Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Uvjerljiv poraz i pjesma navijača za kraj sezone

17.05.2012. 22:00
Uvjerljiv poraz i pjesma navijača za kraj sezone


Nešto više od dvadeset minuta trajao je zadarski otpor Ciboni, koja je u trećoj čevrtini odjurila na veliku razliku i mirno privela utakmicu kraju, te se dvokorakom plasirala u finale doigravanja prvenstva Hrvatske. Zadar je, pak, drugu godinu za redom, sezonu okončao porazom u polufinalu.
Sinoćnja utakmica bila je neizvjesnija od prve u Zagrebu utoliko što su Zadrani ipak jedno poluvrijeme živjeli u nadi da mogu iznenaditi favoriziranog protivnika. Ona je potrajala do 22. minute, kada je na semaforu svijetlilo 36:37, no tada su gosti ubacili u višu brzinu, a domaći se nisu uspjeli izdignuti iz prosjeka u kojemu su bili i cijelo prvo poluvrijeme. Borili se jesu, ali previše izgubljenih lopti ponovno je rezultiralo velikim brojem olako primljenih koševa, koji su itekako olakšali život protivniku.
„Vukovi” su velikom serijom 26:5 (Wright 7, Rudež dvije trice, Rozić 6, Kus 3, Marčinković 3, Zubčić) odjurili na ogromnih +22, 41:63 i povratka više nije bilo. Pjesma zadarskih navijača nije jenjavala i poticala je igrače da se bore do posljednjeg zvuka sirene, bez obzira na rezultat i tako je bilo. Kuso, Ivanov, Delaš, Ramljak i Vragović (trica) smanjili su zaostatak na -12, 52:64, nešto više od šest minuta prije kraja, ali svima je bilo jasno da nije realno očekivati nekakav čudesan povratak.
Suton je poentirao dvaput za redom, Rudež pogodio još dvije trice i priča je definitivno bila gotova. Ipak, zadarski su košarkaši na kraju ispraćeni velikim pljeskom cijele dvorane, uz emotivno skandiranje: „Mi smo Zadrani, Zadar je naš”. Jer ne treba zaboraviti da je glavni ovosezonski cilj ispunjen i Zadar će sljedeće sezone igrati u regionalnoj ABA ligi. Zato je Tornado još jednom pozvao momčad na bis, uz euforičnu pjesmu, kakva u dvorani Krešimira Ćosića ove sezone nije viđena.
Zadar poveo
Zadrani nisu počeli kako su zamislili, jer su u prva dva napada izgubili loptu i promašili polaganje, a Wright je u kontri zabio za 0:2, što je bio lajtmotiv prve utakmice u Zagrebu, kada je Cibona uvjerljivo slavila. Zagrepčani, međutim, ovaj put nisu bili toliko napadački efikasni, dobrim dijelom i zbog mnogo čvršće i agresivnije zadarske obrane. Vrbanc i Delaš su donijeli svojima prvo vodstvo (4:2) i s tim je počelo razdoblje bolje igre domaćih.
Suton je kaznio promašeno polaganje Krapića, da bi Vrbanc poentirao još dvaput za 8:5. „Vukovi” su imali velikih problema sa postizanjem koševa iz igre. Do kraja prve dionice zabili su još samo Kus i Zubčić s linije slobodnih bacanja.
No, ni Zadrani nisu briljirali u napadu. Iz igre je zabio samo Ivanov, a s penala Ramljak oba, te Vragović i Ivanov po jedno za 14:9. Ista je razlika bila još dvaput na otvaranju druge četvrtine, kada je na Rozićev koš odgovorio Batur, a na El-Aminov Kuso (18:13).
Nova izgubljena lopta Delaša rezultirala je košem Rozića u kontranapadu, koji je pokrenuo seriju Zagrepčana. Nastavio je Kus, zatim Wright pa opet Kus (trica) za preokret, 19:22. Bijeli uvraćaju istom mjerom. Kuso, Batur i Vrbanc (trica) kreirali su seriju 7-0 za 26:22.
Previše pogrešaka
Bio je to dosta povoljan rezultat za domaće, s obzirom na količinu grešaka u napadu, što se najviše odnosi na izgubljene lopte. One su, međutim, prije ili kasnije morale doći na naplatu. Prema službenoj statistici Zadar je u prvom poluvremenu izgubio devet lopti, premda je, dojma smo, ta brojka bila i nešto veća, o čemu svjedoči i 10 osvojenih lopti Cibone.
El-Amin i Rozić su izjednačili, a Wright i ponovno Rozić u kontranapadima odveli svoje na +4, 28:32. U međuvremenu je Kuso promašio dva bacanja, nakon što je propustio priliku da zakuca u kontri, ali ni gostujuća statistika penala nije bila mnogo bolja, naročito Wrightova (1-5).
Delaš i Ivanov su se ipak pobrinuli da zaostatak na velikom odmoru ne bude veći od prihvatljivih -3, 32:35. Iako podatak o valorizaciji ne oslikava uvijek vjerodostojno odnos snaga na parketu, u ovom slučaju 25:38 u korist Cibone ipak potvrđuje da su plavi bili bolji protivnik u prvih dvadeset minuta. Čak i nešto više nego što je to pokazivalo stanje na semaforu.
I to ne toliko zbog svoje dobre igre, koliko zbog prevelike nervoze i previše pogrešaka i promašaja Zadrana u napadu. U nastavku već viđena priča. Dominacija objektivno mnogo kvalitetnije zagrebačke momčadi i zaslužen plasman u finale, gdje čekaju boljega iz dvoboja Cedevite i Splita, koji drugu utakmicu igraju večeras na Gripama.


 ZADAR – CIBONA 62:85


(14:9, 18:26, 11:28, 19:22)
ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Gledatelja: 2000. Suci: Dožai (Zagreb), Muhvić (Karlovac) i Vovk (Slavonski Brod).
ZADAR: Zadnik, Ivanov 10, Šango, Kaštropil, Delaš 13, Ramljak 4, Krapić 2, Batur 6, Vragović 7, Kuso 7, Vrbanc 13, Vrkić. Trener: Aleš Pipan.
CIBONA: Kus 12, Suton 7, Zubčić 7, Rudež 15, Marčinković 5, Rozić 14, Hampl 2, El-Amin 6, Wright 14, Kovačević 3. Trener: Jasmin Repeša.
Šut za dva: Zadar 17-36, 47%; Cibona 27-42, 64%.
Šut za tri: Zadar 4-18, 22% (Delaš 2, Vragović, Vrbanc); Cibona 6-15, 40% (Rudež 4, Kus, Kovačević).
Slobodna bacanja: Zadar 16-25, 64%; Cibona 13-19, 68%.
Skokovi: Zadar 25 (19+6); Cibona 27 (21+6).
Osobne pogreške: Zadar 22; Cibona 24.