedske.
Na Narodnom trgu se čak i kolo plesalo, a zanimljivih događanja nije nedostajalo.
Poruke na majicama varirale su od ” Idem ća”, “Javi se, ma daj me iznenadi”, do “Kuda ide ovaj brod” za Pomorsku školu ili natpisa učenika Gimnazije Jurja Brakovića ” Ja sam iz Barakovića, a koje je tvoje opravdanje?”.
Neki maturanti na majice su stavili svoje zanimanje kao “kuvari – ekipa za očevid” ili “drvodjelski dizajneri”, dok su se neki odlučili za navijačke natpise ili jednostavno “sve je gotovo” ili “rastanak nije bolan”.
– Napokon je svemu došao kraj, još državna matura i slobodni smo! Tulum će trajati sve dok budemo stajali na nogama, kazala nam je grupica učenika koji su zagrljeni krenuli prema rivi.
Na rivi se također mogla vidjeti kolona šarenih maturanata koji su se kretali u smjeru prema morskim orguljama, a jedan stariji gospodin veselo je priupitao “Ma jeli ovo na rivi procesija?”
Maturanti su i ove godine otvorili sezonu kupanja, a to im je i dobro došlo kako bi se oprali od brašna kojim su se prethodno gađali.
Građani i prolaznici na Poluotoku uglavnom su sa smješkom prihvaćali ludovanje, ali ipak našla se tu i pokoja “žrtva” napada brašnom i vodom, no dok je ta zabava u okviru pjesme, plesa i zviždanja, svi su zadovoljni. Iako je konzumacije alkohola bilo, jutro u gradu je prošlo bez većih incidenata.
Neki je zovu “ludijada” a neki “norijada”, no svugdje je poanta ista ; okupljanje svih maturanata uz pregršt zabave kao oproštaj od srednje škole.