Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Izložba Branka Antunovića posvećena obitelji

Autor: Mile Marić

17.05.2013. 22:00
Izložba Branka Antunovića posvećena obitelji

Foto: Mile MARIĆ



Plod dugogodišnje zajedničke suradnje Općine Novigrad i autora Branka Antunovića je i izložba njegovih fotografija zanimljivog naslova »Vrtovi sunca« u sklopu Županijskih dana. Branko Antunović iz Benkovca član je udruge LU Art-Forum-Zadar i postao je član UU Art-Total-Pridraga, a svoja fotodjela izlagao je na niz samostalnih i skupnih izložbi na brojnim destinacijama u Hrvatskoj, a nekidan prvi put u Novigradu.
Lirske kompozicije
O umjetničkom djelu Branka Antunovića govorio je likovni umjetnik i povjesničar umjetnosti Boris Žuža:
– Umjetnik govori zborom svojih umjetničkih fotografija u istraživanju fenomena različitosti tekstura i struktura kamenih i drvenih materija te nastalih floralnih nakupina na njima. Nastali isječci iz tog zasebnog mikrosvijeta iznenađuju neočekivanom množinom varijacija, nudeći u svojim mijenama začudne kompozicije satkane od raznolike građe ritmizirane reljefnosti i neočekivanih suzvučja tonova boja. Umjetnik tragajući ponire aktivistički i introspektivno, ostvarujući svojevrsni dijalog između ponuđenog i odabranog te snimljenog u različitim okolnostima i posebnim trenucima nastajanja ovih fotozapisa. U navedenom suodnosu nastaje i razvija se estetički čin u kojem se unutarnja senzibilnost povezuje i prožima s fragmentima prirode, površinama kamena, korama stabala, građom floralnih obličja… Novonastale lirske kompozicije zrače osobitim i suptilnim suodnosima, najsitnijih detalja i cjeline, pokrenute tren slabijom, tren izraženijom ritmikom. Snimatelj varira i reducira scene novootkrivenog mikrosvijeta, dajući mu novu dimenziju te ističuću mu one pasaže koji se nameću kao bitni. Ovaj ciklus fotografija emanira suptilno strukturirane harmonije lirske zvučnosti, otkrivajući svojevrsne svjetove tišine koji postoji pored nas, a koji se tako rijetko otkriva našim čulima.
Fotografije na prodaju
Autor, svjestan te činjenice iznova uspostavlja često prekinutu sponu između životnih potreba ljudske individue i stvarno doživljenog i viđenog mikroprostora te vremenske protočnosti u kojoj svaki novi fotoprizor iskazuje nova senzitivna stanja, istaknuo je Žuža.
Riječi dobrodošlice svim sudionicima uputila je ravnateljica Jagoda Ivčić, dok je u uvodnom i završnom dijelu programa nastupila ženska klapa Meštrovice iz Biograda, a pjesnički izričaj Branka Antunovića na gitari obogatio je Milan Ciglar. Autor se svim sponzorima i pokroviteljima zahvalio za mogućnost realizacije projekta Vrtovi sunca istaknuvši da izložbu posvećuje roditeljima, majci pok. Iki i ocu Pavlu, nezaboravnoj supruzi Ružici, njenim roditeljima, majci pok. Ani i ocu Šimi Mijiću, naglasivši da je izložba prodajnog karaktera, a sredstva su namijenjena za Ligu protiv raka Zadar. Izložba je otvorena do 3. lipnja.