Alarmantno nekorištenje autosjedalica

Slika korisnika admin
Vedran SITNICA

Na parkiralištu Gradske knjižnice Zadar, u sklopu akcije udruge Roda, Zadrani su besplatno mogli prekontrolirati autosjedalice.

Uz Rodine volonterke pregledu su prisustvovali učenici Gimnazije Franje Petrića s pedagogonjom Antonijom Kero koji u sklopu Projekta građanin obrađuju temu "Ne/ korištenje autosjedalica prilikom vožnje djece u automobilu". Autosjedalice smanjuju rizik pogibije djeteta u sudaru do 70 posto, a rizik od ozbiljne ozljede za više od 90 posto, no samo ako se pravilno koriste. Nažalost, u Hrvatskoj se broj pravilno korištenih autosjedalica kreće između 10 i 20 posto, ističu iz udruge Rode, a to je brojka koju njihovi volonteri ovakvim pregledima nastoje povećati. Osim pregleda, Rodini savjetnici za autosjedalice roditeljima, ali i ostalim vozačima, davali su savjete i informacije o važnosti i pravilnom korištenju autosjedalica te odgovarali na sva njihova pitanja.

Akcija pregleda autosjedalica u Zadru se održava još od 2007. godine i nastoji se provesti barem jedan do dva puta godišnje, pojasnila je Marina Ferić, volonterka iz udruge Roda. Više od toga ne mogu, kaže, jer zbog nedostatka volontera trebaju dolaziti kolegice iz Zagreba ili Splita.

A interesa za edukacijom uvijek ima, pa tako savjeta nije nedostajalo ni ovaj put.

- Najčešća greška koju ljudi rade jest da kupe autosjedalicu prije nego je isprobaju u svom automobilu. Svoju zadaću autosjedalica ispunit će samo ukoliko odgovara fizičkom razvoju djeteta, te da se može ispravno i čvrsto pričvrstiti za vaš automobili i dijete je čvrsto i pravilno vezano u njoj, kazala je Ferić, upozoravajući kako je najopasnija navika ne vezati dijete u autosjedalicu bez obzira o kako kratkoj relaciji se radi ( „do vrtića", „do dućana") .

- Kratke i poznate relacije daju nam lažni osjećaj sigurnosti iako se 80 posto nesreća sa smrtno stradalima događa upravo unutar naselja pri niskim brzinama. Kad uz to dodate da djeca u svojstvu putnika najčešće stradavaju uz najbližu rodbinu jasno je da opreza nikad dosta, kazala je Ferić te dodala kako, iako Zakon o sigurnosti prometa na cestama jasno kaže kako se sva djeca trebaju prevoziti u autosjedalicama ili pomoćnim postoljima do 150 cm visine, (iznimno do 135 cm ukoliko se može pravilno vezati pojasom automobila), oni primjećuju kako je djece u autosjedalicama jako malo.

- Neke ankete pokuzuju kako manje od 30 posto roditelja koristi sjedalicu. A kada tome pridodamo i nepravilno vezane podaci su alarmantni, poručila je Ferić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno