Ukrajina između rata i mira

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Marin GOSPIĆ
Na Krimu su domicilni Tatari, a ne Rusi - Oleksander Levčenko

Ukrajinski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Oleksandr Levčenko održao je u sklopu Dana geografije predavanje Ukrajina - između rata i mira. Pozdravio je studentsku inicijativu da se govori o Ukrajini i istaknuo kako ga dosad nisu pozivali studenti.

Levčenko je ukratko opisao povijesni tijek nastanka ukrajinske države kakvu danas znamo. Istaknuo je kako je Ukrajina pradomovina Slavena, a prva migracija s tih prostora je išla na zapad preko Poljske i Češke. Među prvim plemenima koja su išli bili su i Bili Hrvati.

- Ukrajinci su kao Slavonci, široke ruke. Ali imamo i mana, imamo dosta vođa, nismo ujedinjeni. Svi bismo trebali ići u istom smjeru, prema blagostanju ukrajinske države. U Ukrajini postoje razni mentaliteti, kao što su ovdje zagorski, dalmatinski, slavonski... Mi imamo 25 županija i autonomnu republiku Krim. Tamo je 1991. živjelo 58 posto Rusa i zato je dobio taj status, a dotad je također bio županija, napomenuo je Levčenko.

- Od iznimne su nam važnosti bili prijateljski odnosi sa susjednim zemljama. Imali smo teritorijalne garancije od Rusije, Velike Britanije i drugih. Rusija, koja je bila pravi garant teritorija, prva je posegnula za njime. Na Krimu je bilo ruske vojske i prije toga. Plan nije bio spontan, pripremao se već duže vrijeme. Kijev nije mogao dati nalog vojsci da reagira jer je cijela ukrajinska vojska u to vrijeme bila na zapadu. A pitanje je što bi se poduzelo da je bila bliže, jer da se reagiralo, vjerojatno se ne bi izgubio samo Krim, nego cijeli istočni dio, kazao je ukrajinski veleposlanik, ističući kako je referendum o odcjepljenju krivo postavljen, jer prema međunarodnom pravu domicilno stanovništvo ima pravo na svoju državu, ali to su u ovom slučaju krimski Tatari, a oni su uz Ukrajinu.

- Međunarodna zajednica je bila u šoku. U suvremenom svijetu nečeg takvog dosad nije bilo, kazao je Levčenko.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno