Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Strahovi i snovi u stihovima

Autor: Anita Ćustić

17.05.2010. 22:00
Strahovi i snovi u stihovima


Terminom prognanik u Hrvatskoj obilježeno više od 500.000 ljudi, a taj je pojam odredio trinaestogodišnju pokoru i životnu sudbinu prognanih, ali i onih generacija koje su se u progonstvu rodile. Kako je kazala, Anka Birkić je jedna od njih, ona je sve svoje strahove, čežnje, molitve i snove stavila u stihove
Svečana promocija zbirke pjesama “San prognanika”, autorice Anke Birkić, pučke pjesnikinje iz Murvice, održana je prošle nedjelje u Društvenom domu u Murvici. Ovaj je događaj okupio veliki broj uzvanika, mahom mještana koji su ovom prilikom došli kako bi svojoj sumještanki pružili podršku. Promotori knjige bili su Ivica Matešić-Jeremija, zadarski publicist, te Vesna Matešić i sama autorica, a cijeli je program vodila Ivana Haberle, inače predsjednica zadarske Udruge “Žene u Domovinskom ratu”.
S obzirom da su organizatori ovog događaja Općina Poličnik, Mjesni odbor Murvica Donja te spomenuta Udruga “Žene u Domovinskom ratu-Zadar”, predstavnici ovih ustanova također bili među nazočnima. Okupljenima se uime Općine Poličnik stoga obratio Stjepan Marinović, zamjenik načelnika Općine, pohvalivši ovaj događaj, koji, kako je kazao, itekako uzdiže kulturni aspekt cijele općine, pohvalivši i sve brojnija kulturna događanja te izrazivši zadovoljstvo njihovom sve češćom organizacijom i što je najvažnije, velikom posjećenošću i interesom koji mještani pokazuju za ovakve susrete. Okupljenima se uime Mjesnog odbora Murvica Donja obratio predsjednik Josip Surać, nakon čega je riječ uzela predsjednica Udruge “Žene u Domovinskom ratu”, kazavši da je u jednom strašnom povijesnom trenutku terminom prognanik u Hrvatskoj obilježeno više od 500.000 ljudi, a taj je pojam odredio trinaestogodišnju pokoru i životnu sudbinu prognanih, ali i onih generacija koje su se u progonstvu rodile. Kako je kazala, Anka Birkić je jedna od njih, ona je sve svoje strahove, čežnje, molitve i snove stavila u stihove.
Pjesme ove zbirke čitali su sumještani Marko Šarić i Mara Surać, a ljepoti događaja pridonijeli su i tradicionalni napjevi tamošnjeg kraja, za što su se potrudili KUD Carza iz Poličnika i klapa Koporan. Nakon promocije, a u povodu Majčinog dana i Međunarodnog dana obitelji, članice Udruge “Žene u Domovinskom ratu-Zadar” prisutnima su dijelile sadnice cvijeća.