Vrijeme je da Zadarski plesni festival iziđe na ulice (FOTOGALERIJA)

Slika korisnika admin
Vedran SITNICA

Nakon četvrtog Zadarskog plesnog festivala "In memoriam Nives Šimatović Predovan" više nema sumnje - vrijeme je da ovaj festival iziđe na ulice. S toliko lokacija u gradu Zadru, koje su stvorene da budu pozornica, šteta je da manifestacija ovog karaktera, koja u Zadar dovodi najbolje hrvatske, i šire, plesne skupine ostane zatvorena unutar jednoga dana i dvorane. Koliko god Kazalište lutaka bilo prikladno za njegovo održavanje, ipak ga ograničava broj mjesta, ali i vidljivost festivala široj publici.

Nakon završenog dvosatnog programa, glavna organizatorica i spiritus movens festivala, voditeljica Geste Nena Jurišić, mogla je samo odahnuti i biti zadovoljna odrađenim poslom.

- Festival je još jednom uspio. Bilo je tu jako dobrih plesnih koreografija, zanimljivih i različitih, i s nestrpljenjem iščekujemo peti, jubilarni festival. Ako ovo večeras, što je naša publika vidjela, nije dovoljan pokazatelj kvalitete i da smo zaslužili dvodnevnu organizaciju iduće godine, mi i dalje idemo naprijed, i dalje plešemo i družimo se jer to je ono što radimo i volimo, rekla je Nena, a neizrečena je ipak ostala nada da će festival za svoje jubilarno izdanje dobiti nešto veću podršku, dovoljnu da se makar kroz jutro odradi plesni defile i dio programa na otvorenom. Za one koji su u subotu bili u Kazalištu lutaka ta je nada sasvim opravdana jer je Zadarski plesni festival u ove četiri godine prerastao, ako ih je ikad i imao, sve svoje "dječje bolesti" i izrastao u zaista respektabilnu manifestaciju.

Ove godine u Zadar je stiglo 20 plesnih ansambala iz Hrvatske i Slovenije, s oko 250 plesača svih plesnih izričaja. Zadrani su imali priliku dobiti uvid u trenutne koreografske trendove u suvremenom plesu, jazzu, show danceu, baletu i različitim kombinacijama plesnih izričaja.

 Zamislite publiku kako plješće i navija za vrijeme izvedbe koreografije suvremenog plesa minijaturnih djevojčica, koje ne mogu biti starije od 9-10 godina, i to je dovoljna ilustracija atmosfere 4. Zadarskog plesnog festivala. Oduševljenje i ovacije publike nisu dobile samo zaista izvrsne plesačice Danceworks Studija iz Dubrovnika za koreografiju "Plava laguna" koja im je donijela i pobjedu na ovogodišnjem prestižnom plesnom festivalu Centra za kulturu Trešnjevka - Trepsu, nego i svi drugi ansambli, neki bučnije, a drugima kao podrška na njihovom putu do izvrsnosti. Svakako valja istaknuti da je Zadar na karti plesa postao vrlo značajna stanica za brojne plesne ansamble i koreografe. Kako je pojasnila Tihana Strmečki, koja je u subotu predstavila koreografije sa zagrebačkim Plesnim klubom Jazz Elle, ali i plesnom skupinom Sve od svuda, izlet je to u petom mjesecu koji se ne propušta.

- Svake godine odradimo Zadar s velikim veseljem i u principu smo upisali taj datum i Zadarski festival do daljnjega. Nama je ovdje prekrasno, program je odličan, domaćini su divni i uvijek se i naplešemo i nadružimo. Ovo je ujedno i najbolje mjesto za vidjeti što sve drugi rade, koliko je različitih plesnih stilova na različitim razinama bavljenja plesom. Takav jedan festival širi vidike plesačima, koreografima i publici i mislim da bi svatko tko je iole zainteresiran za ples trebao doći, bilo sudjelovati bilo pogledati ovakav jedan program, komentirala je Strmečki.

Uz to što štuje uspomenu na jednu od najznačajnijih umjetničkih persona novije zadarske povijesti - Nives Šimatović Predovan, Zadarski plesni festival realizirao je želju mnogih Zadrana kroz dugo godina. Sam broj plesnih udruga u Zadru i okolici odgovara na pitanje o opravdanosti njegova postojanja, a viđenim smo se uvjerili da bi uz postojeće kulturne festivale na otvorenom i Zadarski plesni festival zaista bilo pametno iskoristiti i u turističke svrhe.

Zadarske snage
 U programu se predstavilo čak pet ansambala sa zadarskog područja, a nekima od njih bila je to i prva prilika da nastupe pred ansamblima i koreografima koji iza sebe imaju iskustvo i napornim radom stečeno ime. Festival je otvorila Gesta koreografijom Mačke Nene Jurišić, koju su Gestice odradile gotovo žmireći. Ove godine upravo s tom koreografijom Gesta je nastupila na nekoliko plesnih festivala u Hrvatskoj, a s njom su ušli i u finale Trepsa. Od domaćih ansambala predstavila se i Plesna udruga U pokretu/In Flux s koreografijom Kristine Ražov "Just dance", plesni izričaj hip-hop, potom mlado Društvo sportske rekreacije Kissa iz Paga s koreografijom "Elastic Heart" Kristine Alaburić, plesni izraz show dance. Iako Kissa za sad iza sebe ima tek nekoliko godina djelovanja nije se posramila koreografijom, ali ni izvedbom, za što su nagrađeni snažnim aplauzom. Iz Zadra se predstavio, suvremenim plesom, i Zadarski plesni ansambl s koreografijom Natali Radelić "Proletuuuuu aaaaaa", a iz Sv. Filipa i Jakova, u izrazu latino-američki ples, ansambl Prvi ples s koreografijom "Jive" Ivana Baričića.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno