Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Fontana kao kulturni i povijesni spomenik zaslužuje više brige

17.05.2011. 22:00
Fontana kao kulturni i povijesni spomenik zaslužuje više brige


Učenici petih i sedmih razreda Osnovne škole “Kruno Krstić”, polaznici literarne i likovne radionice, danas su u povodu Međunarodnog dana muzeja i u organizaciji Muzejsko-pedagoške službe, sudjelovali u radionici ispred kulturno-povijesnog spomenika Fontana na Kolovarima.
Ovaj, za Zadar vrlo značajan zaštićeni spomenik kulture, nažalost je potpuno devastiran i gotovo zaboravljen, a o njegovoj slavi i ljepoti danas možemo samo čitati u djelima Petra Zoranića i Jurja Barakovića ili joj se diviti na nekim starim i izblijedjelim fotografijama.
Fontana je već desetljećima mjesto okupljališta vandala i neodgovornih šetača koji u nju bacaju smeće ili im služi za obavljanje nužde. Unakažena zubom vremena i grafitima, jednostavno vapi za obnovom i zaštitom. Iako se o tome govori već godinama, ovaj srednjovjekovni zdenac  i dalje zaobilaze neki konkretniji rekonstrukcijski zahvati.
Na tu su potrebu ukazali i učenici arbanaške osnovne škole, koji će svoje radove objaviti na izložbi u rujnu na početku nove školske godine, a novinari školskog lista (koji se zove “Fontana”) o ovj će temi pisati u novom broju. U radionici je sudjelovalo 15 polaznika literarne sekcije pod vodstvom profesora hrvatskog jezika Vlatka Majića i 20 polaznika likovne sekcije pod vodstvom profesora likovne kulture Pavla Sameka.