Zadarska desnica HDZ-u želi oduzeti desno biračko tijelo

Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV

Tri političke opcije u Zadru pokušat će se ujediniti na lokalnoj desnici do idućih izbora, a riječ je o Hrastu, Hrvatskoj konzervativnoj stranci i udruzi U ime obitelji.

Minorna hrvatska stranka Hrast, koja od osnutka opstaje samo u stranačkim koalicijama, nedavno je iz svojih redova izbacila zadarsku podružnicu. Razlog - neposlušnost. Predsjedniku stranke Ladislavu Ilčiću zasmetalo je što ga je rukovodstvo javno kritiziralo zbog njegove koalicije s HDZ-om, optužujući ga da se koristio "udbaškim metodama". Iz Zadra su mu odgovorili priopćenjem u kojem su ga nazvali "malim diktatorom", nakon čega je Ilčić u listopadu prošle godine iz stranke isključio cijelu podružnicu.  

Zadarsko članstvo ovih se dana ponovno okuplja, no o šačici članova ne bi se moglo ništa specijalno izvijestiti da trenutačno ne rade na okupljanju lokalne desnice. Potvrdio nam je to predsjednik bivše podružnice Hrasta u Zadru Ivan Poljaković, rekavši da su već u kontaktu sa Hrvatskom konzervativnom strankom i udrugom "U ime obitelji".

Ukoliko ova inicijativa zaživi, doći će do preslagivanja na desnoj političkoj sceni u Zadru. Vladajući HDZ koji sebi zadržava pravo stranke desnog centra jačanjem ortodoksnije desnice svakako bi izgubio dio članstva. Ima, naime, birača kojima HDZ nije dovoljno desno orijentiran, a HSP Ante Starčevića s te je pozicije otišao u HDZ-ovo krilo.

Lokalna je scena u međuvremenu dobila stranku koja popunjava taj prostor, Hrvatsku konzervativnu stranku, ali nedovoljno jaku da snažnije aplicira na konzervativno biračko tijelo. Oni su zapravo toliko nejaki da još uvijek ne uspijevaju niti osnovati županijsku organizaciju, a kamoli svojim utjecajem ugroziti HDZ.

I treća opcija, udruga "U ime obitelji" trenutačno je ni na nebu ni na zemlji jer im predsjednica Željka Markić želi u politiku, a dio članstva ne želi. Stoga su joj neke podružnice u unutrašnjosti okrenule leđa, javno osudivši njezine osobne političke apetite.

No, sve ove tri opcije zajedno mogle bi na idućim lokalnim izborima oduzeti HDZ-u dio konzervativnog biračkog tijela, na što očito i ciljaju jer Poljaković kaže kako računaju upravo na one koji "nikad neće svoj glas dati HDZ-u":

- U dogovoru smo sa Hrvatskom konzervativnom strankom i udrugom "U ime obitelji" kako bismo ojačali našu političku poziciju. Svjesni smo toga da smo mala stranka i da sami ne možemo puno postići, pa nam je cilj udružiti se sa spomenutim opcijama. Smatram kako zajedno možemo nešto dobro napraviti jer želimo biti dio desnice koja će se okrupniti, ali onaj dio koji ne obuhvaća HDZ - kaže Poljaković.

Smatraju da na idućim izborima mogu oduzeti jedan ozbiljan postotak glasova vladajućoj stranci u Zadru. Naime, do lokalnih izbora okrupnjivanje zadarske desnice već će biti završeno, međutim, Hrast pokušava svoju podružnicu staviti na noge i udružiti s drugim stranka i do parlamentarnih izbora.

Kako datum parlamentarnih izbora još nije utvrđen, a kalkulira se čak sa siječnjom iduće godine, Hrast i ostala zadarska desnica imaju vremena organizirati se za utrku u IX. izbornoj jedinici.

Koordinator Hrvatske konzervativne stranke za Zadarsku županiju, Mate Budeš, kaže kako su i oni zaintersirani za suradnju, ali još su u fazi ustrojavanje podružnica. Osim toga, o koaliranju sa bilo kojom strankom, pa i Hrastom ili udrugom "U ime obitelji", ipak odlučuje vrh stranke:

- Na lokalnoj razini još nas nitko nije kontaktirao za koaliranje, ali o tome najprije moraju odlučiti u središnjici. Tek kada Glavni odbor odluči s kim možemo surađivati i ovdje u Zadru možemo krenuti u pregovore. Trenutačno radimo na osnivanju općinskih podružnica kako bismo se pripremili za izbornu skupštinu županijske organizacije. Nakon toga znat ćemo više o mogućem koaliranju - kaže Budeš.

I on, kao i rukovodstvo zadarskog Hrasta, vjeruje kako će osnivanje njihovih podružnica po županiji, osobito ujedinjenje desnice, oslabiti HDZ i preuzeti im dio birača:

- Slabljenje HDZ-a nam je cilj jer znamo da postoji jedan ozbiljan broj birača koji nije zadovoljan njihovim političkim radom - poručuje Budeš.

Prije je glasove desnijeg glasačkog tijela HDZ-u uzimao HSP. U vrijeme najveće popularnosti preoteli bi HDZ-u dio birača kojima HDZ nije bio dovoljno konzervativan ili oštar u desnim stavovima. Kako je HSP oslabio i jedva se više za njega čuje, desnica pokušava zauzeti taj prazni politički prostor. No, tek treba vidjeti što uopće mogu napraviti s obzirom da će i HDZ u svoju koaliciju pokušati uzeti dio desnih stranaka, kao što su već učinili sa Hrastom na nacionalnoj razini.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno