Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ako ste uzeli moje mjesto, hoćete li uzeti i moju invalidnost?!

17.05.2012. 22:00
Ako ste uzeli moje mjesto, hoćete li uzeti i moju invalidnost?!


Jučer je u biogradskoj Gradskoj vijećnici potpisana Povelja o pristupačnosti javnih prostora, usluga i informacija osoba s invaliditetom. Cilj Povelje je postizanje potpune uključenosti osoba s invaliditetom u sve pore društvenog života, za što je osnovni preduvjet upravo pristup javnim prostorima, uslugama i komunikacijama, rečeno je na svečanosti.
Hrvatska je među prvima potpisala Konvenciju, a Vlada donijela nacionalnu strategiju. Stoga je ova Povelja iznimno važan dokument koji obvezuje na izvršenje, točnije osiguranje uvjeta invalidnim osobama, kako bi se otklonile fizičke ali i mentalne barijere s kojima se susreću invalidne osobe.
Ovu Povelju u Hrvatskoj s potpisnicima gradova Biograd, Skradin, Benkovac, Obrovac, Vodice i Knin, potpisalo je ukupno 127 gradova. Potpise na Povelju stavili su biogradski gradonačelnik Ivan Knez, zamjenik gradonačelnika Benkovca Mirko Erstić, zamjenik gradonačelnice Knina Željko Đepina, zamjenik gradonačelnice Vodica Luka Lipić, zamjenik gradonačelnika Skradina Robert Podrug te zamjenik gradonačelnika Obrovca Stanko Mijić.
Grad Biograd angažirao se na tom planu još prije tri godine, kako je kazao gradonačelnik Knez te primjerice najveća gradska plaža Dražica ima adekvatan pristupni put, sanitarije i rampu za ulaz u more namijenjenu invalidnim osobama. Tu su dakako i obilježena parkirna mjesta za invalide. No kako se nemarni vozači često parkiraju na njihovo mjesto, nedavno je na jednom takvom mjestu ispred gradske uprave postavljen i znak na kojem piše: “Ako ste uzeli moje mjesto, hoćete li uzeti i moju invalidnost?”