Zadarski obrtnici uvećali zaposlenost i u prvom kvartalu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV

Broj zaposlenih u obrtu u Zadarskoj županiji od siječnja, s 9.003 osobe, do konca ožujka ipak je uvećan na 9.116 osoba, iako prvi kvartal nije period rasta.

Uvećanje se bilježi u građevinarstvu, trgovini i u prijevozu koji je sada na 510 obrtnika i u njih zaposenih. Pružanje usluga smještaja i hrane, odnosno ugistiteljstvo i turizam je najmnogoljudnije sa 1.586 prijavljenih, ali je do tad raslo tek za 10 osoba, a pravi se rast događa ovih  mjeseci, odnosno već je na sceni, ali ćemo evidneciju Državnog zavoda za stastisitiku pričekati.  

Broj zaposlenih u obrtu i djelatnostima slobodnih profesija u ožujku 2015. u odnosu na veljaču u cijeloj je zemlji porastao za 1,2%. U razdoblju od siječnja do kraja ožujka broj obrtnika i u njih zaposlenih u Hrvatskoj povećan je za 2.100 osoba što nakon niza godina stagnacije - u ovom razdoblju godine, raduje i daje nadu da bi s približavanjem ljeta i sezone te brojke mogle biti puno veće.

Porast broja zaposlenih zabilježen je u 17 područja djelatnosti i kreće se od 0,1% (Stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti) do 2,7% (Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane). Pad broja zaposlenih zabilježen je u četiri područja djelatnosti i kreće se od 0,3% (umjetnost, zabava i rekreacija i djelatnosti kućanstava kao poslodavaca; djelatnosti kućanstava koja proizvode različitu robu i obavljaju različite usluge za vlastite potrebe) do 0,9% (poslovanje nekretninama), a u području djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi ostao je na istoj razini.

Uspoređujući broj zaposlenih po županijama, pad je zabilježen samo u Gradu Zagrebu, i to za 0,2% dok je u ostalim županijama zabilježen porast i kreće se od 0,3% u Brodsko-posavskoj županiji do 2,8% u Istarskoj županiji.

Ako podatke usporedimo s lanjskim u istom razdoblju onda je tada bilo 190.000 obrtnika koncem ožujka, dok je sada 185.000. U Zadarskoj županiji tada smo u obrtu imali zaposlene 9.382 osobe što znači da smo još uvijek u fazi gašenja radnih mjesta u obrtu, makar kako smo naveli ovaj blagi rast prvog kvartala raduje.

Ohrabrujuće brojke za prva tri mjeseca uklapaju se u trend rasta zaposlenosti, a koji je van obrtništva u Zadarskoj županiji već duže prisutan, često na čuđenje stanovnika koji ne vide poboljšanja koje iskazuje statistika.

Ipak i prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Zadarskoj županiji na koncu travnja 2015. godine bilo 8.464 nezaposlenih, dok je godinu ranije bilo čak 11.514. Time je nezaposlenih manje čak 3.050 što je 26%?!

Prosječan pad nezaposlenosti u Hrvatskoj u istom vremenu bio je enorman i iznosio 16,2%, no ovaj zadarski značajno prelazi i takav prosijek. Primjedba je kritičara, ali i anlitičara, da ne valja pad nezaposlenosti pripisivati rastu zaposlenosti jer kod značajnog se dijela radi o brisanju sa Zavoda bez zapošljvanja, a imamo i trend iseljavanja iz zemlje. Ipak ovi podaci kazuju da se u dijelu radi i o zapošljvanju.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno