Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Uspjeh Pakoški i Ugljanki na državnom prvenstvu mažoretkinja

17.05.2012. 22:00
Uspjeh Pakoški i Ugljanki na državnom prvenstvu mažoretkinja


S područja Zadarske županije na prvenstvu su nastupile Pakoške mažoretkinje i Mažoretkinje otoka Ugljana i Pašmana osvojivši jako dobre rezultate


Završeno je 16. državno prvenstvo mažoretkinja koje se ove godine održalo u Rijeci. Natjecanje na kojem je sudjelovalo oko 1.500 mažoretkinja iz cijele Hrvatske započelo je paradnim defileom na Korzu, a nastavilo se natjecanjem iz statične koreografije koje se održalo u Dvorani mladosti.
S područja Zadarske županije na prvenstvu su nastupile Pakoške mažoretkinje i Mažoretkinje otoka Ugljana i Pašmana. Rezultati koje su postigli posebno su dobri u kategoriji solo juniorke, gdje je Rosita Stojanov iz Pakoških mažoretkinja osvojila drugo, a Anđela Perin iz Mažoretkinja otoka Ugljana četvrto mjesto.
– Veoma sam zadovoljna svojim curama kojih je bilo 45. Natjecale su se i najmlađe kadetkinje u uzrastu od 8 do 12 godina. Starije su mažoretkinje tijekom boravka u Rijeci pazile na svoje mlade kolegice i sve je dobro funkcioniralo. Rosita Stojanov je svojim 2. mjestom u solo točki izborila odlazak na Europsko prvenstvo mažoretkinja u Francuskoj, rekla nam je Željka Maksan, dopredsjednica Pakoških mažoretkinja.
Pakoške mažoretkinje djeluju već 16 godina. Osnovane su 1996., a proizašle su iz folklora. Osim što su mažoretkinje s najdužim stažom na zadarskom području, poznate su i zahvaljujući visokim rezultatima koje su postizale na brojnim županijskim, regionalnim, državnim i europskim natjecanjima. Pakoške mažoretkinje prepoznatljive su po svojim odorama u mornarskom stilu s kojima ponosno predstavljaju svoje mjesto i jedine su mažoretkinje u Europi koje imaju zlatne štapove. Danas djeluju u četiri kategorije: dječji sastav, kadetkinje, juniorke i seniorke, a svaka kategorija broji dvadesetak djevojaka.
 U kategoriji solo juniorke 4. mjesto je pripalo Anđeli Perin iz Kali, kojoj je samo za jedan bod izmakao plasman na Europsko prvenstvo. U kategoriji formacija kadeti, Mažoretkinje otoka Pašmana su zauzele 13., a Pakoške mažoretkinje 14. mjesto.
– Bilo je teško, bila je velika konkurencija. Cure iz Zagreba, Vukovara, Pule, Oguline i Pisarovine su plesale u formacijama od 17 ili 13, a mi s Mažoretkinjama otoka Pašmana smo izišli na podij s 9 cura. To je bilo jako malo i opći dojam je na kraju bio loš. Tehniciranje i figure su bile jako lijepe i dobile su pohvale od sudaca, ali su nam naglasili da dogodine moramo doći s više cura za nastup u formaciji, kazala je voditeljica Mažoretkinja otoka Pašmana i otoka Ugljana, Željka Pasariček.
– Ja sam presretna, ovo mi je bio san, vježbala sam od devetog mjeseca i zadovoljna sam rezultatom, kaže Anđela Perin, koja se nada da će dogodine biti još i bolje.