Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dr. Ivica Vlatković ušao u Top 5 ekstra djevičanskih maslinovih ulja

17.05.2012. 22:00
Dr. Ivica Vlatković ušao u Top 5 ekstra djevičanskih maslinovih ulja


U jakoj konkurenciji ekstra djevičanskih maslinovih ulja dr. Ivica Vlatković iz Novigrada ušao je u Top 5. Prvo mjesto pripalo je proizvođaču Novacco iz Brtonigle, na drugom mjestu je OPG Flego iz Pazina, a na trećem mjestu je OPG Černac Sara iz Grožnjana
U Poreču se od 11. do 13.  svibnja održala 19. Vinistra, jedna od vodećih vinskih izložbi Hrvatske i regije. Neprekinutog  održavanja još od 1994.  godine, Vinistra se nastavlja pozicionirati kao jedno od ključnih regionalnih  mjesta susreta vinara, uljara, proizvođača delicija,  ugostitelja i struke. U  Sportskoj dvorani Žatika  okupilo se više od 130  izlagača i gotovo jednako  toliko stručnjaka iz svijeta  eno-gastronomije. Izložbu  su na svečanoj ceremoniji  otvorili ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, ministar turizma Veljko Ostojić, župan Istarske županije Ivan Jakovčić, predsjednica Županijske komore Istra HGK Jasna Jaklin  Majetić, gradonačelnik Poreča Edi Štifanić, bivši  predsjednik RH Stjepan  Mesić te Ivica Matošević,  predsjednik Vinistre.
Pozdravivši uzvanike u  ime Ministarstva poljoprivrede, ministar Tihomir Jakovina je istaknuo kako  napori vinara dokazuju da  se poljopvrivreda može pokrenuti kroz hrvatski proizvod, što je i cilj rada njegovog tima.
– Samo je ove godine u  izmjeni, dopuni ili pripremi  37 zakona. Govorimo o  krucijalnim zakonima, kao  što su Zakon o šumama,  Zakon o vodama, ali prije  svega i izmjene i dopune  Zakona o poljoprivredi. Riječ je o cijelom jednom  paketu reformskih zakona  koji će hrvatski agrar odrediti u pravom smjeru, izjavio je ministar Jakovina te  naglasio nužnost boljeg iskorištavanja fondova Europske unije.
– Ispričati priču i privući  nove kupce postaje sve  važnije. Svjesni smo da je  taj put dug, a mi, kao  Vinistra, se nudimo kao  partneri u tom procesu.  Znamo što rade naši susjedi i u tom kontekstu  želimo biti konkurentni  našom ponudom, istaknuo  je predsjednik Vinistre, Ivica Matošević.
Prvog dana manifestacije  održana je ceremonija dodjele nagrade najboljim vinima autohtonih sorti Istre. Nagrade su uručene  vinariji P.T.O. Tomaz za  mladu malvaziju (Malvazija 2011.), vinariji Kozlović za zrelu malvaziju  (Santa Lucia 2009.), vinariji Brune Ferenca za  mladi teran (Teran 2011.),  vinariji Vina Dešković za  zreli teran (Teran 2009.),  slovenskoj vinariji Slavec s  Kocine za mladi refošk  (Refošk 2011.) te vinariji  Vina Radovan za zreli refošk (Refošk 2009.)
U jakoj konkurenciji ekstra djevičanskih maslinovih ulja dr. Ivica Vlatković  iz Novigrada ušao je u Top  5. Prvo mjesto pripalo je  proizvođaču Novacco iz  Brtonigle, na drugom mjestu je OPG Flego iz Pazina,  a na trećem mjestu je OPG  Černac Sara iz Grožnjana.
– Prezadovoljan sam ostvarenim uspjehom jer je  to potvrda kvalitete na bitnom natjecanju kao što je  Vinistra. Svakako je važno  da su naša ulja prisutna  kako na međunarodnim  natjecanjima tako i na  svim domaćim natjecanjima jer imamo kvalitetu  kojom se možemo ponositi. Mnoštvo osvojenih  zlatnih medalja na natjecanjima u inozemstvu i  Hrvatskoj potvrđuju visoku kvalitetu ulja Zadarske  županije, rekao nam je dr.  Ivica Vlatković.