Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Gračačkoj mladeži obnovljena sportska dvorana

17.05.2011. 22:00
Gračačkoj mladeži obnovljena sportska dvorana


Svečanim otvaranjem sportske dvorane Srednje škole Gračac i njenim otvorenim danom danas su u Gračacu Ujedinjeni narodi u Hrvatskoj obilježili završetak programa potpore područjima od posebne državne skrbi, pod nazivom “Socijalna uključenost i prevencija sukoba u ratom pogođenim krajevima”. Program je financirala Kraljevina Španjolska kroz Fond UN-a za ostvarivanje Milenijskih ciljeva razvoja (eng. MDG-F), a provodio se u posljednje dvije godine u županijama diljem Hrvatske te je na različite projekte uloženo 3 milijuna američkih dolara.
Na svečanosti su bili brojni gosti, predstavnici vlasti i lokalni partneri s kojima su agencije UN-a surađivale u provedbi projekata financiranih iz navedenih projekata. Ivana Jelinčić Lasić, ravnateljica Srednje škole “Gračac” pozdravila je okupljene i istaknula kako će obnovljena dvorana biti na korist mladim ljudima, ali i cijeloj lokalnoj zajednici te je izrazila zahvalnost svim zaslužnima koji su omogućili kvalitetniju i sigurniju nastavu. Župan Stipe Zrilić istaknuo je kako Zadarska županija radi na ravnomjernom razvoju cijele županije te da mu je stoga drago biti na otvaranju dvorane u Gračacu.
– Značajna su ulaganja u škole i školstvo, jer škole su tvornice znanja koje stvaraju ljude i čine ih kompetentnim i omogućit će im egzistenciju. U ovim vremenima krize nije lako pronaći sredstva za ulaganje u dobre projekte i stoga se zahvaljujemo UNDP-u i španjolskoj vladi koja je uložila sredstva, kazao je Zrilić i dodao kako Zadarska županija ima vrlo dobru suradnju s programima UN-a te se nada da će se ona nastaviti i ubuduće.
Stalna koordinatorica UN-a u Hrvatskoj, Louisa Vinton istaknula je kako je na samoj obnovi dvorane najviše radio UNDP, ali da su na području Gračaca bili aktivni UNHCR  i drugi iz UN obitelji.
– Sigurna sam da će ova dvorana biti od koristi učenicima, ali i cijeloj lokalnoj zajednici. Obnavljanje dvorane bilo je samo jedan od mnogih projekata koje smo završili u šest hrvatskih županija, a u koje je španjolska vlada uložila 3 milijuna dolara. Izazova ima i potrebno je još raditi da se premosti jaz u kvaliteti života i mogućnostima između tih i bolje stojećih krajeva Hrvatske. U vrijeme kada Hrvatska dovršava posljednje pripreme za pristupanje Europskoj uniji, važno je da mjesta poput Gračaca ne budu zaboravljena, kazala je Vinton.
Kada je pozvan španjolski veleposlanik u RH, Rodrigo Aguirre de Carcer y Garcia del Arenal, okupljeni su spontano zapljeskali na što je on šaljivo dodao kako je red da se zaplješće tek kada čuju što ima za reći.
– Poput Hrvatske i Španjolska se suočavala s posljedicama rata koji je unuštio ekonomiju i razorio obitelji.Zbog sličnih iskustava, španjolska je vlada odlučila podržati ovakve projekte u Hrvatskoj. Ova dvorana je simbol Gračaca. Obrazovanje i sport nose sa sobom timski rad, fair play i vrijednosti na kojima želimo da se radi, kazao je  Aguirre de Carcer y Garcia del Arenal istaknuvši kako je budućnost u tome da se drže otvorena srca i da se ne gleda previše u prošlost.
Nakon govora simboličnim rezanjem vrpce dvorana je i otvorena, a čast prvi ubaciti loptu u gol imao je župan Stipe Zrilić. Nakon što su se nekoliko puta dodavali s loptom, španjolski veleposlanik stao je na gol, ali nije uspio obraniti siguran udarac župana Zrilića. Nakon toga odigrane su i malonogometna i rukometna utakmica gračačkih učenica s nogometašicama i rukometašicama iz Knina.
U sklopu Otvorenog dana Gračaca na mjesnoj tržnici, u organizaciji udruge Prospero, održan je i Sajam lokalnih proizvoda i rukotvorina, na kojemu su izlagali obiteljski poljoprivredni proizvođači i žene iz Lovinca, Korenice i Gračaca koje se bave izradom raznih rukotvorina. Posjetitelji su imali priliku kušati domaće proizvode i pogledati razne rukotvorine poput jedinstvene keramičke ovčice koju izrađuju žene iz Udruge “Prospero” te raznih tkalačkih radova i pletenih i vezenih proizvoda, ali i radove djece iz vrtića “Baltazar”. Ujedno je na dječjem igralištu Osnovne škole “Nikola Tesla” održan Program sigurnosti u prometu koji su nakon donacije UNDP-a s učenicima proveli djelatnici škole i Policijske postaje Gračac.