Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Za zadarske prometne projekte 21 milijun eura

Autor: Velimir Brkić

17.05.2010. 22:00
Za zadarske prometne projekte 21 milijun eura


Vrijednost projekata je 21 milijun eura i to 5,5 milijuna eura za izgradnju i implementaciju inteligentnog prometnog sustava, dok bi 15,5 milijuna eura koštali građevinski radovi, pojašnjavao je Jerak, dodajući da je cilj projekta uređenje cestovne mreže grada kroz rekonstrukciju i dogradnju s uvođenjem Inteligentnog prometnog sustava (ITS) nadzora i upravljanja prometa
Upravni odbor neprofitabilne udruga dragovoljno udruženih županijskih i gradskih strukovnih udruga niskogradnje i njima srodnih udruga koje djeluju u Republici Hrvatskoj, Hrvatsko društvo za ceste (HDC) – Via Vita u Zadru je održao radni sastanak na kojem je osim godišnjeg izvješća predstavljen plan rada za sljedeće razdoblje.
Mjesto kornatske tragedije
Na dvodnevnom radnom sastanku, obilasku cesta i gradilišta poput Luke Gaženica te odavanju počasti tragično preminulim vatrogasnim herojima na otoku Kornatu u kornatskom arhipelagu, obilasku glasovitih zadarskih Morskih orgulja i Pozdrava suncu kao i Dvorane Krešimir Ćosić na Višnjiku, osim Zdravka Jeraka, koji je od osnivanja zadarskog HDC – Via Vita njegov predsjednik, bili su predsjednik HDC-a Via Vita Željko Vivoda, dopredsjednik HDC-a Zvonimir Nagy, član uprave Aleksa Ladavac, počasni predsjednik HDC-a dr. Darko Mlinarić, članovi Upravnog odbora HDC-a Miroslav Šimun, Matija Glad i Matko Čović iz Zagreba, Rijeke i Splita, Mario Crnjak iz Osijeka, tajnik HDC-a Davorin Tržan, zamjenica tajnika Gordana Milković te članovi Upravnog odbora zadarskog HDC- Via Vita, domaćini Mile Fabijan, Radovan Gudelj i Ante Šarić.
Najupečatljiviji dojam članovima Upravnog odbora HDC-a tijekom radnog obilaska ostavilo je mjesto kornatske tragedije.
– Pogibija vatrogasaca na Kornatima jedna je od najvećih tragedija od završetka Domovinskog rata i naši vatrogasci zaslužuju da im se ovom gestom oda počast, rekao je predsjednik Željko Vivoda.
Tijekom radnog sastanka Jerak je nazočne upoznao i s pismom namjere kojim je zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić upoznao resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Radi se o pripremi projekata u sektoru prometa koji bi se uskoro trebali financirati od strane EU fondova, shodno pozitivnim iskustava zemalja Europske unije.
– Vrijednost projekata je 21 milijun eura i to 5,5 milijuna eura za izgradnju i implementaciju inteligentnog prometnog sustava dok bi 15,5 milijuna eura koštali građevinski radovi, pojašnjavao je Jerak, dodajući da je cilj projekta uređenje cestovne mreže grada kroz rekonstrukciju i dogradnju s uvođenjem Inteligentnog prometnog sustava (ITS) nadzora i upravljanja prometa, kojim će se riješiti problem učestalih zastoja, uska grla, zagađenje, pravodobne informiranosti vozača kako bi povećali sigurnost i protočnost prometa, smanjili kašnjenja i učestalih zastoja te zagađenje okoliša, što sve zajedno bitno povećava kvalitetu života građana.
Zeleni val
Radi se o prometno-operativnoj studiji grada Zadra, projektu ITS-a i glavnog gradskog operativnog prometnog centra, projektu rekonstrukcije, zelenog semaforskog vala i rasvjete Ulice dr. Franje Tuđmana od kolodvora do Puntamike u dužini od 4 kilometra sa 12 raskrižja, prometni projekt i zeleni val ulica dr. V. Mačeka-Biogradska – Gaženička, prometni projekt mreža ulica i zeleni na istok Put Stanova, na sjever Hrvatskog sabora-Nikole Tesle, a na zapadu Matije Gupca.
– Predloženi projekt je ekološki i vrlo važan za Zadar uzimajući u obzir da je Zadar turističko odredište na Jadranu, govori Jerak ističući da je u tijeku završna faza u pripremanju sve potrebne dokumentacije za realizaciju ovog projekta, dok je projektna dokumentacija na visokom stupnju gotovosti.
Zadarski članovi HDC-a Via Vita iznijeli su i tijek dosad poduzetnih radnji za razvoj i unapređenje cestovne infrastrukture, odnosno poboljšanje sigurnosti svih sudionika prometa na području Zadarske županije poput izgradnje rasvjete na čvorištima Tromilja, Sv. Martin i Babindub brze četverotračne ceste Zadar 2 – luka Gaženica, uspostavi zelenog semaforskog vala na Jadranskoj magistrali (D8) od Crnog do Gaženice, izgradnji raskrižja na dvije razine na spoju županijske ceste Zemunik – Nin s Jadranskom magistralom (D8) kod Murvice, projektu izgradnje raskrižja na dvije razine u Bibinjama, odnosno raskrižja Bibinje-Babindub na Jadranskoj magistrali, projektu rekonstrukcije i spoja Put Biliga s Ulicom Hrvatskog sabora u Zadru…