Čovjek koji je razgovarao s krijesnicama

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Vedran SITNICA

U četvrtak, 14 svibnja u 19 sati, u Maloj dvorani HNK Zadar, u organizaciji HKD Zadar, Ante Gregov Jurin predstavio je svoju proznu uspješnicu, roman "Čovjek koji je razgovarao s krijesnicama". Program su svojom nazočnošću uveličali urednica romana Žaklina Glibo, dramska umjetnica Milena Dundov, koja je nadahnuto čitala dijelove iz romana te Elvira Katić, koja se znanstveno-kritički osvrnula na roman. Marija Rušev s osobitim je šarmom vodila feštu od knjige, o kojoj su govorili i Robert Bacalja, Nikola Šimić Tonin te Damir Sikirić. Veliki doprinos organizaciji večeri dala je Petra Parać, dok je Senko Sorić aranžmanima od brnistre donio ljepotu netaknute prirode u ovaj hram kulture. Predstavljanje je pjesmom "začinila" mješovita klapa Maraška iz Zadra, u kojoj pjevaju Vanja Štura, Nensi Šegarić, Martina Kalcina, Sandra Martinčević, Ivica Antić, Ivica Leskur, Vijeko Stražina te voditeljica klape i bariton Jelena Laća.

Prva knjiga o prebjezima

Gotovo je za ne vjerovati da je ovo prva ukoričena priča o prebjezima u SFRJ. Govorilo se tiho i s oprezom, o ljudima koji su na vesla preko mora bježali u Italiju, iz Italije u bijeli svijet. Samo rijetkima taj bijeg donio je dobro. Kako je u svom osvrtu istaknuo profesor Bacalja, i danas nas bole te slike azilanta koji ginu umoreni morem u želji domoći se Italije, i kada ih gledamo pred nama ožive slike naših prebjega, znani nam ljudi s škoja. Dirnut pogođenim mjestima romana podijelio je s nazočnima svoja sjećanja na te ljude i događaje, ističući kako kada isključiva politika umiješa svoje prste ništa ne dođe na dobro.

Urednica knjige Žaklina Glibo rekla je kako su brojne ljude mučila ista ili slična pitanja, koja nisu smjela biti glasno postavljena i o kojima se razgovaralo samo u povjerljivim, skrovitim tišinama.

- Smjelost ili potreba, snažna i nezaustavljiva, ponudila je roman kojem analitičke interpretacije tek predstoje. Čovjek koji je razgovarao s krijesnicom, tom neuhvatljivom nositeljicom svjetlosti u sveopćoj tami, iskrama smjeloga duha pali nove svjetove, istaknula je Glibo.

Marija Rušev pročitala je osvrt sveučilišnog profesora u miru Mladena Dorkina,  koji kaže kako je knjiga doista jedinstvena i neponovljiva, tematski složena i slojevita, a poetski nadahnuta i oplemenjena čitkim i pitkim rečenicama, lirskim, metaforičkim izričajima, što cijelu strukturu romana diže u ozračje rijetke ljepote, zrele umjetnine.

Roman-pjesma

- Ljepota u ružnoći života, prepletanje lirskih, dramskih i epskih osobitosti, gdje sve diše i živi, živi i diše u snazi umjetničke riječi, u estetskoj sugestiji stila, kako u detaljima tako i cjelini, čvrsto i skladno, stvaralački moćno, jasno, nepomućeno, uvjerljivo, istaknuo je Dorkin.

Elvira Katić rekla je kako su mnoge rečenice u romanu blizu stilskoga postupka koji podrijetlo ima u „pjesničkom" jeziku, što i ne čudi jer se autora do sada susretalo kao pjesnika.

- Na trenutke, negdje na rubovima  između poezije i proze, Ante Gregov ublažava surovost zbilje i vodi svog glavnog junaka camusovski do neispisanog zaključka: nesreća se ne događa samo lošim ljudima, tj.  do djelomičnog ostvarenja smisla života, do razgovora s krijesnicama, naglasila je Katić.

Jedno je sigurno - Ante Gregov je privukao pozornost kako književne kritike tako i književne publike.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno