Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Turci u Zadru, realnost ili samo priča?

17.05.2012. 22:00
Turci u Zadru, realnost ili samo priča?


Priča o zanimanju za Košarkaški klub Zadar iz Turske nije od jučer, međutim kako se proces preoblikovanja bliži kraju (još se uvijek čeka zeleno svjetlo iz Vlade RH), na Kalelargi se sve češće to može čuti. Jasno je i zašto. Zadrani sanjaju financijski moćnog sponzora ili čak vlasnika, koji bi Klub definitivno izbavio iz problema i vratio u regionalnu elitu i Europu. Jer u današnjem profesionalnom sportu je novac ipak najvažnija stavka. Tko ga ima više, može kupiti (naj)bolje igrače i trenere, koji nisu nužno garancija rezultata, ali itekako povećavaju vjerojatnost uspjeha. A Zadar je jedna od onih sredina u kojima su očekivanja uvijek velika. Čak i sada, kada novaca nema ili ima jako malo. Hoće li ga u skoroj budućnosti biti više, u ovom je trenutku teško reći.
Za sada postoji ta priča, no tek treba vidjeti hoće li se iz nje izroditi nešto konkretno. Poznato je da je turska Dogus grupa postala vlasnik dviju marina na zadarskom području, “Dalmacije” i “Borika”, a vrlo vjerojatno se ne namjerava zaustaviti na tome. Je li u namjerama Ferita Sahenka, 52-godišnjeg vlasnika Dogusa i ulaganje u sport, službeno nitko ne može reći. Ukoliko jest, logika nalaže da to bude košarka, s obzirom da je KK Zadar ipak uvjerljivo najjači “brend” na ovom području.
Osim toga, Turcima ulaganje u košarku nije strano, naročito otkako su dobili organizaciju Svjetskog prvenstva 2010. godine. Turski klubovi dovode sve zvučnija imena, ove sezone su za vrijeme “lock-outa” tamo bile i neke NBA zvijezde, a liga im je sve jača, jedna od najjačih u Europi. Kada to povežemo s interesom za zadarsko područje i preoblikovanjem KK Zadar, koje ulazi u završnu fazu, priča o ulasku Dogusa u Klub ima smisla.
No, sve to, dakako, treba uzeti s rezervom, jer nemali broj puta su takve priče ostale samo mrtvo slovo na papiru. Uzmite samo primjer splitskog Hajduka. Zadar u svakom slučaju mora nastaviti na svom putu financijske stabilizacije i okrenuti se prvenstveno proizvodnji igrača, a ukoliko se ova ili neka slična priča o ulasku multimilijunaša u Klub obistini tim bolje. No, nipošto je ne treba uzeti zdravo za gotovo i skrštenih ruku čekati bogatog spasitelja.


 ŠIMUNOV: VESELI NAS SVAKI ULAZAK SPONZORA


Edvin Šimunov, predsjednik KK Zadar, o navodnom interesu Dogus grupe za KK Zadar kaže.
– O tome doznajem prvenstveno iz medija. Veseli nas interes svakog novog sponzora, a naročito novih zaljubljenika u košarku, kakvima su se predstavila gospoda iz Turske. Mi smo svoj dio posla odradili, odmaknuvši dosta daleko u ovoj fazi preoblikovanja te samim plasmanom u ABA ligu. Interes novih sponzora ima dodatnu težinu. Situacija je izuzetno teška i svaki novi sponzor u današnje vrijeme je dobrodošao. Osobno nisam imao nikakvih kontakata s predstavnicima turske grupacije. Zasad se radi samo o priči i namjeri iskazanoj u nastupnim govorima, ali i to nam nešto znači.