Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Izvođač u financijskim problemima, a Općina bez odgovora

17.05.2016. 22:00
Izvođač u financijskim problemima, a Općina bez odgovora


Na pitanje zašto nakon što je izvođač radova napustio gradilište nitko nije pokrenuo postupak za rješavanje ovog problema, načelnik Općine Polača odgovara kako je u 4 godine poslao više od 20 dopisa, ali da nitko na njih nije odgovarao
Život u ruralnim sredinama i danas je pun ograničenja i nedostataka, a najviše to mogu osjetiti obitelji s djecom vrtićke i školske dobi. Manjak ustanova predškolske dobi, sadržaja za igru i vanškolske aktivnosti ono je što roditelje najviše ograničava u odluci ostati u selu ili se preseliti u grad.
Objekt koji nagriza vlaga
U Općini Polača, nekada bogatom ravnokotarskom kraju, već godinama muku muče s osiguranjem prostora za djecu vrtićke dobi. Poput spomenika, ali ne ljudskoj genijalnosti i znanju, već četiri godine na ulazu u Polaču nalazi se obrasla visokim raslinjem zgrada nikada dovršenog dječjeg vrtića.
Sve je počelo 2009. godine kada je dobivena građevinska dozvola, a dvije godine nakon toga i gradnja za koju je izabran izvođač radova tvrtka Geo Oprema Ciglenečki d.o.o. iz Sv. Križa Začretje. Rok za dovršetak objekta je bio godinu dana, ali zbog problema s izvođačem on je u međuvremenu produžen na još jednu, nakon čega su počeli i ozbiljniji problemi. Investitor, Općina Polača, koja je za objekt izdvojila 7 milijuna kuna, kao i naručitelj ovog projekta nekadašnje Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture niti 3 godine od kada je objekt natkriven, a izvođač je u međuvremenu napustio gradilište te je prema javno dostupnim informacijama bio u predstečajnoj nagodbi, nije uspjela pokrenuti stvari s mrtve točke.
Zanimljivo je kako se izvođač radova na zgradi dječjeg vrtića u Polači u 90 postotnom iznosu projekata oslanjao na one koji su financirani iz državnog proračuna. Tijekom jučerašnjeg dana nismo uspjeli doći do njegovog direktora Branka Ciglenečkog na čiji telefon u tvrtci nitko ne odgovara već se prebacuje na signal za faks.
Vikor Prtenjača, načelnik Općine Polača, jedna od najdugovječnijih lokalnih čelnika u Zadarskoj županiji koji vodi ovu općinu u petom mandatu kaže kako je pokrenut postupak za raskid ugovora, ali da se cijeli postupak prebacio na Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova.
– Jučer (utorak op.a) sam bio u Ministarstvu, te smo dogovorili kako ćemo napraviti novi troškovnik. Razgovarat će se s izvođačem radova, a novi je sastanak dogovoren za sljedeću srijedu, tvrdi Prtenjača.
Na dopise nema odgovora
Na pitanje zašto nakon što je izvođač radova napustio gradilište nitko nije pokrenuo postupak za rješavanje ovog problema, načelnik Općine Polača odgovara kako je u 4 godine poslao više od 20 dopisa, ali da nitko na njih nije odgovarao. Zbog toga što zgrada nije konzervirana, a nakon što je izvođač otišao s gradilišta u objekt ulazi vlaga što smatra Prtenjača nanosi novu štetu i povećava troškove ove investicije.
S druge pak strane u zgradi OŠ Franka Lisice već nekoliko godina brigu o najmlađim Polačanima vodi privatna predškolska ustanova čija nam je ravnateljica Nedjeljka Vukić kazala kako su sretni jer im je ustupljen prostor na korištenje.
– Trenutačno imamo 25-oro djece, a djeca imaju poludnevni boravak u vrtiću. Osim roditelja nitko drugi ne financira vrtić, a oni mjesečno plaćaju 350 kuna, rekla nam je Vukić. Uvjeti u kojima djeca borave daleko su od idealnoga jer mališani nemaju vanjsko igralište na kojemu bi se igrali, ali ono što se može primjetiti je kako odgajateljica ulaže puno strpljenja i ljubavi. Ovaj privatni vrtić organizira i program predškole, što roditeljima uvelike olakšava jer ne moraju djecu odvoziti u udaljenije predškolske ustanove. Nažalost, one obitelji u kojima oba roditelja rade, djeca se moraju odvoziti u neki okolni grad, jer se o njima u Općini Polača, barem kada se radi o organiziranoj predškolskoj skrbi, nema tko brinuti.