Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

I Ante Rudan zaslužuje svoju ulicu

17.05.2012. 22:00
I Ante Rudan zaslužuje svoju ulicu


Bilo je to vrijeme kad su se srbočetničkoj agresiji suprostavili tek lako naouražani hrvatski branitelji


Rodbina, prijatelji i suborci danas su na zadarskom Bilom Brigu obilježili 20. obljetnicu pogibije hrvatskog branitelja Ante Rudana.
Rudan je bio je dragovoljac Domovinskog rata, pripadnik 112. brigade, Gradskog bataljuna i 1. bojne 159. brigade. Sa svojim bestrzajnim topom BST-82 tog 18.05.1992. cijeli dan vodio je bitku protiv dva neprijateljska tenka i topova ZIS-76 na Musapstanu koji su napadali položaje Hrvatske vojske i sam grad Zadar. Komemoracija je održana kod čempresa i stijene u koju je uklesana ploča s imenom Ante Rudana.
– Bilo je to vrijeme poznate akcije “Jaguar”. Cilj neprijatelja bila je deblokada brda Križ koji je oslobađala 2. bojna 159. brigade. Prva bojna imala je zadatak aktivno braniti položaje na Bilom Brigu i ne dopustiti neprijatelju da priskoči u pomoć Križu. Iako je njegov položaj bio otkriven te je neprijatelj iz svojih sredstava okrenuo vatru prema njemu, Rudan se nije htio povući, sve u želji da ispali još jedan projektil iz svog topa. Međutim, u popodnevnim satima pogiba od izravnog neprijateljskog pogotka, rekao je zamjenik zapovjednika satnije 1. bojne 159. brigade Enriko Jurić.
Bilo je to vrijeme kad su se srbočetničkoj agresiji suprostavili tek lako naouražani hrvatski branitelji. Rudan i njegovi suborci su iz miniranog skladišta bivše vojske uzeli nekoliko minobacača, veću količinu streljiva i jedan bestrzajni top, a nakon toga, kako kaže Enriko Jurić, neprijatelj se više nije “šepurio” svojim tenkovima u Musapstanu te ih je bio prisiljen ukopati. Jurić dodaje kako srbočetnici tad nisu pucali po položajima Hrvatske vojske, već su bijes, zbog zauzimanja brda Križ, iskazivali granatirajući grad Zadar.
U ime grada Zadra, svijeću je zapalio gradski pročelnik za prosvjetu Joso Nekić. Rekao je da preživjelima valja živjeti, ali i podsjećati na to da nije bilo ovakvih junaka kao što je Ante Rudan, Hrvati bi danas bili roblje ili bi se potucali po svjetskim bespućima.
Nakon komemoracije na groblju Belafuža održana je misa zadušnica, a nazočni branitelji iz mnogih zadarskih braniteljskih udruga su pokrenuli inicijativu za nazivom imena ulice koja vodi do spomen obilježja imenom Ante Rudana.