Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Žalosno je vidjeti Kolanjsko polje

17.05.2012. 22:00
Žalosno je vidjeti Kolanjsko polje


Poljoprivrednici imaju velike štete i žalosno je vidjeti Kolanjsko polje na kojem je izraslo povrće, a uništile su ga bura, posolica i kiša. Poljoprivrednicima treba pomoći u ublažavanju velike štete, a kao prvi korak potrebno je nabaviti sadnice, rekao je Josip Zubović


Na sjednici Općinskog vijeća Općine Kolan, na prijedlog načelnika Općine Kolan Josipa Zubovića, raspravljalo se o velikim štetama na poljoprivrednim površinama koje su nastale zbog bure, kiše i posolice.
– Poljoprivrednici imaju velike štete i žalosno je vidjeti Kolanjsko polje na kojem je izraslo povrće, a uništile su ga bura, posolica i kiša. Poljoprivrednicima treba pomoći u ublažavanju velike štete, a kao prvi korak potrebno je nabaviti sadnice koje će se podijeliti oštećenim poljoprivrednicima, rekao je Josip Zubović.
Općinsko vijeće Kolana je prihvatilo prijedlog načelnika Josipa Zubovića i donijelo je odluku o nabavi 2.000 sadnica rajčica, 1.000 sadnica krastavaca, 500 sadnica paprika i 500 sadnica tikvica.
Na sjednici je rečeno kako je sve nagovještavalo obilnu poljoprivrednu proizvodnju jer su, zbog dovoljno sunčanih dana i oborina, dobro uspjeli krumpiri, rajčice, paprike, tikve, krastavci, lubenice, dinje, grah i mladi vinogradi. No, bura, posolica i kiša sve su to uništili. Općinsko vijeće Kolana je imenovalo Komisiju za utvrđivanje štete, a članovi komisije su Dubravko Pernjak, Ljubo Paladina, Josip Prtorić, dr. Ivan Šupraha i agronom Ivica Peranić. Komisija će obići polja i utvrditi nastalu štetu, a nakon toga će se donijeti odluka o drugim oblicima pomoći poljoprivrednicima. Josip Zubović je rekao kako je poljoprivreda važna gospodarska grana u općini Kolan te kako je proteklih godina na više načina poticana poljoprivredna proizvodnja, a posebno se radilo na obnavljanju zapuštenih polja i vinograda. Općina Kolan je poljoprivrednicima nekoliko godina besplatno dijelila sadnice maslina i vinove loze, napravljena je katastarska izmjera Kolanjskog polja kako bi se riješili imovinskopravni odnosi na zemljištu, na poljima su uređeni prilazni putovi, a rade se i drugi projekti koji će omogućiti razvoj poljoprivrede.
– Općina Kolan ima velike potencijale za razvoj poljoprivrede, a poljoprivredna proizvodnja se uklapa u planove razvoja turizma jer se u Kolanu turistima nude izvorni, domaći proizvodi. Takvih proizvoda mora biti i za nadolazeću turističku sezonu, a to znači se zbog šteta koje su nastale ne smije zaustaviti ovogodišnja poljoprivredna proizvodnja. Besplatne sadnice će pomoći poljoprivrednicima, a imenovana je i Komisija za utvrđivanje štete koja će napraviti izvješće i na temelju tog izvješća odlučit će se o drugim oblicima pomoći poljoprivrednicima, rekao je Zubović.
Po završetku sjednice naručene su sadnice koje će poljoprivrednicima dijeliti djelatnici Komunalnog društva Kolan.