Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Popularizacija fizike

Autor: Anita Ćustić

17.05.2010. 22:00
Popularizacija fizike

Foto: Vedran SITNICA



Naših je učenika ove godine bilo dvadesetak, a sudjelovali smo i prošle godine, no u puno manjem broju. To su uglavnom talentirani učenici koji sudjeluju na natjecanjima, a rekao bih da je ovaj susret na neki način popularizacija fizike te jedinstvena prilika da se talentirani mladi fizičari okupe na jednom mjestu te razmijene ideje i iskustva, kazao je Ranko Artuković
Ovogodišnja Fešta o’ fizike-Kistanje 2010., pod nazivom “Fizika svjetlosti do kasno u noć”, održana je prošle subote u Kistanjama u prostoru OŠ Kistanje i to kao najveselija i najbrojnija do sad.
Odličan odaziv
Ovo je bila treća u nizu Fešta o’ fizike u Kistanjama, a koja je zbog termina, same teme te osobito zbog velikog odaziva učitelja fizike, učenika te ljubitelja fizike, ali i dužnosnika, bila zanimljivija od prijašnjih. Na subotnjoj su se Fešti tako među tristotinjak sudionika iz cijele zemlje predstavili i Zadrani i to 45 učenika i mentora zadarskih osnovnih i srednjih škola.
Kako je istaknuo Ranko Artuković, ravnatelj Gimnazije Jurja Barakovića te jedan od predavača na Fešti u Kistanjama, ovaj je susret mladih fizičara uistinu bio najzanimljiviji do sad, a dobru zabavu, lijepo druženje i razmjenu vrijednih ideja i iskustava nije omela ni uporna kiša.
– Iako smo zbog lošeg vremena očekivali manji broj sudionika nego što ih je bilo prijavljeno, odaziv je bio uistinu dobar. Zaista smo se lijepo proveli, a odmah po dolasku brodom smo posjetili Visovac, nakon čega smo imali zajednički ručak. Potom je započeo i program koji je otvorio Slobodan Uzelac, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske, kazao je Artuković, istaknuvši da su se osim potpredsjednika Vlade, Fešti pridružili i brojni drugi uvaženi gosti, kao i predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.
Interes za znanost
Kako je pojasnio ravnatelj, na ovaj su susret bili pozvani učenici osnovnih i srednjih škola koji pokazuju ljubav prema fizici, raspolažu znanjem i talentirani su ili su već imali spreman neki rad, a to su uglavnom učenici koji sudjeluju na natjecanjima na kojima nižu uspjehe.
– Na Fešti o’ fizike naših je učenika ove godine bilo dvadesetak, a sudjelovali smo i prošle godine, no u puno manjem broju. To su uglavnom talentirani učenici koji sudjeluju na natjecanjima, a rekao bih da je ovaj susret na neki način popularizacija fizike te jedinstvena prilika da se talentirani mladi fizičari okupe na jednom mjestu te razmijene ideje i iskustva, kazao je Artuković, naglasivši da su ovom prilikom prikazivana plenarna i pojedinačna predavanja te eksperimentalni dio, odnosno demonstracije, fizikalne zakonitosti i pokusi.
Kako je naglasio, glavni ciljevi Fešte o’ fizike su približiti fiziku učenicima i mladima, dobiti pažnju javnosti i razviti interes za fiziku i znanost, poručiti da se atronomiju, kad već ne postoji kao zaseban školski predmet, treba podučavati u fizici, a ne u geografiji. Osim toga, važan je cilj bio vježbati toleranciju i prihvaćanje i to druženjem nastavnika, učenika, studenata, znanstvenika i ljubitelja fizike te se zabaviti u ugodnom društvu i atmosferi.